hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis'teki 4 partinin 2014 değerlendirmesi, 2015'ten beklentisi

    Meclisteki 4 partinin 2014 değerlendirmesi, 2015ten beklentisi
    expand

    AK Parti için 2014, "Türkiye'nin geleceği açısından önemli adımlar atarken, milli iradenin paralel yapı tarafından gasp edilmesi", CHP için yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları ve temel hakların sınırlandırılması, MHP için kutuplaşmanın artması, HDP için ise kalıcı barış için yeterli adımın atılmamasını ifade ediyor. 2015'ten beklentiler ise yüksek. AK Parti, anayasayı değiştirebilecek sayısal çoğunluk, CHP ve MHP iktidar, HDP ise yeni bir anayasa bekliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Parlamentoda bulunan partilerin grup başkanvekilleri 2014'ü değerlendirdi ve 2015'e ilişkin mesaj ve beklentilerini anlattı.

    AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, 2014 yılının Türkiye'nin geleceği ve siyaset açısından önemli girişimlerin olduğu bir yıl olduğunu söyleyerek, "2014'te milletin iradesini gaspetmeye çalışan paralel yapı ve onunla kol kola gezen, 'siyasetçiyim' diye geçinen bir kısım insanlar karşısında dimdik duran, millet ve milletin iradesi adına mücadele eden bir iktidar oldu. AK Parti, paralelle mücadelesini sonuna kadar sürdürdü. Bu yapı ile mücadelemiz 2015'te de aynı kararlılıkla sonuna kadar sürdürülecektir" dedi.

    Aydın 2015'e ilişkin beklentilerinin de AK Parti'nin anayasa yapmak için gerek duyulan sayısal çoğunluğu saklamak olduğunu açıklayarak, bugüne kadar taviz vermediklerini ifade ettiği çözüm sürecini, yeni yılda da taviz vermeden sürdüreceklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    17- 25 Aralık Operasyonları'nın savcıları görevden uzaklaştırıldı

    CHP: "2014: Yolsuzluk ve temel hakların sınırlandırılması"

    CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise 2014'ün en önemli olaylarının başında yerel seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimi ve gündemdeki yerini koruyan yolsuzluk operasyonlar geldiğini belirterek, 2014'ün AK Parti'nin kendi anlayışını yansıtmak amacıyla Meclis'e getirdiği yasalarla temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırıldığı bir yıl olduğunu kaydetti.

    Türkiye'nin demokrasi açısından önemli bir sınavla karşı karşıya bulunduğunu dile getiren Gök, iktidarın tutumunu değiştirmemesi halinde Türkiye'nin bir çatışma ortamına sürükleneceğine işaret etti ve insanların hak ve hürriyetlerinin tehdit altına alındığı bir ortama demokrasi denemeyeceğini vurguladı.

    Türkiye'nin "yüz akı" 10 üniversite

    Ekonomisi açısından da Türkiye'nin küçülen bir görüntü sergilediğini belirten Gök, dar gelirlilerin yaşantısında doğru düzgün bir artış gerçekleştirilemez ve refah sağlanamazken öte yandan yeni zenginler türediğini kaydetti. Gök, "AKP'nin zenginleri. İlk yüze giren zenginlere baktığınızda, 2002'den önce adı dahi duyulmamış, şahısların, firmaların AKP döneminde büyük zenginliğe ulaştığını görüyoruz. Bunda dağıtılan ihalelerin, TOKİ ve özelleştirme ihalelerinin AKP'nin yandaş işadamlarını kayırmasının önemi vardır. Türk halkı yine yoksuldur, ama AKP'nin zenginleri açısından büyüyen bir tablo vardır" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "17-25 Aralık soruşturmalarının adli boyut kazanmamış olması talihsizlik" diyen Gök, herşeyin belgeli olduğu ve dört bakanın istifa ettiği gerçeğinin ortada durduğunu söyledi. Gök, "Kamuoyu vicdanında önemli yer tutan ve tahrip eden yolsuzluk dosyaları mutlaka yüce Divan'da görülmelidir ve bunun gereği de yapılmalıdır" şeklinde konuştu.

    Gök, 2015 genel seçimlerine hazırlandıklarını, CHP olarak beklentilerinin "iktidar olmak" olduğunu öne sürdü.

    Türkiye'nin "yüz akı" 10 üniversite

    MHP: "2014'te kutuplaşma giderek arttı, 2015 demokrasi fırsatı olmalı"

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise "2014, demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden sapmanın, kutuplaşmanın giderek arttığı bir yıl olarak yaşandı" dedi. 2014'e 17 ve 25 Aralık soruşturmaları ve ardından başlayan yargıya siyasi müdahalelerin damgasını vurduğunu belirten Vural, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısının değiştirilmesinin, herkesin "makul şüpheli" haline dönüştürülmesinin, mal varlıklarına el koyma olanağının sağlandığı yasal değişikliklerin yaşandığı bir yılın geçtiğini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2014'te "diktatörlüğe sıçrama yasaları" olarak adlandırdığı, demokrasi ekseninde oluşmayan süreçlerin yaşandığını belirten Vural, ilk kez halkın oylarıyla seçilen cumhurbaşkanının da siyasi polemiklere girmesini eleştirdi. Vural, Meclis'te, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ardından demokrasinin, insan haklarının, hukuk devletinin temel ölçütlerine aykırı kanunların çıkarıldığını kaydetti. Çözüm sürecini de eleştiren, milletin ve ülkeyi yönetenlerin çoğunun haberdar olmadığını ifade eden Vural, Türkiye'nin PKK ile pazarlık edecek noktaya getirildiğini öne sürdü.

    Demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti açısından 2015 genel seçimlerinin önemine işaret eden Oktay Vural, "2015'in demokrasinin fırsat olarak değerlendirileceği bir yıl olmasını diliyorum" dedi.

    TÜSİAD’a muhatap resti

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HDP: "2014'te kalıcı barışı getirebilirdi, 2015'te yeni anayasa yapılmalı"

    HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise "Zamana yayan, oyalamaya çalışan, seçimlerde birtakım fırsatçı yaklaşımlar ortaya koyan tutumlar olmasaydı, 2014 yılı kalıcı barışı getiren, silahların devreden çıktığı ve demokratik siyasetin hak ve özgürlük mücadelesi alanı olarak devreye konduğu bir yıl olabilirdi" dedi.

    "Türkiye'nin temel sorunları ile ilgili belli başlıklarda çok daha önemli çalışmaların yapıldığı bir 2014 yılından 2015 yılına girebilirdik" diyen Baluken, bu konuda önemli birtakım gündemler kamuoyunda tartışılmasına ve ilk defa bazı somut çalışmalar başlamış olmasına rağmen, 2014 yılının Türkiye'deki temel sorunları çözecek perspektiften uzak bir şekilde bittiğini dile getirdi. Baluken, "Maalesef demokratikleşmeyle ilgili çok ciddi çalışmalar ortaya konamadı. Toplumun gerek Kürt meselesi ve çözüm süreci ile ilgili ortaya koyduğu barış talebi üzerinden meseleyi ele aldığımızda, gerekse de Gezi direnişi başta olmak üzere Türkiye'nin demokratikleşmesiyle ilgili toplumsal taleplerin yükseldiği, hak ve özgürlük mücadelesinin öncelendiği talepleri dikkate aldığımızda, ortaya çıkan çalışmaların beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

    Haşim Kılıç, ''konuşacağım'' dedi

    Baluken bunlara rağmen çözüm süreci ile ilgili iradenin korunuyor olmasını, kalıcı barışla ilgili toplumsal talebin ülkenin dört bir yanından yükseliyor olmasını büyük bir şans olarak değerlendirdiklerini söyledi.

    Baluken, güvencesiz çalışma ve taşeronlaştırmanın 2014'te yol açtığı Soma, Ermenek gibi iş kazalarını, kadınlara yönelik şiddetteki artışı hatırlatarak 2015'te bunları çözecek adımlar atılmasını istedi. Baluken, 2014'te başarılamayanların yeni yılda başarılmasını temenni ettiklerini belirterek, Türkiye'nin en önemli gündeminin yeni Anayasa olması gerektiğini söyledi.

    Köpeğe tecavüz davasında beraat

    IŞİD rehin aldığı pilotun sorgusunu, "röportaj" diye yayınladı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow