hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nevruz'da, Öcalan'dan "barış" vurgusu

    Nevruzda, Öcalandan barış vurgusu
    expand

    Bugün 21 Mart... Yurdun birçok yerinde Nevruz kutlaması var. Bu yıl da Güneydoğu'da Nevruz kutlamalarının merkezi Diyarbakır. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Nevruz'u önemli kılan Öcalan'ın İmralı'dan gönderdiği mektup. Abdullah Öcalan mesajında çözüm sürecine ve barışa vurgu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mektubun Türkçesi Sırrı Süreyya Önder, Kürtçesi Pervin Buldan tarafından okundu.

    İşte Öcalan'ın mesajı:

    "Yüreği Newroz ateşiyle barış ve özgürlük için tutuşan bütün dostlar merhaba!

    Medeniyetlerin beşiği olan Mezopotamya'da görkemli Newroz ateşini bir uyanış ve Demokrasi şölenine dönüştüren halkımızı selamlıyorum.

    Sizlerin şahsında ülkemin bütün gençlerine ve kadınlarına sevgilerimi gönderiyorum.
    Yüreğinde barışa bir yer açan, sesimize kulak veren herkesi, tüm Türkiye'yi asırların dayanışma ruhuyla bir olmaya çağırıyorum.

    Dünya medeniyetler tarihine beşiklik etmiş, kardeş Ortadoğu ve Asya halklarının da bayramını kutluyorum.

    Hepinize yürek dolusu selamlarımı gönderiyorum. Merhaba!..

    Bizler gencecik fidanları, canları, aşkları, emekleri kül eden savaş ateşini, yine böyle bir günde, geçtiğimiz Newrozda söndürmüş ve barış için büyük bir dirilişin meşalesini yakmıştık.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sevgili Türkiye halkı!

    Tarih bize göstermiştir ki eğer kararlı bir barış önderliği sergilenmezse tarihsel sorunlar bildiğini okur ve genellikle çok kayıplı dönüşümlerle cevaplarını üretirler.

    Önümüzde en yakıcı bir şekilde cevap bekleyen şey, birbirini tekrarlayan darbelerle mi yoksa tam ve radikal bir demokrasiyle mi yola devam edeceğimiz sorusudur.

    Son Newrozdan bugüne yaşadığımız güncel somut durum tam da çatallaşmaya başlayan bu yol ayrımını ifade etmektedir. Ya son 200 yıllık kapitalist moderniteye dayalı komplocu-darbeci rejim kendini yeniden restore ederek sürdürecektir ya da tarihsel rotasına oturtulmuş Türk-Kürt ilişkileri en kapsamlı demokratik reformlardan geçerek demokratik anayasal bir rejimle komplocu-darbeci mekanizmaları parçalayarak çözümlenecektir. Bütün ara yollar ve geçici biçimler artık miyadını doldurmuştur.

    Şu ana kadar yürütülen bir diyaloğ süreciydi ve önemliydi. Bu süreçte iki taraf da birbirlerinin iyi niyetini, gerçekçiliğini, yeterliliğini test etmiştir. Bu testten hükümetin ağırdan alma, tek taraflı yürütme, yasal temelden kaçınma ve uzatma tutumuna rağmen iki taraf da barış arayışından kararlılıkla çıkmıştır. Gelgelelim diyalog süreçleri önemli olmakla birlikte bir bağlayıcılık içermezler. Bundan dolayı da kalıcı bir barış için yeterli güvence oluşturamazlar. Gelinen noktada müzakere sistematiği için yasal bir çerçeve kaçınılmaz olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Barış savaştan daha zordur ama her savaşın da mutlaka bir barışı vardır. Biz direnirken korkmadık, barışırken de korkmayacağız.

    Bizim direnişimiz, kardeş halklara karşı değil, hegemonik karakterli, yok sayan, imha eden, inkar eden zulüm düzenine karşı olmuştur. Dolayısıyla barışımız da hükümetler ya da devletler için değil, bu toprakların binlerce yıllık kadim değerlerini özümseyen, dünya kültürel mirasının eşsiz hazırlayıcısı olan Anadolu, Kürdistan ve Mezopotamya halkları içindir. Hükümet ve devlet bu gerçekliğe uygun bir ciddiyet geliştirmekle yükümlüdür."

    Demirtaş, Kışanak, Kürkçü ve Tuncel de alanda

    Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gültan Kışanak, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat Tuncel, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, bazı milletvekilleri ve belediye başkanları da kutlamaların yapıldığı Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'na geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yöresel kıyafet giyen Kışanak, HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü ve Tuncel, PYD Eş Başkanı Abdullah, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Altan Tan, Nursel Aydoğan, Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ve Şanlıurfa Belediye Başkan adayı Osman Baydemir, kanaat önderleri, sanatçılar ve gazeteciler de Newroz Parkı'na gitti.

    BDP ve HDP'lilerin yanı sıra çok sayıda köşe yazarı, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de otobüste ve konvoyda bulunduğu görüldü.

    Talabani'nin eşi de Diyarbakır'da

    Bu arada Nevruz kutlaması için Diyarbakır'da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin eşi Hero Talabani de etkinliğin yapılacağı alana geldi. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana da nevruz kutlaması için protokoldeki yerini aldı.

    BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da il dışındaki programı nedeniyle kutlamalara daha sonra katılacağını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Büyük katılım

    Platformda aralarında Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryanice'nin de yer aldığı 10 dilde, "Nevruz kutlu olsun" pankart yer alıyor. 10 bin kişi alandaki koordinasyonu sağladı.

    Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen 350'yi aşkın gazeteci akreditasyon yaptırdı.

    Kürtçe, Türkçe ve Lazca şarkıların ardından sona erdi

    Diyarbakır'daki nevruz kutlaması sona erdi.

    Bağlar ilçesindeki Newroz Parkı'nda gün boyu süren etkinliklerde yapılan konuşmaların ardından yerli yabancı müzik gruplarınca Kürtçe, Türkçe ve Lazca şarkılar seslendirildi. Kutlamaya katılan vatandaşlar güzel havayı fırsat bilerek piknik yaptı, müzik yayını ve seslendirilen şarkılar eşliğinde halay çekerek, nevruz coşkusunu yaşadı.

    Yaklaşık 8 saat süren kutlamaların sona ermesiyle etkinliğe katılanlar Newroz Parkı'ndan ayrılmaya başladı.

    Öte yandan etkinliğe katılmak için Şırnak'ın Cizre ilçesinden 15 kişilik bir grupla Diyarbakır'a gelen Vetha Kolanç, kutlamanın yapıldığı alandan çıkışta AA muhabirine yaptığı açıklamada, nevruzu bayram havasında kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

    Artık kimsenin ölmesini istemediklerini ifade eden Kolanç, ülkede barışın hakim olmasını arzu ettiklerini belirtti.

    Kolanç, 2 yıldır nevruzu korkmadan kutladıklarını anlatarak, "Olay çıkacak endişesi taşımadan nevruzu kutluyoruz. Kimsenin müdahalesi olmuyor. Barışın devam etmesini diliyoruz" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow