hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İspanya Patriotları İskenderun'da

    İspanya Patriotları İskenderunda
    expand

    Adana'ya Hollanda tarafından kurulan ve 2 yıllık görev süresi dolan Patriot füze savunma sistemlerinin yerine konuşlandırılacak İspanyol füze sistemlerinin malzemesi gemi ile Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki İskenderun Limanı'na getirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Suriye'den gelebilecek olası saldırılara karşı Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Hollandalı askerlerce 26 Ocak 2013'te İncirlik Hava Üssü ile Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı'na kurulan 2 Patriot bataryasının görev süreleri doldu. Toplamda 12 füze rampasının bağlı olduğu bataryaların yerlerine konuşlandırılacak İspanyol Patriotlar bu sabah itibariyle Türkiye'ye getirildi. 2 ayrı İspanyol gemisiyle getirilen Patriot füze savunma sistemlerinin malzemeleri LimakPort İskenderun Limanı'na getirildi.

    Sahil güvenlik eşlik etti

    Martın Pasadıllo ile Camıno Espanyol isimli İspanyol gemileri limana yaklaşırken, Sahil Güvenlik ekipleri de güvenlik önlemi aldı. Kılavuz römorkör tarafından limana yanaştırılan gemilerdeki malzemelerin indirilmesine başlandı.

    15 Ocak'ta sökülecek

    Füze savunma sistemi malzemelerinin en kısa zamanda Adana'ya gönderileceği belirtildi. Öte yandan İncirlik Üssü'nde bulunan Hollanda Patriot Grup Komutanı Hava Albay Niels Vredegoor, görev süresinin dolması nedeniyle Adana Valisi Mustafa Büyük'e veda ziyaretinde bulunmuş ve Patriotlar'ın 15 Ocak'ta sökülmeye başlanacağını söylemişti.

    150 İspanyol asker görev yapacak

    İspanya Savunma Bakanı Pedro Morenes, 4-5 Eylül 2014'te Galler'de yapılan NATO Zirvesi'nde, Türkiye'ye İspanya'nın 6 Patriot füze bataryası ve 130 askerini göndereceğini açıklamıştı. İncirlik Üssü'ne yerleştirilecek Patriot bataryasının yanı sıra yaklaşık 150 İspanyol askerinin de görevlendirileceği belirtildi. Türkiye'de halen Gaziantep ve Kahramanmaraş'ta da Patriot sistemleri bulunuyor.

    Özellikleri

    Türkiye Körfez Savaşı sırasında Irak'tan gelebilecek Scud saldırılarına karşı kurulması ile Patrıot füzeleri ile tanıştı. Amerika, Körfez Savaşında, Türkiye, İsrail ve Suudî Arabistan'daki önemli sanayi merkezlerini, liman ve diğer stratejik yerler ile yerleşim merkezlerini korumak için Patriot ve Hawk füze bataryalarını kullanmıştı. Bu savaşta Patriot, Hawk ve E-3 Awacs sistemleri birbirlerini tamamlayarak bölge savunması görevini yerine getirmişti.Her biri 1.5 milyon dolar olan füzelerin menzili 80 kilometre. Fırlatma bataryaları, kumanda merkezinden 30 kilometre daha uzağa kurulabiliyor. 84 kiloluk parça tesirli başlık fırlatıyor.Sazı kritik parçaları Türkiye'de de üretilmeye başlandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow