hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Efe Boz" davasında okul idarecilerine ceza istemi

    Efe Boz davasında okul idarecilerine ceza istemi
    expand

    İstanbul Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu tuvaletinde 3.5 yıl önce lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden Efe Boz'la ilgili davada savcı mütaalasını açıkladı; okul müdürü, sınıf öğretmeni ve taşeron firma müdürünün "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan cezalandırılmasını istedi. Diğer 5 sanık hakkında ise beraat talep etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Maltepe Dumlupınar İlköğretim Okulu tuvaletinde 4 yıl önce lavabonun üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybeden 6 yaşındaki Efe Boz'un ölümüne ilişkin tutuksuz 8 sanığın yargılanmasına devam edildi.

    Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen 14. Duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken sanıkları avukatları temsil etti. Duruşmada Efe Boz'un annesi Nurdan Boz, baba Kemal Boz ve avukatları da hazır bulundu.
     
    "Sanıkların kusur durumunu hakim değerlendirir"

    Duruşmada söz alan sanık avukatları sanıkların kusur durumunu değerlendiren bilirkişi raporunun yeniden aldırılmasını talep etti. Mahkeme hakimi İbrahim Fikri Talman, sanıkların kusur durum değerlendirmesinin hukuki ve mahkeme hakimine ait bir durum olduğunu belirterek, yeniden bilirkişi raporu alınmasının dosyaya yarar sağlamayacağını belirtti ve talebin reddine karar verdi.

    Anne Boz gözyaşlarına boğuldu

    Duruşma Savcısı Halit Koçak esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaasında 6 yaşında hayatını kaybeden Efe Boz'un ölümünün nasıl gerçekleştiğine ilişkin süreci de anlatan savcı, “Okul görevlileri ve öğretmenlerin koridorda kanlar içinde boğazından yaralanmış vaziyette ve lavabonun kırılmış olduğunu gördükleri Efe'nin kaldırıldığı hastanede vefat ettiği anlaşılmıştırö dedi. Bu sırada salondaki bazı izleyicilerin ve küçük Efe'nin annesi Nurdan Boz'un ağladığı görüldü.
     
    "Lavabo uygun sağlamlıkta yapılmadı"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mütalaasında kazaya neden olan lavabonun çocuklara uygun sağlamlıkta yapılmadığını kaydeden savcı, lavabonun düşme tehlikesi göz önüne alınarak demir destekli yapılmadığı, sadece 2 vida ile monte edilmiş olduğunu belirtti. Lavaboların yapıldığı yerdeki inşaat ve lavabo montaj işlerini sanıklardan taşeron firma müdürü Yalçın Kaya'nın işçilerinin yaptığını ifade eden savcı, Kaya'nın denetim görevini yapmaması nedeni ile kusurlu bulunduğunu kaydetti.

    "Taksirle ölüme neden olma" suçu

    Anasınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp'in 6 yaşındaki öğrencisini tuvalete göndermesi sırasında yardımcı görevliyi çağırarak görevlendirmediği ve 20 dakika boyunca Efe'nin lavaboda bulunduğunu söyleyen savcı Koçak, “Öğretmen Gökalp gözetim görevini ihmal ettiği için kusurludur. Okul müdürü Mustafa Katırcılar ise izinsiz ve ruhsatsız olarak ana sınıfı ve tuvaletleri proje dışı yaptırdığı, lavaboların sağlamlığını kontrol etmediği, müdür sıfatı ile denetim ve gözetim görevini ihlal etmesi nedeniyle olayda kusurludur" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Savcı Halit Koçak, 3 sanığın “Taksirle ölüme neden olmaö suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle cezalandırılmalarını talep etti.
     
    5 sanık hakkında "kusur yok" denildi

    Diğer 5 sanığın ise olayda kusurlarının olmadığını belirten savcı sanıkların beraatına karar verilmesini istedi.  Savcı Koçak, davanın sanığı olmayan fakat bilirkişi raporunda kusurlu olduğu belirtilen sınıf ablası Sema Aktaş hakkında ise dava karara bağlandığında mahkemenin Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Duruşma sanık avukatlarının mütalaaya karşı savunmalarını sunması için süre verilerek ertelendi.

    İddianameden

    Kartal Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 6 yaşındaki Efe Boz'un, 12 Mayıs 2010 tarihinde okulun tuvaletindeki lavabonun boğazını kesmesi sonucu öldüğü belirtiliyor. İddianamede, Okul Müdürü Mustafa Katırcılar, yardımcıları Pınar Tan Aslan ve Fatma Metin ile ana sınıfı öğretmeni Gökçen Gökalp'in görevi ihmalden 2 yıla kadar, inşaat firması sahibi Aslan Yavuz Haberdar, kontrolör Halim Cüneyt İşyar, taşeron firmanın müdürü Yalçın Kaya ve mühendis Murat Kılıç'ın ise taksirle ölüme neden olmaktan 3 yıldan 6 yıla kadar hapisleri isteniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Efe Boz'un ölümüne ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda ise, taşeron firmanın müdürü, ihaleyi alan firma yetkilisi, kalite kontrol görevlisi, okul müdürü ve anasınıfı öğretmeni asli kusurlu bulunurken, taşeron firmada mühendislik yapan Murat Kılıç ve okulun Müdür Yardımcısı Pınar Tan Aslan ile Fatma Metin'in de görev ve sorumlulukları belirlenemediği için kusurlu görülmediği belirtilmişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow