hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kapital'i Türkçeye ilk çeviren Alaattin Bilgi hayatını kaybetti

    Kapitali Türkçeye ilk çeviren Alaattin Bilgi hayatını kaybetti
    expand

    Kapital’in çevirmeni olarak da tanınan yazar çevirmen Alattin Bilgi hayatını kaybetti. 90 yaşındaki Bilgi, bir süredir Gemlik Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Evrensel Gazetesi'nin haberine göre, Alaattin Bilgi 1 Temmuz 1925 tarihinde Ankara’da doğdu. Bir “Angaralı” olarak Keçiören, Cebeci, Ulus civarında büyüdü. Bir bacağını geçirdiği rahatsızlık sonucu kaybettiği lise hayatını, üniversite ve çalışma hayatı takip etti. 1963 yılında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe bölümünden mezun oldu. Devlet dairelerinde çalıştı, yabancı dilini geliştirdi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde geçirdiği çevirmenlik yıllarından sonra emekliye ayrıldı.

    Almanca aslından çeviriyle Kapital I ve II. ciltlerin ardından Kapital'in III. cildi de çıktı

    1959 yılında başladığı çevirmenlik hayatını kimi takma isimle çevirdiği eserlerle sürdürdü. Marx’ın Kapital’ini 70'lerin başlarında çevirmeye başlayan Bilgi’nin, üç cildin tamamını çevirmeyi tamamlaması yaklaşık on yıl sürdü. Marksist klasikleri Türkçeye çevirmedeki inatçı ve programlı çabası uzun yıllar devam etti. Yeditepe, Seçilmiş Hikayeler, Dost, Yarın, Bilim ve Sanat, Evrensel Kültür dergilerinde yazıları yayınlandı.

    Nail Satlıgan hayatını kaybetti

    Kapital’i Okuma Kılavuzu hazırlayan ve bir özetini 1990'ların başında tamamlayan Bilgi’nin izlenimlerini kaleme aldığı “Yine de Aydınlık” kitabı 2007’de Evrensel Basım Yayın tarafından basıldı. Evli ve iki çocuk, iki torun sahibi olan Alaattin Bilgi, bir süredir çeşitli rahatsızlıkları nedeniyle Gemlik Devlet Hastanesinde tedavi görüyordu. Bilgi, bugün Gemlik'in Umurbey beldesinde toprağa verilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow