hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Benim iznim olmadan müdahale edemez"

    Erdoğan: Benim iznim olmadan müdahale edemez
    expand

    Başbakan Erdoğan Adana'da TIR'ların aranmasıyla ilgili konuştu, "Savcı benim iznim, Adalet Bakanlığı'nın haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Adana'da MİT'e ait TIR'ların aranmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

    Başbakan şunları kaydetti:

    "Savcı, benim iznim, Adalet Bakanlığının haberi olmadan böyle bir müdahalenin içine giremez. Milli İstihbarat Teşkilatının ne getirip ne götürdüğüne bakamaz. Bu, bu paralel yapılanmanın diğer bir versiyonudur. Kısa bir zaman önce atılan adımın devamıdır."

    "Ne yazık ki burada jandarmamız da kullanılmıştır" diyen Erdoğan, "Burada, gerek bu savcıyla gerekse jandarmayla ilgili, komuta kademesini kastediyorum, hepsiyle hukuki süreç başlatılmıştır. Gereği de bunlarla ilgili yapılacaktır" şeklinde konuştu.

    Başbakan'ın açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

    - "Türkiye'de özellikle yolsuzluklarla kararlı şekilde mücadele eden bir iktidarca yargıya değil yargı içindeki örgütlenmeye müdahale edildiğini muhataplarımıza açık ve net şekilde delilleriyle ortaya koyacağız"

    "(HSYK ile ilgili düzenleme) Sayın Cumhurbaşkanına 'Anayasa değişikliğini yapmaya varız' diyeceksin, dışarı çıkacaksın 'Biz yokuz' diyeceksin. CHP'nin bu ülkede yasama organında da yürütme organının çalışmalarında da hiçbir zaman ülkemize, demokrasisine katkı sağlayacak bir adımı bugüne kadar olmamıştır, bundan sonra da olmaz"

    "HSYK" sorusu

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören teklifle ilgili bir soruya Başbakan Erdoğan şu yanıtı verdi:

     "Sayın Cumhurbaşkanımız ortaya bir iyi niyet koydu. Biz ana muhalefet ve diğerleriyle bu tür işlerin yapılamayacağını biliyorduk, biliyoruz. Ve ben Sayın Cumhurbaşkanımıza ifade de ettim. Bakın dedim şu anda yeni Anayasayla ilgili çalışmada, 60 maddede mutabakat var. Bu mutabık olanları gelin çıkaralım diyoruz yanaşmıyorlar. HSYK ile ilgili de belli bir noktaya gelinmiş. Oturup konuşularak burada mutabık kalınsın bunu da yapalım. Bizden yana, ben Cumhurbaşkanımıza onu söyledim.

    Anayasa değişikliğinde bu konuyla ilgili en ufak bir terslik olmaz. Arkadaşlarımı ben görevlendiriyorum, yarın ana muhalefetten de diğerlerinden de randevu alacaklar ve ziyarete gidecekler. Arkadaşlarım CHP'yi de MHP'yi de BDP'yi de ziyaret ettiler. CHP'de bir çay içebildiler, MHP'de bir çay bile içemediler. Ardından BDP'yi ziyaret ettiler. Maalesef üçünden de herhangi bir olumlu cevap alamadılar. Ve bu arada, komisyon çalışmaları esnasında biliyorsunuz, itiraz ettikleri konularda da gerekli değişiklikleri komisyonda yaptılar. Bunların ötesinde de herhangi bir değişiklik söz konusu olursa, bunları da genel kurulda yapabileceğimizi de deklare ettik. Buna da açığız. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı'na evet biz anayasa değişikliğini yapmaya varız diyeceksin, dışarda yokuz diyeceksin. Sonra da kalkıp AK Parti ile ilgili olarak anayasa değişikliğini yapamayız diyeceksiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP'nin bu ülkede yasama organında da yürütme organında da hiçbir zaman ülkemize katkı sağlayacak bir adımı bugüne kadar olmamıştır, bundan sonra da olmaz. Çok açık net bunu söylüyorum. İşte nasıl komisyonda kavga gürültü patırtı çıkarttıysalar, herhalde şimdi Genel Kurul'da bunu ne kadar engellersek zaman kazanacağız diyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar biz şu anda çıktığımız yolda, biz HSYK ile ilgili yasal düzenlemeyle ilgili attığımız adımı devam ettireceğiz. Çarşamba gününden itibaren bu devam edecektir. Arkadaşlarımız Parlamento'dan çıkaracaklar. Ondan sonrası bu Cumhurbaşkanı'nın takdiri. Sonraki süreci takip edeceğiz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cilvegözü'nün karşısındaki patlama

    Cilvegözü Sınır Kapısı'nın karşısında patlamanın sorulması üzerine ise Erdoğan, "Bunun Cenevre ile filan alakası yok. Orada her gün bu olaylar devam edecek. Cenevre 1'in İran tarafından kabul edilip edilmemesi söz konusu. BM'nin İran'ı daveti söz konusu. Fakat ABD'nin olumsuz yaklaşımı söz konusu. Babel Hava'daki olayların bununla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Temenni ederiz ki Cenevre 2 Suriye için hayırlara vesile olur" şeklinde konuştu.

    Dolar ve Euro'daki yükseliş

    Dolar ve Euro'daki yükseliş konusunda da Başbakan Erdoğan, "Biliyorsunuz Başbakan Yardımcım süreçle ilgili düşüncelerini anlatıyor. Tabi olay 17 Aralık'a bağlanırsa bu yanlış olur. ABD'de FED'in yaptığı girişimler var. Ülkemizde bu olayı süreklilik arz edecek bir olay olarak görmüyorum. Şu anda Türkiye'den para çıkışı sıkıntı verecek konumda değil. Şu anda gerek Başbakan Yardımcımın dün akşam yapmış olduğu konferansta attığı bir adım var, yine Maliye Bakanımın şu anda Londra, ABD seyahatiyle oralardaki çevrelerle yapacakları görüşmeler var. Bu çalışmalarla olay çok daha farklı bir havaya girecektir. Bizim bu seyahatimiz, bizim atacağımız başka adımlar var. Bu adımlarla birlikte yine normale dönecektir diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow