hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Metal grevini erteleme gerekçesi güvenlik değil, ekonomik

    Metal grevini erteleme gerekçesi güvenlik değil, ekonomik
    expand

    Birleşik Metal-İş Sendikası, hükümetin, grev ertelemelerine karşı açılan dava nedeniyle Danıştay'a yolladığı savunmanın, ertelemede gerçek gerekçenin "milli güvenlik" değil, ekonomik olduğunu gösterdiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birleşik Metal-İş'in, 20 işyerinde uygulanmakta olan grevleri ile henüz başlamamış olan 18 grevini "milli güvenlik" gerekçesiyle erteleyen hükümet, sendikanın yürütmeyi durdurma talebiyle Danıştay'da açtığı davada istenen savunmasını gönderdi.

    Sendikadan yapılan açıklamada, "Objektif tanım veremeyen hükümet, milli güvenliğin kanıtı olarak zırhlı araç, helikopter görselleriyle boşluğu gidermeye çalışmıştır" denildi ve savunmada yer alan bilgilere ilişkin şu değerlendirme yapıldı: "Hükümet, milli güvenlik gerekçesi ile ertelediği grevlerle ilgili, Ekonomi Bakanlığı dışında hiçbir kurum ve kuruluştan bilgi istemediğini, konuyu araştırmadığını itiraf etmektedir. Erteleme kararının Ekonomi Bakanlığı yazısı ile gerçekleştirilmesi, gerekçenin milli güvenlik değil, ekonomik olduğunu dolayısıyla sermayenin talep ve çıkarlarının kararın esas gerekçesi olduğunu itiraf etmektedir."

    Birleşik Metal İş grevde

    "Ücret artış talepleri haklı"

    Savunmada, 38 işyerinde üretilen ürünlerin gerek iç pazar, gerekse ihracatta önemli bir yer tuttuğu bilgisinin yer aldığına da işaret edilen açıklamada, "Bu bilgi de, metal işçilerin ücret artış taleplerinde ne kadar haklı olduklarını ve ücret artışı taleplerinin kolaylıkla karşılanabileceğini göstermektedir" denildi ve eklendi:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Yeterince bilgi ve belge olmadan erteledi"

    "Hükümet, milli güvenlik kavramını 'devletin siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik dahil bütün menfaatlerinin her türlü dış ve iç tehditlere karşı korunması ve kollanması' diye tanımlayarak, ücret artışı talebiyle grev yapan 15 bin metal işçisinin bir tehdit olarak gördüğünü itiraf etmiştir. Hükümet, Danıştay'dan ek süre talebinin kabul edilmemesi nedeniyle yeterince bilgi ve belge sunamadığını söyleyerek, aslında elinde yeterince belge ve bilgi olmadan grev ertelediğini ve halen elinde belge bulunmadığını söyleyerek, hukuksuz bir karar aldığını itiraf etmektedir."

    "Erteleme öncesi görüş istenmedi"

    Savunmadaki bilgilerin, milli güvenlikle doğrudan ilgili kurumlar olan Savunma Bakanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nden grev ertelemeleri öncesinde görüş istenmediğini de ortaya koyduğuna işaret edilen açıklamada, bunun da ertelemelerin milli güvenlikle ilgisinin olmadığını gösterdiği vurgulandı.

    "Grevler tümüyle yasaklanabilir"

    Savunmada ayrıca, üretilen malzemeleri Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de kullandığı bilgisi de bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu yolla ülkede grevlerin tümüyle yasaklanabileceğini itiraf edilmiştir. TSK plastik bardaktan, metal iğneye, tuvalet kağıdından, sabuna kadar pek çok malzemeyi de kullanmaktadır. Ülke bir savaşta değildir, stoklarda yeterince askeri malzeme vardır ve grev çözüldüğünde ya da grev sürerken bile bu malzemelerin tedarik edilebilmesi mümkündür" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Hükümet, 'yaklaşan milletvekili genel seçimlerinin güvenliğini sekteye uğratabileceğini' söyleyerek grevleri kendi siyasal iktidarını bir tehdit olarak gördüğü için yasakladığını itiraf etmiştir" denilen Birleşik Metal-İş açıklaması şöyle devam etti:

    "Grev haklarının ortadan kaldırılması"

    "Hükümet toplu sözleşme döneminde gerçekleşen ve kimsenin burnunun bile kanamadığı demokratik eylemleri ve grev ertelemelerine karşı yapılan protesto eylemlerini 'provokasyona açık' diye niteleyerek, toplantı ve gösteri hakkının karşısında olduğunu itiraf etmiştir. Hükümet, 'bir işlemin sadece hukuka aykırı olmasının' yürütmeyi durdurma kararı verilmesi için yeterli olmadığını söyleyerek, idarenin her türlü tasarrufuna toplumun katlanması inancında olduğunu, hukuk tanımazlığını itiraf etmektedir. Hükümet, kararının yürütmesinin durdurulmaması durumunda telafisi mümkün olamayan hiçbir sonuç doğmayacaktır iddiası ile sendika-toplu sözleşme ve grev haklarının ortadan kaldırılmasında bir sakınca görmediğini itiraf etmektedir."

    Metal işçilerinin grevi TOMA yüzünden ertelenmiş

    Sendika: "Greve devam" dedi

    Kartal'da 2 bin kişi metal işçilerine destek için yürüdü

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow