hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Başbakan’ın bağışları da örtülü!

    Başbakan’ın bağışları da örtülü
    expand

    Cumhurbaşkanı adayları Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’a gelen bağış tutarı açık, Başbakan Erdoğan'ınki ise kapalı. Demirtaş, yatırılan tüm bağışları isim isim, Ekmeleddin İhsanoğlu ise hesabın ne kadar olduğunu periyodik olarak açıklanacağını duyurmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet gazetesinden Fırat Kozok'un haberine göre; Kamu kaynaklarının Başbakan Tayyip Erdoğan için seferber edilmesi tartışmaları arasında ilerleyen Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’a 2 milyon 130 bin, HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’a da 361 bin TL bağış yapıldı. Buna karşın belediye başkanları ve parti yöneticilerinin uğruna bankaların önünde kuyruk oluşturdukları Başbakan Tayyip Erdoğan’a kaç kişinin ne kadar bağış yapıldığı gizli tutuluyor.

    YSK’nin Cumhurbaşkanlığı’na ilişkin kesin aday listesini Resmi Gazete’de yayımlamasının ardından, adayların resmi “bağış hesapları” açılmıştı. Buna göre Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan, Demirtaş ve İhsanoğlu, kampanya masraflarını toplanan bağışlardan karşılayacaktı.

    Ancak Başbakan Erdoğan’ın seçim mitinglerinde devlet olanaklarını kullanması, diğer adayların ise kendi bütçeleri ve bağışlarla kampanya yürütmeye çalışmaları, tartışmaları beraberinde getirmişti.

    ERDOĞAN'A EN ANLAMLI BAĞIŞ: 100 LİRA

    Erdoğan’ın düzenlediği her mitingin faturası, reklam kampanyaları, devletin uçak ve helikopterlerinin kullanılması, çevre kentlerden binlerce insanın taşınması ve miting sonrası düzenlenen binlerce kişilik iftar yemekleri nedeniyle yüz binlerce TL’ye ulaşıyor. Hal böyle olunca Erdoğan’ın seçim sürecinde ne kadar bağış topladığı sorusu önem kazanıyor. Ancak Erdoğan’ın bugüne kadar topladığı bağışla ilgili bugüne kadar bir açıklama yapılmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhsanoğlu’na 2 milyon, Demirtaş’a 361 bin
    Cumhuriyet, her üç adaya da bugüne kadar ne kadar bağış topladıklarını ve kaç kişinin bağışta bulunduğunu sordu. İhsanoğlu ve Demirtaş’ın seçim koordinasyon ekipleri, adaylarına gelen bağışları açıkladı. Buna göre, Ekmeleddin İhsanoğlu’na dün itibarıyla 2172 kişi, toplam 2 milyon 130 bin TL bağışta bulundu. HDP adayı Demirtaş’a da aynı tarih itibarıyla 1460 kişiden 361 bin 411 TL bağış geldi. Buna karşın Erdoğan’a gelen bağışlarla, bağış yapan kişi sayısı konusunda bir açıklama yapılmıyor.

    DEMİRTAŞ'TAN İHSANOĞLU'NA: HEPSİNİ BANA YATIRABİLİRSİNİZ, RAHAT OLUN...

    En fazla 9 bin
    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceği bağışın miktarı seçimin her bir turu için en fazla 9 bin 82 lira 51 kuruş. Bağışlar, seçimin birinci turu için 11 Temmuz-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında; seçimin ikinci tura kalması halinde en geç 28 Ağustos 2014 tarihine kadar yapılabilecek.

    Sadece nakdi yardımların kabul edileceği kampanya süresince bin liranın üzerindeki bağış ve yardımlar banka hesabına yatırılıyor. Bin lirayı aşmayan nakdi yardım ve bağışlar, banka hesabının yanı sıra makbuz karşılığında bağışçının bizzat iletmesiyle de yapılabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Seçim sonuçlarının kesinleşmesine kadar geçen dönemde bağış ve yardımlar ile yapılan harcamalar YSK tarafından kayıt altına alınıyor. Adaylar SMS’le ve televizyon reklamlarıyla bağış toplayamıyor. Kredi kartı ile bağış toplama mümkün değil. Bağış, karttan çekildiği gün komisyonsuz olarak hesaba geçiyor.

    'SELAHATTİN DEMİRTAŞ'A YAPILAN BAĞIŞLAR ENGELLENİYOR' İDDİASI

    DENGİR MİR MEHMET FIRAT: BENİM OYUM DEMİRTAŞ'A

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow