hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Efkan Ala ve Bekir Bozdağ'dan Zekeriya Öz'e sert tepki

    Efkan Ala ve Bekir Bozdağdan Zekeriya Öze sert tepki
    expand

    İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yürütme erki hakkında suç duyurusunda bulunan Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz'e sert tepki gösterdi. Efkan Ala, "Hem suç işleyip hem de suç duyurusunda bulunma, herhalde bu paralel yapının genetiğinde var" derken, Bekir Bozdağ ise, "Savcı Öz, bu noktada savcılık vasfını yitirmiştir, adının savcı olması bu gerçeği değiştirmez, HSYK'nın bu konuda adım atmamış olması da bu gerçeği değiştirmez" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu Öğrenci Birliği tarafından Gölbaşı'ndaki Vilayetler Evi'nde düzenlenen "Yeni Türkiye'de Gençliğin Gelecek Tasavvuru" panelinin ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Efkan Ala, bir gazetecinin, Savcı Zekeriya Öz'ün, yürütme erki hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ilgili sorusu üzerine, "Kiminle kimi muhatap edeceğinize iyi bakın. Hem suç işleyip hem de suç duyurusunda bulunma, herhalde bu paralel yapının genetiğinde var. Suçu işliyor, ondan sonra da... İlk defa sizden duyuyorum. Ama önemli değil geçelim" ifadelerini kullandı.

    Savcı Zekeriya Öz'den suç duyurusu

    Ala, "paralel yapı"ya yönelik operasyonlara ilişkin bir başka soruya karşılık, soruşturmalar kapsamında şu ana kadar 300'ü aşkın polisin açığa alındığı yanıtını verdi.

    Operasyonların süreceğini bildiren Ala, "Suçlu olduğu idari ve adli yönden tespit edilenler hakkında gereği yapılıyor. Açığa alınması gerekenler, görevden alınması gerekenler görevden alınıyor. Yeri değiştirilmesi gerekenlerin yeri değiştiriliyor. Hukuk içinde suç hiç bir zaman gizli saklı kalmaz. Kalmaması da gerekir, devlet öyle işlemez, gereği yapılıyor. Hem adli yönden hem idari yönden bu süreç devam ediyor" diye konuştu.

    "Kimler meselenin ortağı ise oraya kadar uzanacak"

    "Soruşturma, yargı ve medya mensuplarına kadar genişleyecek mi?" şeklindeki soruya Ala, bunu soruşturmaların ortaya çıkaracağı karşılığını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yurdum insanından gülme garantili kareler

    Ala, " Bu meselelerde Başbakan'ı dinlerken, Türkiye'nin ulusal güvenliğine o tır operasyonlarıyla saldırıda bulunurken, Türkiye'de darbe girişiminde bulunurken, kimler meselenin ortağı ise elbette oraya kadar ulaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

    "Milletin gözü önünde suç işlenmiş, bunu hiç bir güç cezasız bırakamaz" diyen Ala, şöyle devam etti: "Şimdi sizin, biz onu yapmazsak, şöyle sormanız gerekmiyor mu? 'Neden bir şey yapılmıyor?' Zaten onu soruyordunuz. Şimdi de gereği yapılıyor. Bu sefer niye gereği yapılıyor diye gündem oluşturuluyor. Elbette yapılacak, devlet bunun için var. Bu memlekette 17 Aralık, 25 Aralık yaşanmadı mı? Türkiye'nin istikrarına kastedilmedi mi? Türkiye'nin ulusal güvenliği çalınmadı mı? Türkiye'de devletin en gizli telefonları eklemeler, çıkarmalar yapılarak dinlenmedi mi? Bakanlar, eski başbakanlar, yeni başbakanlar başka isimlerle terör örgütü, örgüt nitelenmesiyle dinlenmedi mi? Dinlendi. Peki biz milletimize ne söyledik? Bunlar tespit ediliyor ve gereği yapılacak. Tespit edildi ve gereği yapılıyor. Bu kadar nettir."

    Ala, "Bulunduğu titri taşıyamayanlar, derhal bu devlet içinden kendileri bize fırsat bırakmadan ayrılmalıdırlar. Türkiye'nin Başbakanına, Bakanına, kimse hem devletin içerisinde bulunup hem de tehdit savuramaz, ona da haddi bildirilir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adalet Bakanı Bozdağ'dan tepki

    Bu arada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, "Savcı Öz, bu noktada savcılık vasfını yitirmiştir, adının savcı olması bu gerçeği değiştirmez, HSYK'nın bu konuda adım atmamış olması da bu gerçeği değiştirmez" dedi.

    Bozdağ, Yozgat Dernekler Federasyonu ve Keçiören Belediyesi tarafından Neşet Ertaş Kültür Merkezinde düzenlenen program öncesi gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

    Bir gazetecinin "Zekeriya Öz bir suç duyurusunda bulundu, çıkışta da bir açıklaması oldu sizin ve Başbakan hakkında da suç duyurusunda bulunduğu konuşuldu. Siz nasıl değerlendirirsiniz" şeklindeki sorusuna Bozdağ, "Yargı görevi yapan hakim ve savcılar, görevlerini büyük bir tarafsızlık ve hukuk devletine büyük bir bağlılık içinde yapmalıdırlar. Yargı görevi yapanlar kararlarıyla konuşmalıdırlar. Kararlarının gerekçeleri, o karara itiraz edenleri ikna edecek şekilde güçlü olmalıdır. Gerekçeyi yazdıktan sonra artık dosyayla ilgili konuşmamalı ve adli kararlarla ilgili müdafaalar yapmamalıdır" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bozdağ, Türkiye'nin gündemine ilişkin konularda yargı görevi yapanların, siyasi partilerin genel başkanları gibi konuşmalarının, Türkiye'nin başbakanına ve bakanlarına, diğer kamuda görev yapan insanlara karşı tehdit içeren açıklamalar yapmalarının yargı göreviyle bağdaşmadığına dikkati çekerek dünyanın hiçbir yerinde cumhuriyet savcısının, o ülkenin başbakanını tehdit etmeyeceğini söyledi.

    "Yargı görevi yapanlar politize olamaz"

    Bakan Bozdağ, savcı Zekeriya Öz'ün kini, nefreti, öfkesi ve düşmanlığının kendisini teslim aldığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Başbakanımıza ve hükümete karşı büyük bir kin, öfke, nefret ve düşmanlık duyguları beslediği çok açık. Bu hür değildir, esirdir tarafsız olma şansı yoktur artık bir taraftır. Öfkesinden, kininden, nefretinden düşmanlığından taraftır. Böylesi bir noktada tabii ki yargı görevini bağımsız ve tarafsız yerine getirme vasfını da kaybetmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bağımsız, tarafsız yargı görevi yapan olarak faaliyette bulunma imkanı yoktur. Adının cumhuriyet savcısı olması onun tarafsızlığını ortaya koymuyor, icraatları ortada, sanal medyada veya başka usullerle bir hakim savcı, anamuhalefet liderinden daha ileri açıklamalar yapıyorsa Türkiye'de herkesin oturup, bunu sorgulaması lazım.

    Başbakana veya hükümete çatıyor, 'oh ne iyi oldu' diye bizim buna çanak tutacağımıza hep beraber Türkiye bir hukuk devletidir, hukuk devletinde yargı görevi yapanlar böylesine politize olamazlar. Başka yerlerle bağlılıkla hareket edemezler, hukuku çiğneyemezler, tarafsızlığına böylesine gölge düşürecek ve taraf olduğunu ilan edecek yaklaşımlar içinde bulunamaz diye esasında Türkiye'de hukuk devletine inanan herkesin bu keyfiliğe, hukuk tanımazlığa, kanunların, anayasanın kendisine verdiği sıfatı anayasa ve yasaları çiğnemek için kullanan kişilere karşı Türkiye'de herkesin sesini yükseltmesi lazım."

    Bozdağ, HSYK'nın hukukun dışına çıkan, kendini kanun ve hukuk yerine koyan, hukuka ve kanuna meydan okuyan yargı görevi yapanlarla ilgili anayasa ve yasanın gereklerini yapmak zorunda olduklarını kaydetti.

    Bozdağ, "Savcı Öz, bu noktada savcılık vasfını yitirmiştir, adının savcı olması bu gerçeği değiştirmez, HSYK'nın bu konuda adım atmamış olması da bu gerçeği değiştirmez. Ama ben yine de HSYK 3. Dairesinin hukuka, anayasaya, hukuk devletine sahip çıkmaya davet ediyorum" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow