hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Numan Kurtulmuş: Türkiye kendi sınırlarını koruyacaktır

    Numan Kurtulmuş: Türkiye kendi sınırlarını koruyacaktır
    expand

    Başbakan Yardımcısı Nurman Kurtulmuş Düzce'de açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 2 Ekim'de TBMM'de görüşülecek Irak ve Suriye'ye yönelik tezkerelere ilişkin "Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi sınırlarını ve kendi bütünlüğünü koruyacaktır. Kendisine karşı herhangi bir gücün tehdit oluşturmasına müsaade etmeyecektir" dedi. Kurtulmuş, bir programa katılmak için geldiği Düzce'de AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, IŞİD'in bir günde bu duruma gelmediğini, bununtüm boyutlarıyla ele alınması gerektiğini söyledi. IŞİD'in bir neden ve sebep değil sonuç olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Suriye'deki bu siyasi istikrarsızlık, geniş kitlelerin siyasal katılım sürecinin dışında kalmaları, diğer taraftan Irak'taki bölünmüşlük, Maliki döneminde özellikle sünni kitlelerin siyasal katılımın dışında kalmaları IŞİD'e altın tepsiiçerisinde fırsat sundu. Afganistan işgalinin ardından Taliban ve El Kaide'nin çıkması gibi Suriye'deki olaylar, Irak'ın parçalanmasıyla IŞİD'e zemin hazırlayanbir siyasal atmosfer oluşturdu" diye konuştu. Kurtulmuş, Suriye ve Irak halklarının siyasal katılım süreçlerinin ciddi bir şekilde önünün açılması gerektiğinin önemini vurguladı. Halkın kendisini temsil edeceği demokratik yönetim mekanizmalarının kurulmasının gerekliliğine işaret eden Kurtulmuş, "IŞİD'in ortaya koyduğu bu ortamdan rahatsız olanların çoğu, bilerek ya da bilmeyerek IŞİD'i ortaya çıkaran sebeplerin faaliyetleri içerisinde oldular. Birtakım güçler bölgede etkinlik mücadelesi vermek için bu bölgenin istikrarsızlığının da önünü açtılar. Bu istikrarsızlık ortamı IŞİD'i oluşturdu. IŞİD'i yarın sabah bütünüyle birlikte bitirsek bile onun yerine başka bir örgüt ortaya çıkacak. Dolayısıyla önce buşartların ortadan kaldırılması gerekir" ifadesini kullandı.

    "Türkiye'ye bir mülteci akını başladı"

    Kurtulmuş, IŞİD'in Kobani bölgesinde, Aynel Arap ve etrafındasaldırılarına devam ettiğini anımsattı.Yaptıkları hazırlıklarda 100 bine yakın bir göçmen kitlesinin deTürkiye'ye gelebileceği varsayımı üzerinde çalıştıklarını dile getiren Numan Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Maalesef Suriye'deki iç savaş çok taraflı bir hal aldı. Suriye rejimive muhalifleri arasında başlayan savaş, şimdi Suriye muhalefeti içerisinde farklı cepheler şeklinde devam ediyor. Maalesef IŞİD, sınırımıza 5-6 kilometre yaklaşacak seviyeye kadar geldi. Oradan da Türkiye'ye bir mülteci akını başladı. Bunun çok büyük kitlelere ulaşmayacağını ümit ederiz. Ama ne olursa olsun, kim olursa olsun, mezhebi, meşrebi, dini, diyaneti, rengi, dili ne olursa olsun, bize yardım çığlığıyla elini uzatan herkese el uzatırız. Suriye'den gelen bu kardeşlerimize de el uzatıyoruz. Onları şimdilik içeriye aldık, barınmaları için imkanlar sağladık."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM'de görüşülecek tezkereler

    Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 2 Ekim'de TBMM'de görüşülecek tezkerelere de değinerek "Meselenin iki boyutu var, biri mülteciler ve insani yardım kısmı, diğeri de siyasal ve belki de askeri kısmı. Bununla ilgili olarak da Türkiye devleti kendi güvenliğini sağlamak mecburiyetindedir. Bununla ilgili masada en iyi ve en kötü tüm senaryoları var" şeklinde konuştu.Tüm birimlerin kendilerine düşen görevler için hazırlık içerisinde olduğuna işaret eden Kurtulmuş "Türkiye Cumhuriyeti devleti kendi sınırlarını vekendi bütünlüğünü koruyacaktır. Kendisine karşı herhangi bir gücün tehdit oluşturmasına müsaade etmeyecektir" dedi.

    Çözüm süreci

    Doğu'da yaşanan gerilimin sebeplerinden birisinin de IŞİDolabileceğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Örgütün Türkiye'deki faaliyetlerinin arkasında yatan sebeplerden birisi Türkiye'nin çözüm sürecinde hızla ilerliyor olmasıdır. Çözüm sürecinde Türkiye büyük bir buluşmayı ve barışmayı sağlıyor" ifadesini kullandı. Numan Kurtulmuş, devletin Kürt vatandaşlarla barışma sürecini çok sağlam bir iradeyle sürdürdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti: "Nasıl tüm Türkiye yurttaşları bundan büyük bir memnuniyet duyuyorsa, 'Eyvah, bu süreç bitiyor, artık Türkiye kendi iç çatışmaları ile boğuşmak zorunda kalmayacak' diye de birileri karalar bağlıyor. Bölgede yeniden çatışmaların başlaması, yeniden devletle bölge halkı arasında bir gerilimin yaşanmasını isteyen çevrelerin varlığından haberdarız. Belki IŞİD'in özellikle bu bölgedeki saldırılarının arkasında yatan sebeplerden birisi de bu. Kim hangi provokasyonu yaparsa yapsın, Allah'ın izniyle Türkiye yakaladığı bu momentumdan geri gitmeyecektir. Türkiye, çözüm süreci istikametinde, işlerin kalan kısmını da başarıyla tamamlayacaktır. Provokasyon yapmak isteyenlerin provokasyonlarını boşa çıkaracaktır."Bir daha hiç kimsenin burnunun kanamadığı, hiç kimsenin iç tartışmalardan dolayı kavga etmediği, taraf olmadığı Türkiye'yi inşa edeceklerinin altını çizen Kurtulmuş, "Silahlar ilanihaye toprağa gömülecektir. Dolayısıyla bu tür provokasyonlar olabilir, bunlara itibar etmeyiz. Yolumuza devam ederiz, devlet her türlü güvenliğini alarak hem içeride hem Türkiyesınırları çerçevesinde ülkenin ve yurttaşların güvenliğini sağlarız" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sınırdan 45 bin Kürt geçiş yaptı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Şu an itibariyle bu bölgeden 30 kilometrelik alanda, 8 ayrı giriş noktasında 45 bin Kürt kardeşimiz Türk topraklarına girmiştir" dedi. Kurtulmuş, Başbakanlık Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yeni dönemde gerçekleştirilecek çalışmalar kapsamında aralarında Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 66 sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle kahvaltılı toplantı yaptı. Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklama yapan Kurtulmuş,Suriye'nin Kobani bölgesinden gelen göçmenler meselesine değinerek,hareketliliğin dün başladığını, önceki akşam bakanlar ve AFAD başkanıyla gerekli görüşmeler yaptıklarını söyledi.En iyi senaryodan en kötü senaryoya kadar hazırlıklı olduklarını ifadeeden Kurtulmuş, "100 bini geçecek bir yeni göçmen dalgasına dahi Türkiye hazırlıklıydı. Her türlü hazırlığımız yapıldı. Bunların nasıl karşılanacağı, nerelerde ne şekilde ikamet ettirileceklerinin hazırlıkları yapılmıştı" diye konuştu.Kurtulmuş, göçmenlerin sınırın hemen ötesinde barındırılması yönünde karar almalarına rağmen, IŞİD'in 6-7 kilometre yakına gelmesi nedeniyle Suriye'nin Aynul Arab bölgesinden gelen göçmene sınır kapısını açmak mecburiyetinde olduklarını belirtti. IŞİD'in Suriyelilerin can güvenliğini tehlikeye atacağı için 13.00 civarında kapının açıldığını aktaran Kurtulmuş, şöyle devam etti: "4 bin 500 civarında insan giriş yaptı. Şu an itibariyle bu bölgeden 30 kilometrelik alanda, Akçakale ile Kobani'nin karşısındaki Mürşit Pınar bölgesiarasındaki 30 kilometrede, 8 ayrı giriş noktasında şu an itibariyle 45 bin Kürt kardeşimiz Türk topraklarına girmiştir. Bunların tamamı kontrollü bir şekilde içeriye alınarak bu kardeşlerimizin bir kısmının kendi akrabalarının yanında ikametleri, bir kısmının bölge okulları ve devlet tesislerinde ikametleri, bir kısmıyla ilgili de çadırlarda barınmaları sağlanmıştır. "Numan Kurtulmuş, toplantıdan sonra İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Şanlıurfa'ya giderek göçmenlerin durumlarını yerinde göreceklerini, gerekli koordinasyonu sağlayacaklarını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bu Türkiye'nin gücünü, niyetinin iyi olduğunu gösteriyor"

    Türkiye'nin bu noktadaki yardım faaliyetlerini hızla ve büyük bir koordinasyon içerisinde sürdüreceğini vurgulayan Kurtulmuş, "75 milyonun hepsibüyük bir gönül ferahlığı içinde hissetsin, herkes bu övüncü hep birlikte yaşasın. Dünyanın hiç bir ülkesi, ekonomik şartları Türkiye'den ne kadar gelişmiş olursa olsun, bir gece içinde mültecileri alıp, tereyağından kıl çeker gibi hiçbir sorun olmaksızın yerleştirip bunları sağsalim bir barınmaya kavuşturamaz. Bu Türkiye'nin gücünü ve niyetinin iyi olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı. Uluslararası platformlara gittiklerinde gelişmiş ülkelerin bakanlarından 5-6 bin mülteciyle başa çıkmakta zorlandıklarının hikayelerini dinlediklerini dile getiren Kurtulmuş, Türkiye'nin bir gece içinde 45 bin kişiyi ağırlamanın onurunu yaşadığını kaydetti. Kurtulmuş, bunun tarihten gelen sorumluluğun verdiği bir avantaj olduğunu, İspanya'dan gelen Yahudiler'e ve Saddam'dan kaçan Kürtlere de sınırların açıldığını, Balkanlardan kaçan Boşnak ve Arnavutların bu topraklara sığınması için her şeyin yapıldığını söyledi. Yaklaşık 1,5 milyona yakın Suriyeli'nin Türkiye'de göçmen durumunda olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bunun ekonomik ve sosyal bir yük getirdiğinibiliyoruz ama kardeşlik vazifesini yerine getiriyoruz. Biz herhangi birisi Türkiye'den yardım istediği zaman 'dinin, mezhebin, meşrebin, ırkın, tenininrengi nedir' diye sormuyoruz. Herkese yardım elini imkanlarımız neyse uzatmaya çalışıyoruz. Yeni Türkiye'de de bunun onurunu yaşıyoruz" diye konuştu.

    30 bin Yezidi Türkiye'de

    Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, gelenlerin kimlikleri konusunda Yezidilerin durumunun zaman zaman istismar edildiğini belirterek, Kuzey Irak'ta yaklaşık 380 bin Yezidi'nin göçmen durumuna düştüğünü anlattı. Kurtulmuş, "Şu an itibariyle 30 bin civarında Yezidi Türkiye sınırınıniçinde misafir edilmektedir, ağırlanmaktadır. Onlara da hiç bir şekilde kimlikleri, etnik yapıları, dini inançları sorulmamıştır, sorulmayacaktır. Her kim yardım isterse elimizden geldiği kadar yapacağız. Türkiye bütün bu yardımları koordine edecek" dedi.- 4 milyar dolar yardım Numan Kurtulmuş, AFAD'ın 2013'te Suriyeli göçmenlere yaptığı yardımın 2,3 milyar lira olduğunu, bu BM standardıyla kıyaslandığında, yemeleri, içmeleri,sivil toplumun destekleri de eklendiğinde Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere yardımının 4 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydetti.Türkiye'nin dünyadaki göçmenlere yardım bakımından 3. ülke olduğunu ifade eden Kurtulmuş, gayri safi milli hasıla oranlarına göre hesaplandığında ise Türkiye'nin binde 21 ile insani yardım yapan ülkeler arasında birinci sırada yer aldığını söyledi.Kurtulmuş, IŞİD meselesinin sadece bir sonuçtan ibaret olduğunu dilegetirerek, şöyle devam etti: "Suriye'nin ve Irak'ın terör ve terör örgütlerini besleyen bu siyasi ortamı iyileştirilmediği süreçte, Suriye halkının siyasal katılım süreçlerininbir parçası olması sağlanmadığı süreçte, aynı şekilde Irak'ta özellikle Maliki yönetimleri zamanında devam eden sünni çoğunluğun yönetimden dışlanması süreçlerine son verilmediği müddetçe bölge zaten IŞİD benzeri yapılanmalar için bulunmaz bir fırsat niteliği oluşturur. Altın tepsi içinde IŞİD'e fırsatlar sunulmuş olur. İddiamız şudur. Bu bölge ülkelerinde kimin iş başında olacağıylailgili değiliz. Bizim derdimiz, siyasi perspektifimiz Suriye'de, Irak'ta ve bütün bölge ülkelerinde siyasal katılımın sonuna kadar açılması, bütün toplumsal kesimlerin demokratik süreçlerin içerisine katılmasının sağlanması ve bölgedeki sorunların hem içeride demokratik yollarla hem rızaya dayalı müzakere yoluyla çözülmesinden yanayız. IŞİD meselesi, tehdidi sadece Türkiye değil, bölgeülkelerine değil, bütün dünya ülkelerine bu gerçeği gösteriyor. İnşallah en kısa zamanda Suriye ve Irak başta olmak üzere bütün bölge ülkelerinde bu süreçlerin halkın menfaatleri istikametinde gerçekleşmesi için dua ediyoruz. Bu yardım faaliyetlerini insani bir gerekçe ile sonuna kadar sürdüreceğiz. Siyasi olarak dabu bölgenin yeniden ayağı kalkmasını sağlayacak perspektifimizi dünya kamuoyu ile paylaşacağız."

    Sorular

    Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Daha gelecek Suriyeli var mı?" sorusu üzerine, en kötü şartlara hazırlıklı olduklarını söyledi. Bir gecede evini, barkını terk edenlerin yaşadıklarının kolay olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, bir tek kişinin dahi ne Suriye'de ne de dünyanın başka bir yerinde göçmen durumuna düşmesini istemediklerini vurguladı.Kurtulmuş, "Böyle bir durum sürerse de Türkiye gelecek olan göçmen dalgasını tamamıyla alabilmeye hazırdır. Hem güvenlik hem insani yardım hem de diğer tıbbi yardımlar bakımından hazır olduğumuzu ifade etmek isterim" dedi. Tampon bölge çalışmasıyla ilgili soru üzerinde Kurtulmuş, Türkiye'nin başından itibaren hem uçuşa yasak bölge hem de tampon bölge tezini dile getirdiğini ifade ederek, "Eğer başından itibaren BM, ah o da başka bir konu, BM'nin ne işe yaradığı başka bir konu. BM, Esed rejimine destek olmasaydı, Esed ağabeyleri, dayıları vasıtasıyla kendi durumunu garanti etmiş olmasaydı, belki dünya uçuşa yasak bölge ilan etseydi, bu kadar çok, 200 bin insan Suriye'de ölmeyecekti" diye konuştu. Bu arada Numan Kurtulmuş'un, Şanlıurfa'ya gideceği için öğleden sonra Pendik Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Geleneksel Sanatçılar Buluşması'na katılamayacağı belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow