hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Laik eğitim için okul boykotu eylemi

    Laik eğitim için okul boykotu eylemi
    expand

    "Eğitim sisteminin, okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar dini kural ve referanslara göre biçimlendirilmesi" nedeniyle Birleşik Haziran Hareketi (BHH), Eğitim Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) ilan ettiği okul boykotu bugün gerçekleştiriliyor. Boykot nedeniyle bazı okullarda sınıfların boş kaldığı gözlendi. İstanbul ve İzmir'de ise polis boykot için toplananlara müdahale etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    8 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenen "Laik, Bilimsel Eğitim Mitingi"nde eğitim politikalarını protesto eden kuruluşlar, bugün gerçekleştirilecek okul boykotu için tüm velilere ve eğitim çalışanlarına çağrı yapmıştı. Eğitim sisteminin dini kural ve referanslara göre biçimlendirilmesine karşı düzenlenen boykot, Türkiye genelinde düzenleniyor. İleri Haber'de yer alan habere göre Türkiye'nin pek çok kentinden boykota katılım gerçekleştiriliyor. Buna göre, öğrenciler, öğretmenler ve veliler okula gitmedi ve bazı okullarda sıraların boş kaldığı gözlendi.

    Boykot nedeniyle Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı. Boykot çağrısı yapan kuruluşların ortak açıklamasında "AKP'nin ülkeyi Ortaçağ zihniyetine götürmek istediği, zorunlu din derslerinin bunun bir parçası olduğu" belirtildi. Laik olmayan bir eğitim sisteminin demokratik ve bilimsel olmasının mümkün olmadığı ifade edilen açıklamada, "Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında gündeme getirilen karma eğitimi kaldırma girişimleri, öğrencileri imam hatiplere yönlendirme, normal ortaokullar içinde imam hatip sınıflarının açılması, reşit olmayan kız çocuklarının zorla başının kapatılması, okullara zorunlu mescit uygulaması, ders kitapları ve müfredatta dini söylemlerin kullanılması ve son olarak içeriği itibariyle din şurası şeklinde gerçekleşen 19. Milli Eğitim Şurasında alınan kararlar, bizler için bardağı taşıran son damla olmuştur" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğitim Sen'liler tarafından Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde de açıklama yapıldı. İktidarın eğitim politikalarının eleştirildiği açıklamada, "Siyasi iktidarı, toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye, kamusal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" denildi.

    İşte okul boykotundan kareler...

    Bazı okullarda sıralar boş kaldı

    İleri Haber'de yer alan habere göre, İstanbul'da Kadıköy, Şişli, Nurtepe, Gazi Mahallesi, Gülsuyu Mahallesi, Heybeliada, Maltepe, Sarıgazi, Çekmeköy ve Küçükyalı'daki bazı okullarda boykot etkin bir şekilde gerçekleşti. Ankara'da ise Dikmen, Eryaman, Batıkent, Çankaya, Tuzluçayır, Mamak'taki bazı okullarda sıraların boş kaldığı gözlendi.

    Polis İstanbul'da müdahale etti: 8 gözaltı

    İstanbul Gülsuyu'nda bulunan Kaşgarlı Mahmut Orta Okulu'nda polis okul önünde boykota katılan öğrenci velilerine müdahale etti. Bu sırada gazeteci Meryem Yıldırım da polis tarafından darp edildi. Polis burada 8 kişiyi gözaltına aldı. Maltepe İdealtepe'de bulunan Hasan Şadoğlu Lisesi'nde ise boykota katılan öğrencilere bir grup tarafından saldırıda bulunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir'de TOMA'lı müdahale: 56 gözaltı

    İzmir'de de Basmane Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı'na yürümek istedi. Polis yürümek isteyen gruba TOMA ile müdahale etti. Polis 56 kişiyi de gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar, ifadeleri alınmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'ne götürüldü.

    Okul boykotu nedeniyle okula gitmeyen çocukların katılması için il il çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu etkinlikler kapsamında film gösterimleri, deney, evrim ve sanat atölyeleri, evrim dersleri, masal okuma saatleri, tiyatro gösterileri, müzik dinletileri, cinsiyet tartışmaları, veli dertleşmesi adı altında veli toplantıları, drama çalışmaları yapıldı. Bazı şehirlerde halk kürsüleri kurularak forumlar yapıldı.

    Eğitim Sen'liler İstanbul'da Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüdü

    Eylemler kapsamında çeşitli ilçelerden gelen Eğitim Sen, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri'nin üyeleri Beyazıt Tramvay Durağında toplanarak Cağaloğlu'nda bulunan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürüdü. TOMA'lar ve çevik kuvvet ekipleri müdürlük önünde yoğun güvenlik önlemi aldı. Grup üyeleri basın açıklamasını müdürlük önünde okumak istediyse de polis buna izin vermedi. Polis amirleri ve eylemciler arasında anlaşma sağlanınca grup müdürlüğün yakınında basın açıklamasını yaptı. Basın açıklamasını yapan Eğitim Sen üyesi Hüseyin Özer, “Eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Bugün ülke çapında gerçekleşen hem okul boykotu ve iş bırakma eylemimiz siyasi iktidara yönelik toplumun vicdanının sesini yansıtmaktadır. Siyasi iktidarı toplumu din, dil, mezhep ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırma politikalarına son vermeye kurumsal, bilimsel, laik ve anadilde eğitim karşıtı uygulamalarını derhal durdurmaya çağırıyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    RİZE

    Rize'de okul boykotu nedeniyle yapılan açıklamalara bir grup sözlü tepki gösterdi, taraflar arasında gerginlik yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan ve 'Bilimsel ve Laik eğitim için ayaktayız' pankartı açan Birleşik Haziran Hareketi Rize İl Meclisi üyelerine Eğitim-Sen Rize Şubesi üyeleri de destek verdi. Birleşik Haziran Hareketi Sözcüsü Bilgehan Kadıoğlu, ülkede bilimsel ve laik eğitimin büyük tehdit altında olduğu belirterek okulda, işyerinde, mahallede eğitim sisteminin gericileştirildiğini, bilimsellikten ve laiklikten uzaklaştırıldığını söyledi. Kadıoğlu, "Bu ülkenin güzel bir gelecek düşleyen insanları, gericiliğe karşı hep birlikte sesimizi yükseltmenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bizler, tüm inançlar laik bir ülkenin teminatı altına alınsın istiyoruz, dinciliğin siyasi ve ticari çıkarlarla inançları sömürmesine karşı duruyoruz" dedi.

    Polisin çevrede güvenlik önlemi aldığı basın açıklaması sırasında alana gelen 5-6 kişilik bir grup, açıklama yapanlara, "Bizim hayatımız Kur'an, dini yasaklayamazsınız" sözleri ile tepki gösterdi. Meydandan ayrılan grubun üzerine yürümek isteyen kişiler polisin araya girmesiyle uzaklaştırıldı, gerginlik kısa sürede sona erdi.

    TUNCELİ

    Tunceli'de de 2 bin kişi "zorunlu din dersine hayır" diyerek yürüdü. Öğretmenlerin okulu boykot ettiği kentte derslerin büyük bölümü boş geçti.

    Tunceli Sanat Sokak üzerinde bir araya gelen Eğitim Sen üyeleri ile sivil toplum örgütleri, "Zorunlu din derslerine hayır", "AKP halkı hesap verecek" sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü. Eğitim-Sen Tunceli Şube Başkanı Hasan Ölgün, "AKP hükümeti AİHM'in türban ile ilgili kararını gerekçe göstererek yasal düzenleme yaptı. Fakat AHİM'in zorunlu din dersleri ile ilgili kararını ise görmezlikten gelerek çifte standart uyguladı. Sendika olarak velilerin okullara öğrencileri için zorunlu din dersi istemediğini belirten dilekçeler vererek hukuki süreçle de eylemsellik başlattık. AİHM'in son verdiği zorunlu din dersi kaldırılsın, yasalar demokratikleştirilsin kararına AKP hükümeti itiraz ederek zulme devam etmektedir. Daha önce AİHM'in türban ile ilgili lehte kararını insan hakları çerçevesinde görüp hemen yasal değişikliği gerçekleştiren hükümet, zorunlu din dersi ile ilgili verilen lehte kararını uygulamamaya karar vermiştir. Bu çifte standarta ve AKP'nin 12 Eylül Faşist darbenin ürünü olan anayasaya sığınarak zulüme devam etmesine karşı hem demokratik eylemliliklerimize hem de her türlü hukuki mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

    GAZİANTEP

    Gaziantep’te Eğitim-Sen Şubesi'ne üye öğretmenler, laik ve bilimsel eğitim için bugün derslere girmedi, protesto yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe bir grup öğrenci de katıldı. Maarif Meydanı’nda Eğitim- Sen öncülüğünde ellerinde pankart ve dövizlerle toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, davul ve zurna eşliğinde halay çekip, hükümetin eğitim politikasını eleştirip, zorunlu din dersinin kaldırılmasını istedi. Gaziantep Valiliği önüne slogan atarak yürüyen protestocular basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, "Çok inançlı, çok kültürlü Türkiye halkları, iktidar tarafından okulda, işyerinde, mahallede ve sokakta inanç ve kimlik farklılıkları üzerinden kutuplaştırıp karşı karşıya getirilerek bölünmeye çalışılmaktadır" dedi.

    KOCAELİ

    Kocaeli'nde de okullarda zorunlu din dersleri, türban, mescit ve imam hatip sınıflarının açılmak istenmesi protesto edildi. Merkez Bankası önünde biraraya gelen Eğitim Sendikası Kocaeli Şube üyeleri, KESK'e bağlı sendikalar, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan yaklaşık bin kişi, "Sermayeye kul, AK Partiye köle olmayacağız", "Parasız eğitim, tek yol devrim" sloganları atarak Sabri Yalım Parkı'na kadar yürüdü ve burada Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca tarafından açıklama yapıldı. Omurca, "19. Milli Eğitim Şurasında alınan kararlar, bizler için bardağı taşıran son damla olmuştur" dedi.

    BALIKESİR

    Balıkesir'de de okul boykotu gerçekleştirildi. İş bırakan ve yürüyüş düzenleyen öğretmenler, İzmir'deki eylemde meslektaşlarının güvenlik güçlerinin şiddetine maruz kaldığını söyleyerek tepki gösterdi. Yaklaşık 500 Eğitim Sen'li "Laik, bilimsel, ana dilde eğitim" pankartıyla ve ellerinde "Gerici, ırkçı, piyasacı eğitime hayır", "Zorunlu din dersine hayır" ve "Cinsiyetçi eğitime hayır" yazılı dövizler ile yürüdü. Yürüyüşte "AKP'den hesabı emekçiler soracak", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganları atıldı. Yapılan basın açıklamasında konuşan Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Abdurrahman Bulut, "Bizden korkuyorlar. İşte bugün Türkiye'nin dört bir yanında arkadaşlarımız bu miting nedeniyle saldırıya uğradılar. İzmir'deki arkadaşlarımız saldırıya maruz kaldılar. Ama onların gazı, copu, bombası, TOMA'sı bize geri adım attıramayacaktır. Bizler dindar ve kindar nesil istemiyoruz. Bilimsel, çağdaş, demokratik bir eğitim istiyoruz. Okullarımızın bilim yuvası olmasını istiyoruz" diye konuştu.

    İzmir'de Birleşik Haziran Hareketi yöneticisi Onur Kılıç tutuklandı

    Suruç'ta patlama: Yaralılar var

    Sevda Türküsev: "İzmir özellikle seçildi"

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow