hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Savcı işkence şikayetini ret için kavram keşfetti

    Savcı işkence şikayetini ret için kavram keşfetti
    expand

    Alanya'da gözaltına alındığı jandarma tarafından işkence gördüğü iddiasıyla suç duyurusunda bulunan Ramazan Günevi'nin şikayeti hakkında savcı, "İşlem yapılmasına yer olmadığı" gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Bu karara, gerekçenin yasal olmadığını ve savcının yeni bir kavram keşfettiğini belirterek itiraz eden Günevi'nin avukatı, "Savcı bu kararıyla, 'Gözaltında işkence suçunda ben yetkili değilim. Kaymakam da izin vermiyor' demiş oluyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adana'dan Antalya'nın Alanya ilçesine iş bulmak için gelen 21 yaşındaki Ramazan Günevi, 28 Haziran 2014 tarihinde Mahmutlar'da motosiklet kazasına karıştı. İddiaya göre, Günevi, götürüldüğü Alanya Mahmutlar Jandarma Karakolu'ndaki erler tarafından dövüldü. Alanya'daki hastanede tedavisi yapılan Ramazan Günevi, akli dengesinin bozuk olduğu gerekçesiyle Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildi. 30 Haziran'a kadar burada kalan Günevi, aniden fenalaşınca, Manisa Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Günevi'nin akciğerlerinin su topladığı ve böbreklerinin yeterli düzeyde çalışmadığı belirlendi.

    "İşlem yapılmasına yer olmadığı" gerekçesi

    Tedavisine devam edilen Günevi'nin avukatı Münip Ermiş, Alanya İlçe Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında "işkence", "sahte belge düzenlemek", "suç delillerini yok etme", "öldürmeye teşebbüs", "kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma" ve "suçu bildirmeme" iddialarıyla Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

    Jandarma kolluk görevlileri tarafından işkenceyle gözaltına alındığı ve işkencenin Mahmutlar Jandarma Karakolu'nda devam ettiği ve Günevi'nin yaşamsal tehlike geçirecek derecede yaralandığı iddiasındaki suç duyurusuna ilişkin savcı, Alanya Kaymakamlığı'ndan soruşturma izni istedi. Ancak kaymakamlık soruşturma izni vermedi. Bunun üzerine savcılık, geçen 8 Ocak'ta "takipsizlik" kararı verdi. Takipsizlik kararının gerekçesinde ise "işlem yapılmasına yer olmadığı" ifadelerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Rakibimiz AK Parti MHP'yi bitireceğiz!"

    "Yasada böyle bir kavram yok"

    Günevi'nin avukatı Münip Ermiş, takipsizlik kararına 13 Ocak'ta Alanya Sulh Ceza Mahkemesi'nde itiraz etti. Savcının görev, yetki ve sorumluluğunun CMK 160 ila 174'üncü maddelerde açıkça tanımlandığını belirten Münip Ermiş, "Bunlar 'iddianame düzenlemek', 'kovuşturmaya yer olmadığı kararı vermek' ya da 'kamu davasının açılması kararının ertelenmesi kararı' vermektir. Bunun dışında, soruşturma makamının başka türlü bir işlem tesis etmesi hukuken mümkün değildir. Burada tesis edilen işlem ise 'işlem yapılmasına yer olmadığı' şeklindedir. 5271 sayılı Kanunda soruşturma makamının 'işlem yapılmasına yer olmadığı' kararı verebileceğine ilişkin bir düzenleme olmadığı gibi yasanın hiçbir yerinde bu kavram geçmemektedir" dedi. 

    "16 Türk devleti" uydurma mı?

    "Uygulama yasadışı"

    Alanya Savcısı'nın yasada olmayan bir kavram keşfettiğini kaydeden Ermiş, "Savcı bu kararıyla, 'Gözaltında işkence suçunda ben yetkili değilim. Kaymakam da izin vermiyor' demiş oluyor. Gözaltında işkence ve hürriyet engelleme suçunda savcı doğrudan soruşturma yapmalıdır. İşkence iddiasıyla yapılan suç duyurularında savcının soruşturma izni almasına da gerek yok. Direkt soruşturma açabilir. Kaldı ki soruşturma iznine tabi bir suç söz konusuysa, yapması gereken şey bölge idare mahkemesine bu kararın kaldırılması için itiraz başvurusunda bulunmaktır. İtiraz dilekçemizde savcının uygulamasının yasadışı olduğunu, belirttik. Şikayet dilekçemizi tekrar ettik" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öcalan'a "memlekete hoş geldin" diyen sesin sahibi albay öldü

    "Yetkisiz görmesi akıl alır şey değil"

    İşkence suçunda savcının kendisini yetkisiz görmesinin akıl alır bir şey olmadığını belirten Ermiş, "Olağanüstü hal döneminde dahi görülmüş şey değil. Yani 'polis ve jandarma istediğine işkence yapar, savcılar bu işe karışmaz' demeye getirmektedir. Biz 'işkence', 'sahte belge düzenlemek', 'suç delillerini yok etme', 'öldürmeye teşebbüs', 'kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma', 'suçu bildirmeme' suçundan suç duyurusunda bulunduk. Savcı takipsizlik kararının 'suç' bölümünde 'görevi kötüye kullanma' ifadesini yazmış. Bunu da anlamak mümkün değil. Akıl alır şey değil" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AK Parti milletvekilinden ilginç yorum

    Cumhuriyet Gazetesi önündeki önlem devam ediyor

    Sıradaki Haber adv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow