hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bolu CHP'de yarış kızışıyor

    Bolu CHPde yarış kızışıyor
    expand

    Ön seçim heyecanı yaşayan CHP'de kıyasıya rekabete sahne olacak illerden biri de Bolu. 29 Mart'ta düzenlenecek olan ön seçimin halen favorisi olarak görülen Milletvekili Tanju Özcan'ı zorlayacak ismin akademisyen Burak Cop olması öngörülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    29 Mart Pazar günü düzenlenecek ön seçimde Bolu CHP örgütünün karşısına 7 aday adayı çıkacak: Özaydın Çetin, Oktay Türesin, Burak Cop, Gülşah Şanlı, Tanju Özcan, Elfaz Temiz ve Yusuf Renkli. Bu yedi isimden en çok oyu alan üçü CHP'nin Bolu'daki milletvekili adayları olacak.

    Bolu'da CHP'nin yaklaşık 4500 üyesi bulunuyor. Bu üyelerin 3500'e yakını merkez ilçede ikamet ediyor. 300'er civarında üyenin Mengen ve Mudurnu ilçelerinde yaşadığı Bolu'da, CHP'nin Kıbrıscık'ta da bir özgül ağırlığı bulunuyor. Geri kalan ilçelerin bazılarında CHP'nin oy oranı düşük olmasa da, üye sayısı az.
    Ön seçimde 3000 civarında partilinin sandığa gitmesi bekleniyor. CHP jargonunda "yığma üye" diye adlandırılan, görevdeki bir il ya da ilçe başkanının yahut milletvekilinin parti içi seçimlerden çıkma şansını arttırmak için topluca üye yapılan kişilerin sayısı için de Bolu'da tahmin edilen rakam 300 ila 500 arası.
    Milletvekili Özcan'ın ön seçimden çıkma yolundaki en büyük avantajının bu "yığma üyeler" olduğu kaydediliyor. Yığma üyeler arasında CHP'yle, hatta siyasetle ilgisi olmayan kişiler olduğu gibi, başka partilerin seçmenlerinin de yer aldığı iddia ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gülşah Şanlı, Elfaz Temiz ve Yusuf Renkli'nin, aday adaylığına, kendisine verilmeyecek oyların rakiplerine gitmesine engel olmayı hedefleyen Tanju Özcan tarafından teşvik edildiği ileri sürülüyor. Diğer bir aday adayı Avukat Özaydın Çetin'in siyasi duruşunu ve kampanyasını Tanju Özcan karşıtlığı üzerinden kurduğu, Burak Cop ve Oktay Türesin'in ise herkese eşit mesafede durduğu belirtiliyor.

    Özcan'ın rakiplerinden, en genç aday adayı (1986 doğumlu) Gülşah Şanlı'nın kadınlar ve gençlerden bir miktar oy alabileceği, yine de ilk üçe girmesinin zor olduğu belirtiliyor.

    Bolu ekonomisinde önemli bir yeri olan tavukçuluk sektöründe yıllarca faaliyet gösteren, geçmişte DTP, DYP ve DP gibi sağ partilerde siyaset yapan Oktay Türesin'in kimi Mudurnululardan oy alabileceği tahmin ediliyor.

    Özaydın Çetin'e parti içindeki Tanju Özcan muhaliflerinin bazılarının destek vereceği öne sürülüyor, ancak Çetin'in tüm Özcan muhaliflerini adının etrafında toplama gücünün olmadığı belirtiliyor.

    CHP Bolu örgütünde öte yandan Özcan muhalifi farklı grupların siyaset bilimci Dr. Burak Cop'un çevresinde toplanma eğiliminde olduğu gözlemleniyor. Parti örgütünde bugüne kadar yaşanan sürtüşmelerin tamamen dışında bir siyasetçi olan Cop'un ayrıca Özcan'a sempatiyle bakan yüzlerce CHP'liden de oy alması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Yusuf Renkli ve sünnetçi Eflaz Temiz'e ise parti kamuoyu pek şans tanımıyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow