hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadıköy'de 1 Eylül Dünya Barış Günü şöleni

    Kadıköyde 1 Eylül Dünya Barış Günü şöleni
    expand

    1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimarlar Odası (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB), bazı siyasi partilerin ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla Kadıköy iskele meydanında şölen düzenledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bahariye'deki Boğa heykelinde buluşan grup, Türkçe ve Kürtçe, "Filistin halkı yalnız değildir", "Rojava halkı yalnız değildir", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Katil IŞİD Ortadoğu'dan defol", "Bizim için her yer Gazze, her yer Filistin" sloganları eşliğinde iskele meydanına yürüdü.

    Gruptakiler, burada konuşmaların yapılacağı otobüsün üzerine "Şengal'den Gazze'ye Halkları Dayanışmaya Çağırıyoruz", "Kadınlar IŞİD'e geçit vermeyecek" yazılı pankartı astı ve çeşitli siyasi parti, sendika ve meslek örgütlerine ait flamalar taşıdı. Şölende konuşmalar öncesi bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

    HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'le birlikte otobüsün üstüne çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel burada yaptığı konuşmada, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle Kadıköy Meydanı'nda bulunduklarını söyledi.

    İstanbul Valiliği'nin Kadıköy iskele meydanında miting yapmalarına, mitingin trafiği engelleyeceği gerekçesiyle izin vermediğini belirten Tuncel, "Ama biz biliyoruz ki asıl yasaklama gerekçesi trafik değil. Onlar, meydanları halklara yasaklamak istiyorlar. Bütün antidemokratik uygulamalara karşı 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bulunduğumuz her alanda barış talebimizi ifade edeceğiz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tuncel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştirerek, "Ortadoğu'da halkların kardeşliği, eşitliği sağlanmadan gerçek anlamda barış olmayacak" diye konuştu.

    Şöleni düzenleyen platform adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan TTB üyesi Deniz Mardin, Şengal ve Gazze başta olmak üzere yerinden yurdundan edilen yüz binlerin soykırımla yok edilmek istendiğini ileri sürdü.

    Filistin Dayanışma Ağı adına bir konuşma yapan Nicola Saafin ise Filistin'de 25 yıldır barış görüşmeleri adı altında işgalin, katliamın, sömürünün devam ettiğine dikkati çekerek, "Emperyalistlerin vadettiği barış için değil, kendi barışımız için bedenlerimizi, ruhlarımızı feda ediyoruz. Emperyalistler ve siyonistler barış sözcüğüyle katliamlarını sürdürüyorlar. İslam adı altında Irak'ta, Rojava'da ve Suriye'de Kürtler, Türkmenler, Şiiler, Ezidiler, Keldaniler ve Asuriler katlediliyor. Gelin gerçek barış için birleşelim, kendi barışımızı yaratalım. Ortadoğu'yu emperyalistlerden kurtaralım" şeklinde konuştu

    Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Feleknas Uca, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları sonucu binlerce Ezidi'nin öldürüldüğünü ve binlercesinin yerinden yurdundan edildiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu arada şölen dolayısıyla, iskele meydanı ve çevresiyle, boğa heykeli civarında çok sayıda çevik kuvvet polisi, TOMA ve akrep olarak adlandırılan zırhlı araçların bekletildiği görüldü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow