hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Balyoz" başladı, Özkök ve Yalman da mahkemede

    Balyoz başladı, Özkök ve Yalman da mahkemede
    expand

    Anayasa Mahkemesi'nin ''hak ihlali'' kararının ardından Balyoz Davası'nda bugün yeniden yargılama başladı. Emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök "Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. "Balyoz", "Suga" "Oraj" gibi planların hiçbirini duymadım" dedi. Aytaç Yalman da tanıklık fırsatı tanındığı için teşekkür ettiği ifadesinde, "Bu konu ile ilgili bu hareketin engellenmesi hususunda girişimim olmadı, Balyoz dışındaki Oraj, Suga gibi planları da duymadım. Seminerin yapılması emrini ben verdim ancak gidemedim" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'yla ilgili verdiği "Hak ihlali" kararının ardından aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yargılanmasına başlandı.
     
    Kimlik tespiti yapıldı
    Duruşma Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülmeye başlandı. Mahkeme heyet duruşmaya tutuksuz sanıkların kimlik tespitiyle başladı.

    Boğaz'da tekne faciası. Çok sayıda ölü var
     
    204 sanık katıldı
    Duruşmaya aralarında emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 204 tutuksuz sanık katıldı 32 sanık ise duruşmaya gelmedi. 

    GS Başkanı Yarsuvat da duruşmada
    Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat da dava sanıklarından Tümgeneral Ahmet Yavuz'un avukatı olarak duruşma salonundaki yerini aldı.

    HİLMİ ÖZÖK'ÜN İFADESİ

    Özkök: "Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım"

    Duruşmaya verilen 1 saatlik öğle arasının ardından tanıklar eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın dinlenileceği belirtildi. Sesli ve görüntülü kayıt sistemi yapılan duruşma salonuna ilk olarak eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök alındı. Kimlik tespiti yapılan Özkök'e sanıkları tanıyıp tanımadığı soruldu. Mahkeme heyetinin önünde hazırlanan bölümde oturarak isimleri tek tek okunan sanıklardan Çetin Doğan, Özden Örnek, Bilgin Balanlı, Doğan Temel, Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun gibi isimleri tanıdığını "Evet", tanımadığı isimleri "Hayır" şeklinde ifade etti.

    "Bildiklerimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim" diyen Özkök'e Mahkeme Başkanının "Balyoz, Çarşaf, Oraj ve Suga gibi planlardan bilginiz var mı" sorusu üzerine Özkök, "Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. "Balyoz", "Suga" "Oraj" gibi planların hiçbirini duymadım. Balyoz'u basından duydum. Suç tarihinde Genelkurmay Başkanıydım. Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. Bazı dedikodular geldi ama bunlar kimse hakkında dava açılacak, soruşturma açılacak kadar ciddi değildi" dedi.

    "İmzasız ihbar mektupları geliyordu"

    Mahkeme Başkanı'nın, "Bazı dedikodular geliyor dediniz. Kim söylüyordu bu bilgileri" diye sorması üzerine Özkök, "Basından duyuyordum. İmzasız ihbar mektupları geliyordu. Bu mektuplar askeriye dışından geliyordu" diye konuştu. Mahkeme Başkanı'nın "Seminerde olası planın işlenmemesi konusunda yazışmanız oldu mu" sorusuna ise, "Genelkurmay ile kuvvet arasında yazışma olmadı. Böyle bir yazışma olmaz zaten" dedi.

    Salondaki kimse soru sormadı

    Özkök'e daha sonra sanık ile avukatların sorusu olup olmadığı soruldu. Sanıklar ve avukatlar Özkök'e soru sormadı. Özkök'ün ifadesi yaklaşık 15 dakika sürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yeniden yargılama ve tahliye kararı verilmişti
    Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli "Hak ihlali" kararı doğrultusunda 236 hükümlünün infazlarının durdurularak tahliyelerine ve yeniden yargılanmalarına karar vermişti. Mahkeme ayrıca, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın 10 Kasım'daki duruşmaya tanık olarak dinlenmesine karar  vermişti.
     
    Yargıtay'dan bozulan dava 10 Kasım 2014 günü
    Öte yandan Balyoz Davası'nda aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay tarafından bozulan 88 sanığın yargılandığı davada, mahkeme ilk celse kararını vererek 25 sanığın beraatına, 62 sanığın ise dosyasını ayırarak yeniden yargılanmalarına hükmetmişti. Dosyası ayrılan 62 sanığın yargılandığı dava ise 10 Kasım 2014 tarihine ertelenmişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Kasaptaki ete soğan doğramam" demişti
    Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, daha önceki yargılama sürecinde  darbe günlüklerinin mahkemeye intikal etmesi halinde ifade verip vermeyeceğine ilişkin soruya “Ben kasaptaki ete soğan doğramam” diyerek yanıt vermişti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AYTAÇ YALMAN'IN İFADESİ

    Davada "tanık" sıfatıyla dinlenen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ise, "Bana tanıklık yapma fırsatı veren Anasaya Mahkemesi'ne şükranlarımı sunarım. Balyoz planına ilişkin istihbarat almadım. Belge ve bilgiye sahip değilim. Basından öğrendim. Bu konu ile ilgili bu hareketin engellenmesi hususunda girişimim olmadı" dedi.

    Sanıkları tanıyıp tanımadığı soruldu

    Duruşmaya verilen 1 saatlik öğle arasının ardından sesli ve görüntülü kayıt sistemi de yapılan duruşma salonuna eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün ardından eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman alındı. Kimlik tespiti yapılan Yalman'a sanıkları tanıyıp tanımadığı soruldu. Mahkeme heyetinin önünde hazırlanan bölümde oturarak isimleri tek tek okunan sanıklardan Çetin Doğan, Özden Örnek, Bilgin Balanlı, Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun gibi isimleri tanıdığını "Tanıyorum", tanımadığı isimleri "Tanımıyorum" şeklinde ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Balyoz planına ilişkin istihbarat almadım"

    "Bildiklerimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve vicdanım üzerine yemin ederim" diyen Yalman, "Bana tanıklık yapma fırsatı veren Anasaya Mahkemesi'ne şükranlarımı sunarım. Balyoz planına ilişkin istihbarat almadım. Belge ve bilgiye sahip değilim. Basından öğrendim. Bu konu ile ilgili bu hareketin engellenmesi hususunda girişimim olmadı" dedi.

    Yalman, Balyoz dışındaki Oraj, Suga gibi planları da duymadığını söyledi.

    "Seminerin yapılması emrini ben verdim"

    Üye hakimin, "Vatan Gazetesi'ne bir demeç vermişsiniz" demesi üzerine Yalman, "Ben Vatan Gazetesi'ne demeç vermedim" dedi.

    Duruşma savcısının, "Seminerde yapılan faaliyetlerin raporu geliyor muydu size?" diye sordu. Bunun üzerine Aytaç Yalman, "Bana gelmedi. 1. Ordu Komutanlığı'nda da olabilir Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda da olabilir ama bana gelmedi. Seminerden haberdarım. Semineri ben istedim. Ancak katılamadım. O dönemde siyasi ve askeri yoğunluk vardı. Seminerin yapılması emrini ben verdim ancak gidemedim" şeklinde konuştu.

    Yalman, savcının, "Seminere ilişkin ses kayıtlarını ne zaman öğrendiniz?" sorusuna ise "Ben basından öğrendim" dedi. Yalman'a da avukatlar ve sanıklar soru sormadı. Yalman"ın ifadesi 15 dakika sürdü. Özkök ve Yalman tanıklığın ardından adliyeden ayrıldı.

    Duruşma sanık ve avukatlarının tanık beyanlarına ve heyet tarafından oluşturulan bilirkişi listesine karşı diyecekleri soruldu.

    Duruşma yarına ertelendi

    Tanık beyanlarının ardından, sanık ve avukatlarının tanık beyanlarına ve heyet tarafından oluşturulan dijital delilleri inceleyecek bilirkişi listesine karşı diyecekleri soruldu. Sanıklar, tanıkların beyanlarına bir itirazlarının olmadığını, bilirkişi heyetini tanımadıklarını ve itiraz haklarını saklı tuttuklarını belirtti. Bunun üzerine, Mahkeme Başkanı Özlem Karaçam, mesai saatinin 16.30 itibari ile bittiğini belirterek, duruşmanın yarın sabah saat 09.00'da beyanları alınamayan sanıklar ve avukatlarının dinlenmesiyle devam edeceğini bildirdi.

    Yeniden yargılama tahliye kararı verilmişti

    Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli "Hak ihlali" kararı doğrultusunda 236 hükümlünün infazlarının durdurularak tahliyelerine ve yeniden yargılanmalarına karar vermişti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow