hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fethullah Gülen'in yeşil pasaportu iptal edildi

    Fethullah Gülenin yeşil pasaportu iptal edildi
    expand

    Fethullah Gülen'in 1990 yılında aldığı yeşil pasaportun usulsüz yöntemlerle alındığı tespit edilerek Erzurum Valiliği tarafından iptal edildiği öğrenildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alınan bilgiye göre, Gülen'in yeşil pasaport almasının yasal dayanağıolan 07 Kasım 1990 tarih ve 39548 sayılı yazının içeriğinin Gülen'in özlük dosyasının muhtevasına uymadığı ve gerçeği yansıtmadığı Diyanet İşleri Başkanlığı'nca tespit edildi.

    Müfettişlerce yapılan inceleme neticesinde Gülen'in 5682 sayılıPasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesine göre yeşil pasaport alması şeklindeki idari işlemin baştan itibaren yok hükmünde olduğu, bu nedenle Pasaport ve GüvenliBelge Daire Başkanlığı'nca ilgilinin zaten yok hükmünde olan pasaportunun iptaliile ilgili gerekli işlemlerin yapılması gerektiği kanaatine varıldı.

    Bu nedenleilgilinin yeşil pasaportunun Erzurum Valiliğince iptal edildiği öğrenildi.

    Diyanet İşleri Başkanlığınca Gülen'in özlük dosyasında yapılanincelemede; bahse konu yazının dosyada bulunması gereken paraflı nüshasının bulunmadığı 18 Mart 2014 tarihinde tutanak altına alındı.

    1990 yılına ait giden evrak kayıt defterinin 682'nci sayfasında yapılan incelemede evrak kayıt, sayı ve tarihinin doğru olduğu ancak ilgi (c)sayılı yazı ile gönderilen evrakın içeriğinin Gülen'in özlük dosyası içeriğineuymadığı ve gerçeği yansıtmadığının anlaşıldığı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İncelemeyle ilgili, "Çanakkale İl Müftülüğü'nde vaiz olarak görev yapmaktayken 20 Mart 1981'de istifaen görevinden ayrılan Fethullah Gülen'inistifa ettiği tarih itibariyle kadrosunun 6, müktesep derecesinin 6, kademesinin 7 olduğu, emsallerinin ise 11 Nisan 1981'de Resmi Gazete'de yayımlanan15/04/1989-366 sayılı KHK ile yürürlüğe giren gösterge tablosunda 6. derece 7.kademenin gösterge karşılığı olan 4. derecenin 1. kademesine tekabül ettiğinden ilgilinin o günkü durumunun 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir" değerlendirmesinde bulunuldu.

    Resmi kayıtlarda görülen ve o tarihlerde 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun Ek-4'üncü maddesine göre hususi damgalı pasaport alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın emekli personelinin örnek pasaport dosyalarındaki resmi yazılarla aynı yetkili kişi tarafından imzalanan resmi yazıya göre işlem yaptıkları belirlenen personel hakkında soruşturma yapılmasına gerek olmadığına karar verildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow