hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Barzani, Gül ve Erdoğan'la görüştü

    Barzani, Gül ve Erdoğanla görüştü
    expand

    Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani beraberinde çok sayıda Bakanla Ankara'daydı. Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşmede Irak'ta istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için yeni bir siyasi başlangıca ihtiyaç duyulduğu vurgulandı. Ayrıca Irak'ta devam eden IŞİD tehdidi ve Başkonsolosluk çalışanlarının durumu ele alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara önemli bir konuğu ağırladı. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani Ankara'da devletin zirvesiyle görüştü.

    Barzani'nin ilk durağı Çankaya Köşkü oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le yaklaşık 1.5 saat süren bir görüşme gerçekleştirdi Mesut Barzani.

    Ardından beraberinde Başkanlık Divanı Başkanı Fuat Hüseyin ve İçişleri Bakanı Kerim Sincari ile Başbakanlık Resmi Konuta geldi. Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan yer aldı.

    Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Irak'taki genel durum ele alındı.

    Görüşmede, Irak'ta istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için yeni bir siyasi başlangıca ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

    Bu çerçevede, Irak'ta genel seçimlerin ardından, beklenen değişimin gerçekleşmesi için siyasi sürecin hızla işletilmesinin önemine işaret edildiği öğrenildi.

    Görüşmede, Irak'ta kriz yaşanan bölgelerdeki ihtiyaç sahiplerine Türkiye'nin AFAD aracılığıyla gerçekleştirmekte olduğu insani yardımların yanı sıra, Türkiye ile Irak Kürdistan bölgesi arasındaki ekonomi ve enerji sektörü başta olmak üzere ikili ilişkilerin de ele alındığı kaydedildi.

    Edinilen bilgiye göre, ayrıca Irak'ta devam eden IŞİD tehditi ve Musul Başkonsolosluk çalışanlarının son durumu da ele alındı. Ayrıca Erbil yönetiminin dile getirdiği bağımsızlık açıklamalarının da görüşmede gündeme geldiği öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN Türk'ün Köşk kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Gül ise görüşmede bir an önce hükümet kurulması gerektiğini vurguladı.

    Herkesin bu sürece yardımcı olmasını, Kürtlerin de cumhurbaşkanı adayını önererek bu süreci hızlandırması gerektiğine dikkat çekti.

    Gül ayrıca ülkede istikrarin sağlanmasi ve toprak bütünlüğünün korunmasının önemine dikkat çekti.

    Barzani de bugüne nasıl gelindiğine ilişkin analiz yaptı. Hükümet kurma çalışmaları konusunda tarafların görüşlerini anlattı. Türkmenlerle iyi ilişki içinde olacaklarının mesajını verdi.

    Barzani ve beraberindekilerin son durağı ise Dışişleri konutu oldu. Davutoğlu ile iftarda bir araya gelen Barzani'nin Gül ve Erdoğan ile yapılan görüşmelerde ele alınan konuları detaylandırdığı belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow