hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    RTÜK’ten Fox TV’ye "Deniz Gezmiş cezası"

    RTÜK’ten Fox TV’ye Deniz Gezmiş cezası
    expand

    Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın Cumhuriyet yazarı Can Dündar’ın hazırladığı "Deniz Mektupları" dizisine değinip, “Birer tane Cumhuriyet gazetesi satın almanızı öneririm” sözlerine RTÜK’ten ceza geldi. Kanala "gizli reklam"dan uyarı cezası kesildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberine göre hafta içi her sabah Fox TV’de yayınlanan "İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat" adlı programın 7 Kasım tarihli bölümünde Küçükkaya, Deniz Gezmiş yazı dizisinden bahsetti. “Cumhuryet dün Can Dündar’ın kaleminden önemli bir yazı dizisine başlamıştı. Satın aldınız mı?” diye soran Küçükkaya, izleyicilere yazı dizisini okumalarını önererek sözlerine şöyle devam etti: “Tarihi nitelikteki vesikalar bunlar. Deniz’in 50 yıl sonra ortaya çıkan mektup arkadaşı diye başlıyor. Onu ben okumayacağım, siz muhakkak satın alarak okuyun, ya da en kötü paranız yoksa cumhuriyet.com.tr’ye girin.”

    Fotoğraflarla Deniz Gezmiş

    Yayınla ilgili hemen harekete geçen RTÜK hazırladığı raporda Küçükkaya’nın bu ifadeleriyle Cumhuriyet Gazetesi’nin alınmasını "teşvik ettiğini" belirterek, kanalın "gizli reklam" yapmaktan cezalandırılmasını istedi. AKP’li Başkan Davut Dursun ile üye Hasan Tahsin Fendoğlu ceza yönünde oy kullanırken, CHP, MHP ve HDP kontenjanından seçilen dört üyenin itirazları da sonucu değiştirmedi. Kanala uyarı cezası verildi.

    Yolsuzluk haberlerine yayın yasağı talebi komisyonun AKP’li başkanından

    "Gayet iyi niyetli bir tavsiye"

    MHP’li üye Esat Çıplak, Küçükkaya’nın programda “Paranız yoksa internetten okuyun” dediğini anımsatırken, “O zaman gazetenin isminin görünmesi bile reklama girer. Küçükkaya, gayet iyi niyetli bir tavsiyede bulunuyor” yorumunu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Rennan Pekünlü son dersini verip hapse girecek

    "Bu ceza Deniz Gezmiş’e verilmiştir"

    CHP’li RTÜK Üyesi Ali Öztunç ise “Burada cezalandırılan aslında yayıncı kuruluş değil, Deniz Gezmiş’in kendisidir. Bir yandan açılım üzerine açılım yapılacak, diğer taraftan AKP kontenjanından seçilen üyeler, Aleviler’i, Deniz Gezmiş’i, Cumhuriyet’i cezalandıracak. Bu çifte standarttır” diye konuştu.

    Fıtrat değil Anayasa: ''Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir''

    "İhlal olduğu yönünde görüş bildirecektim ama…"

    HDP’li üye Ahmet Yıldırım ise, “Ben normalde ihlal olduğu yönünde görüş bildirecektim. Ancak son cümlesindeki ‘paranız yoksa internetten okuyun’ ifadesi ile buradaki amacın gizli ticari iletişim değil, tamamen haber değeri yüksek olan bir dosyanın ve yazı dizisinin takibini önemsemeye tekabül ettiğini gördüm” dedi.

    Küçükkaya: "Haklı ve makul değil"

    Gazeteci İsmail Küçükkaya ise karardan ötürü şaşkın ve üzgün olduğunu belirtirek şöyle konuştu: “O gün Cumhuriyet gazetesi son derece önemsediğim bir yazı dizisine başlamıştı. İzleyicimizi bundan haberdar ettim. Ben sadece ulusal medyayı değil aynı zamanda yerel medya ve uluslararası medya örneklerini de her sabah yayınlıyorum. Dolayısıyla bu cezayı hiçbir şekilde haklı ve makul karşılamıyorum.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tarihe tanıklık eden 55 fotoğraf

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow