hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şiddet gören kadınlara "uluslararası zırh" geliyor

    Şiddet gören kadınlara uluslararası zırh geliyor
    expand

    Kadına karşı şiddet konusunda, "dünyanın en kapsamlı" anlaşması olarak nitelendirilen "İstanbul Sözleşmesi", yarın Türkiye ile birlikte 11 Avrupa ülkesinde yürürlüğe giriyor. Türkiye'nin ilk imzacısı olduğu sözleşme, kadına yönelik şiddetle ilgili etkin önlemler alınmasını benimsiyor ve uluslararası mekanizmaları devreye sokuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sadece Türkiye değil. Avrupa'nın da mücadele ettiği bir sorun: Kadına şiddet.

    Şiddeti önlemek için, Mayıs 2011'de Avrupa Konseyi ülkeleri, İstanbul'da bir sözleşme imzaya açtı.

    "İstanbul Sözleşmesi" adı verilen o metne ilk imza atan ve parlamentosunda ilk onay veren ülke Türkiye oldu.

    Sözleşmenin  yürürlüğe girmesi için gerekli 10 imza, ülkelerin değerlendirme süreçleri nedeniyle ancak üç yılda tamamlandı. Sözleşme, 1 Ağustos itibariyle geçerli hale geliyor.

    Sözleşme, kadına yönelik şiddetle  ilgili etkin önlemler alınmasını benimsiyor ve uluslararası mekanizmaları devreye sokuyor.

    Sözleşmede dikkat çeken hükümler arasında, kadınların güvenliğinin Avrupa Konseyi merkezli 4 yıl süreyle görev yapan bir birim tarafından uluslararası düzeyde denetlenmesi, sözleşmeye taraf devletlerin, şiddet gören kadınlara da mülteci olma hakkı verebilecek olması var.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sözleşme kapsamında, kolluk kuvvetlerinin, mağdurlara yönelik her türlü şiddete acil ve yerinde müdahale etmesi için çok daha etkin önlem almaları sağlanacak.

    İhbar mekanizmasının işleyişi hızlandırılacak. Kadına yönelik şiddete yataklık edenler de cezalandırılacak.

    İlk ve ortaöğretim müfredatına, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda dersler konulması yine sözleşmedeki düzenlemeler arasında.

    Avrupa Konseyi Eşitlik Komitesi başkanı olduğu dönemde sözleşmenin hazırlanmasına katkı veren CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan da açıklama yaptı.

    Bilgehan, Türkiye için bu önemli sözleşmenin "sözde" kalmaması ve acil bir eylem planının uygulamaya sokulması gerektiği vurguladı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow