hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Genç kadının feryadı:''Çocuklarım olmadan asla''

    Genç kadının feryadı:Çocuklarım olmadan asla
    expand

    Bety Mahmudi’nin tüm dünyaca bilinen “Kızım Olmadan Asla’’ isimli romanındaki olayın benzeri Türkiye'de yaşanıyor. Arzu Kaya, eski eşi tarafından alıkoyulan çocuklarını arıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arzu Kaya, 2001 yılında Türkiye’de İran asıllı Hakan Karaağaçlı ile evlendi. Çiftin iki çocuğu oldu; şimdi 10 yaşında olan Kaan ve 6 yaşında olan Ece. Genç kadın bir süre sonra kabus yaşamaya başladı. Dolandırıcı çıkan Hakan Karaağaçlı tefeciler tarafından tehdit ediliyordu. Ölüm tehditleri nedeniyle aile Tayland’a kaçtı.

    Arzu Kaya, dört yıl boyunca verdiği boşanma çabası, nafaka istemeyeceğinin güvencesini vermesi ve iki çocuğunun velayetini bizzat eski eşinin yaşadıkları bölgeden 700 kilometre ötedeki Bangkok Büyükelçiliği’ne giderek imzaladığı boşanma dilekçesinde kendisine teslim etmesi üzerine 2013 yılının haziran ayında Türkiye’ye dönerek tek celsede boşandı.

    Ancak, boşandıktan sonra da yaşadığı eziyet bitmedi.Temmuz ayında döndüğü Tayland’da bir ay kalarak; tekrar eski eşiyle anlaşmalı bir şekilde 6 yaşındaki kızı Ece ve 10 yaşındaki oğlu Kaan’ı eğitimlerinin aksamaması ve eski eşinin “nitelikli dolandırıcılık” suçunun sabitliği nedeniyle Türkiye’ye gelemeyecek oluşundan ötürü bir daha çocukları görememe durumunun doğması nedeniyle 5 aylığına Tayland’da babalarıyla bırakarak bir düzen kurmak üzere Türkiye’ye döndü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’ye gelip Selçuk’a yerleşen Arzu Kaya, bir işte çalışarak hem para biriktirip hem de çocuklarının geleceği olan Ocak ayı için düzen kurmaya çabalayan genç kadın; bu dönemde çok engelle karşılaştı. Eski eşinin kendi adını kullanarak bankalardan çektiği kredileri ve ortak kurdukları şirketteki kefilliği nedeniyle üstüne yüklenen borçları Türkiye’ye döndükten sonra öğrenen genç kadın bütün bunlara rağmen bir düzen kurmayı başardı. Bu düzen ise, çocuklarını almak için Tayland’a gideceği 10 Ocak 2014’ten sadece beş gün önce yıkıldı.

    İranlı eski eşi Hakan Karaağaçlı, çocuklarını İran’a kaçırmış ve sahte beyanla İran vatandaşı yapmıştı. Kaçırma olayını bizzat kaçıran eski eşi Hakan Karaağaçlı’dan öğrenen Arzu Kaya, ilk iş olarak Kuşadası Savcılığı’na, sonra Söke Savcılığı’na, akabinde Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile Bakanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere; İran’daki Türk konsoloslukları ve Tayland’daki Türk konsolosluğuna kadar bireysel çabasıyla ulaşabileceği her yere ulaştı. Ancak aldığı cevaplar, her seferinde genç kadını daha da ümitsizliğe itti.

    Türkiye'de çocuk kaçırma olayları arttı

    Genç kadın çocukları kaçırıldıktan on gün sonra gittiği Tayland’da, çocuklarıyla yaşadığı ve düzenleri bozulmasın diye kendisi gittikten sonra babalarının yerleşmesine müsaade ettiği evinde daha büyük bir şok yaşadı. Eski eşi, İran makamlarına yolladığı dilekçede hala evli olduklarını, kendisinin ciddi bir beyin ameliyatı için Türkiye’ye döndüğünü ve çocuklara bakmaya yardımcı olması için ablasını çağırdığını yazıyordu. Türkiye’de evrakta sahtecilikten aranan bir adam, kendi doğduğu toprakların makamlarını da aldatıcı bir dilekçe yazmıştı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran'da recm cezasına çaptırıldı

    Eski eşiyle Tayland’da karşılaşan genç kadın, burada adamın kendisine savurduğu ölüm tehditlerinden korkarak apar topar Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı. Mücadelesini Türkiye’de sürdürmeye çalışan genç kadının karşısına her seferinde “bürokrasi” engeli çıktı. Dahası çocuklarını kaçırmakla yetinmeyen eski eşinin, Türkiye’de şubat ayında evlendiği eşiyle birlikte yaşadıkları eve yolladığı icralarıyla da boğuşarak her seferinde mevzubahis şahısla halen bir ilgisinin olmadığını kanıtlamak zorunda kaldı. Türkiye’de 2014’ün şubatında yaptığı evlilikten sonra eski eşinin kendisini İran’da ‘'zina’' suçlamasıyla recm suçuna çarptırdığı iddialarıyla karşılaşan genç kadın asıl şoku İran makamlarının kararını öğrendiğinde yaşadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Velayeti kendisinde olan, Türk vatandaşı iki çocuğunun boşandığı eski eşi tarafından İran vatandaşı yapılmalarında bir terslik olmadığını ifade eden yetkililer; eğer isterse yılda bir veya iki kez gelip çocuklarını görebileceğini kendisine iletti. Arzu Kaya hala çocuklarını geri alabilmenin mücadelesini veriyor.

    Boko Haram hilafet ilan etti

    İran İsrail'e ait İHA düşürdüğünü iddia etti

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow