hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karabük'teki o huzurevi inceleme altında ama yaşlılara baskı sürüyor

    Karabükteki o huzurevi inceleme altında ama yaşlılara baskı sürüyor
    expand

    Karabük'te iki memurun daha önce görev yaptıkları çocuk yurdunda engelli bir çocuğa tecavüz edilmesi nedeniyle hüküm giymelerine rağmen yönetici olarak atandıkları Yücel Huzurevi'nde yaşlılara yönelik başlayan olumsuz olaylar zinciri TBMM'ye de taşındı, valilik de inceleme başlattı. Ancak yaşananların gündeme taşınmasıyla birlikte bu yöneticilerin yaşlılara yönelik baskısı da yoğunlaştı. Huzurevinin müdür vekili, bir yaşlının aşırı sıcaklarda hayatta kalma mücadelesi veren kedi ve köpeklere verdiği su verdiği kapları o yaşlıya hakaretler ederek dağıttı ve yaşanan tartışma sonrasında karakolluk oldular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karabük'te görev yaptıkları çocuk yurdunda tecavüze uğrayan zihinsel engelli bir çocuğa yasalara aykırı olduğu halde genital muayene yaptıran ve bu olayı da savcılık ve kolluktan gizleyen memurlar Mustafa Demiral ve Mustafa Kabullar, 2 yıl hapis cezası almış ve atamadan yoksun bırakılmışlardı. Ancak Demiral ve Kabullar, bu mahkeme kararına rağmen 26 Haziran 2012'de Yücel Huzurevi'ne müdür vekili ve müdür yardımcısı vekili olarak atanmış, bunun ardından da huzurevinde huzursuzluklar başlamıştı.

    Huzurevi huzursuzluk evi olmuştu

    Huzurevinde kalan yaşlılara ve taşeron firma çalışanlarına yönelik baskı ve tehdit ile suçlanan ikilinin, yaşlılar ile çalışanların bazılarını himaye ederek, diğerlerine karşı kışkırttığı ve fiili saldırılara kadar varan olaylara neden olduğu, yaşlılara kötü muamele ettikleri iddia edilmişti. Hatta bu saldırılardan birinin faili olan ve yöneticilerin himaye ettiği iddia edilen bir yaşlı (Y.G.) yargılanarak ceza alır. Demiral ve Kabullar'ın yaşlıların birlikte yemek yemeleri ve ortaklaşa faaliyetlerine son vererek tecrit koşulları yarattıkları, namaz kılmaları için baskıda bulundukları, personeli de birbirlerine karşı kışkırttıkları ve ayrımcılık yaptıkları öne sürülmüştü. Yemek firmasının sürekli değişmesine rağmen yemeklerin miktar ve niteliğinin bozulması, yemek listelerinin gerektiği gibi diyetisyen tarafından değil de hemşire tarafından yazılması şikayetleri gündeme gelmiş ve Huzurevi Müdür Vekili Mustafa Demiral'ın yaşlıların bu şikayetlerine, "Beğenmiyorsanız zıkkımın kökünü yiyin" karşılığı verdiği kamuoyuna yansımıştı. Taşeron işçilere yönelik de "900 liralık kölesiniz" dediği ileri sürülen ikilinin, işe başlangıçta taşeron işçilere imzalattığı kanunsuz bildirimler de tepki toplamıştı. İkilinin yaşlılara yasakladığı şeylerden biri de daha önce bu uğraşıları nedeniyle takdir topladıkları sokak hayvanlarına bakmalarıydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM'ye taşındı, valilik inceleme başlattı

    Huzurevinde bu yaşananların ve Mustafa Demiral ile Mustafa Kabullar'ın hakkındaki iddiaların gündeme taşınmasının ardından konu TBMM'ye de taşındı. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, huzurevinde yaşanları ve bunlara karşılık neler yapıldığını sordu.

    Karabük'te huzurevi skandalı

    Olayların kamuoyuna yansıması ve TBMM gündemine taşınmasıyla beraber bir gelişme daha yaşandı. Karabük Valiliği, huzurevinde yaşananlarla ilgili inceleme başlattı. Katıldığı bir programda bu olaylara ilişkin bir soru yöneltilen Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, kendisine bir şikayet gelmediğini ancak yaşananları incelettirildiğini söyleyerek, "Kayda değer bir şey varsa, yanlış biri varsa müsamaha edilmeyeceğinden kimsenin şüphesi olmasın" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşananların basında yer almasından önce bazı yaşlıların yaşananlara ilişkin yazdığı şikayet dilekçeleri Karabük Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığına bile iletilmişti. Ancak o süreçte hiçbir müfettiş incelemesi gerçekleştirilmemiş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün bir görevlisince iddialar dinlenmiş ve sonucunda da şikayetçi olan bir yaşlı disiplin kuruluna sevk edilerek cezalandırılmıştı. Üstelik o yaşlıya cezayı da hakkında şikayetçi olduğu kişilerin oluşturduğu Disiplin Kurulu vermişti.

    O yöneticinin baskısı bitmedi

    Bütün bu gelişmelerin ardından huzurevi yöneticilerinin, uygulamalarını şikayet konusu yapan yaşlılara yönelik baskıları son bulmadı. 9 Ağustos'ta Yücel Huzurevi Müdür Vekili Mustafa Demiral, yaşlılardan biri ile tartıştı ve karakolluk oldu. Huzurevinin bahçesinde ve yakınında aşırı sıcaklar nedeniyle susuz kalan kedilerin ve köpeklerin içmesi için su koyan yaşlıya hakaretler eden Demiral, su kaplarını ise kaldırttı. Aralarında yaşanan tartışmanın ardından Demiral'ın hakaretlerine maruz kaldığını iddia eden huzurevi sakini polis çağırdı, olay karakola taşındı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow