hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu, IŞİD'e karşı askeri operasyona desteğin koşulunu açıkladı

    Davutoğlu, IŞİDe karşı askeri operasyona desteğin koşulunu açıkladı
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD'e karşı koalisyona ilişkin "Herhangi bir askeri operasyon ya da çözüm nihai kertede bölgeye huzur ve istikrar getirme perspektifi taşıyorsa bunu destekleriz" dedi. Davutoğlu ayrıca, CHP kurultayında adaylığı için imza verenden daha az sayıda delegenin oyunu alan Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı, "nasıl lider olunur" mesajı verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin il başkanları toplantısında konuştu ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı. Davutoğlu, CHP'nin Olağanüstü Kurultay'da Kılıçdaroğlu'nun aday gösterilmesi için imza veren delege sayısından daha azının oyunu almasını eleştirdi. Davutoğlu, "Bu bana imza verdi de yoksa oy vermedi mi diye bir şüphe taşımaktansa liderliği bırakmak daha iyidir. Liderlik öyle bir yerdir ki, arkanızdakine güveneceksiniz. 'Yürü' dediğinizde yürüyecekler. O arkanızdaki neferler de liderlere güvenecek" dedi. 

    Konuşmasının başında Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması üzerine kendisinin parti genel başkanlığı görevini devraldığı kongreye değinen Davutoğlu, "İlk ahde ve son hesaba bağlı kaldığımız içindir ki herkesin kriz beklediği, herkesin bunalım beklediği dönemde biz sadece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde değil, bütün tarihimizde ilk defa bir cumhurbaşkanının onurla bir başka cumhurbaşkanına devir teslim yaptığı o büyük töreni gerçekleştirdik" dedi.

    "Yürü' deyince yürüyecekler, arkanızdaki neferler de lidere güvenecek"

    Daha sonra sözü CHP'nin Olağanüstü Kurultayına getiren Davutoğlu, CHP kurultayına ve Kemal Kılıçdaroğlu'na eleştiriler yöneltti. Davutoğlu, "Doğrusu ben Kılıçdaroğlu'nun yerinde olmayı istemezdim. Acaba kongreye gittiğinde veya gördüğü her delegede 'bu bana imza verdi de sonra oy vermedi mi' diye bir şüphe taşımaktansa liderlik makamını terk ederim. Liderlik öyle bir yerdir ki, arkanızdakine güveneceksiniz. 'Yürü' dediğinizde yürüyecekler. O arkanızdaki neferler de liderlere güvenecek" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı yemini ettiği sırada TBMM'de yaşananlara da değinen Davutoğlu, "Onların Cumhurbaşkanımıza ve cumhurbaşkanı seçimine yaptıkları saygısızlık aslında vatandaşımıza, seçim sandığına, demokrasiye yapılan bir saygısızlıktır. Bu saygısızlığı yapanlara haddini bildiririz ama o saygısızlık üzerinden hiçbir başka partiliyi, mensubunu ve oy verenini dışlamayız" şeklinde konuştu.

    "Bizim için vatanndaşlar ikiye ayrılır"

    Davutoğlu, il başkanlarına, "Bizim için vatandaşlarımız ikiye ayrılır. AK Parti'ye oy vermiş olanlar, yarın AK Parti'ye oy verecek olanlar. Yani, AK Partililer ve potansiyel AK Partililer. Üçüncü bir kategori yok" diyerek kendilerinin kimseye ayrımcılık yapmadığını anlattı.

    Ortaöğretimde başörtüsü mesajı

    Davutoğlu konuşmasında Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ortaöğretim Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde yaptığı değişiklik ile öğrencilere başörtüsü takma serbestisi getirilmesiyle başlayan tartışmaya da değindi. Davutoğlu, CHP'lilerin bu yönetmelik değişikliğine dönük eleştirilerine, "Bu milletin lise öğrencisi dahi artık sizden daha özgür kararlar veriyorlar. Sizin gibi 'tıpış tıpış gidip oy kullanacaksınız' demiyor lise öğrencisi" sözleriyle yanıt verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ortaöğretim kurumlarında başörtüsü serbestisinin getirilmesine ilişkin tartışmada kaygılarını ve eleştirilerini dile getirenleri hedef alan Davutoğlu, "Kamuya bu girerse kamuda ihtilaf çıkar diyenler', kamuya girdi başörtü, memurlarımız başı açık, başı örtülü yanyana çalışıyor, hiçbir ihtilaf çıkmadı. 'Meclis'e girerse olay olur' diyenler, hani 'dışarı dışarı' diye bağıran zihniyetin bugünkü uzantıları, Meclis'te de başörtülü kardeşlerimiz, başı açık kardeşlerimizle onurlu bir şekilde milletimizi temsil etmeye devam ediyor. Neden biliyor musunuz? İhtilaf bizim milletimizin arasında değil, fitne bizim milletimizin arasında değil. İhtifal ve fitne bu zihniyetin kafasında" şeklinde konuştu.

    Çözüm süreci mesajı: "Devletin güçlü eli üzerlerinde olacak"

    Çözüm sürecine de değinen Başbakan Davutoğlu, "Çözüm süreci ile kamu düzeni birbirine alternatif değildir. İlk çözüm süreci toplantısında İçişleri Bakanımıza, güvenlik birimlerimize de bu talimatı verdim: Kim çözüm sürecini bahane ederek ya da istismar ederek Türkiye'de kamu düzeni ile ilgili olarak bir şüphe uyandırmaya kalkarsa devletin güçlü eli onun üzerinde olacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Araplar geldiğinde 'niye kapıyı açıyorsunuz' diyenler..."

    IŞİD'in Suriye'deki Kürt yerleşimi Kobani'ye saldırısı sonrasında Türkiye sınırına akın eden insanlarla ilgili de konuşmasında mesajlar veren Davutoğlu, sınırda protestoda bulunan HDP'lileri eleştirdi. Davutoğlu, "Son günlerde Suruç'ta provokasyon yapanlara da buradan seslenmek istiyorum; daha önce Suriye'den gelen Arap ve Türkmen kardeşlerimiz akın akın geldiklerinde 'Niye kapıyı açıyorsunuz' diyenlerin şimdi orada gösteri yapmaya hakları yoktur" dedi.

    Aysel Tuğluk hedefindeydi

    Davutoğlu, Suriye'den Türkiye'ye sığınan Kürtlerin sayısının 160 bin 335'e ulaştığını belirterek, Aysel Tuğluk'u hedef aldı. Davutoğlu, "Askerimize taş atan o milletvekiline sesleniyorum, biz sizlere gül atmaya devam edeceğiz, gerekirse muhabbet göstermeye ama o attığınız taşlar aslında bu milletin vicdanına en çok da Türkiye'deki Kürt kökenli vatandaşlarımızın vicdanına atılmış taşlardır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    IŞİD'in rehin tuttuğu 49 Musul Başkonsolosluğu personelini serbest bırakmasına ilişkin süren tartışmalara da değinen Davutoğlu, "Bu paralelci zihniyet şu günlerde yaptıkları yayınlarla bu operasyonu hem küçük düşürmek, hem arkasında başka saikler arama çabasına halen devam ediyor. Bunlar milletle üzülmeyi, milletle sevinmeyi bilmediler, öğrenmediler, anlaşılan öğrenemeyecekler ama biz onlara öğreteceğiz" şeklinde konuştu.

    "Askeri operasyon bölgeye huzur perspektifi taşıyorsa destekleriz"

    Davutoğlu, IŞİD'e yönelik oluşturulan koalisyonda Türkiye'nin ne şekilde yer alacağına ilişkin de şu mesajı verdi:

    "Bizim istikrar adası olarak kalabilmemizin şartı çevredeki huzur ve istikrarın temin edilmesidir. Herhangi bir askeri operasyon ya da çözüm nihai kertede bölgeye huzur ve istikrar getirme perspektifi taşıyorsa bunu destekleriz ama palyatif çözümlerle şimdilik kamuoyuna dönük bazı hamleler şeklinde bir yaklaşım benimsenirse bununla ilgili olarak da kanaatlerimizi açık yüreklilikle söyleriz."

    Erdoğan'ın korumlarıyla New York polisi arasında arbede

    Kobani Kantonu Eş Başkanı Müslim: "Kobani düşmeyecek"

    Guardian: "Türkiye sınırda işleri sıkı tutmaya başladı"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow