hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tanrıkulu, "Güçlükonak katliamı" ile ilgili AK Parti'yi suçladı

    Tanrıkulu, Güçlükonak katliamı ile ilgili AK Partiyi suçladı
    expand

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 1994'te Şırnak'ın Koçağıllı ve Kuşkonar köylerinde bombalama sonucu 38 kişinin öldüğü olayla ilgili soruşturmanın zaman aşımına uğramasının sorumlusunun AK Parti Hükümeti olduğunu iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, 26 Mart 1994'te Kuşkonar ve Koçağılı köylerine yapılan hava saldırısında 38 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, bombardımanın bizzat Türk savaş uçaklarınca yapıldığının ortaya çıktığını belirtti.

    Ancak davanın AK Parti'nin çabaları sonucu zaman aşımına uğradığını savunan Tanrıkulu, "Türkiye'nin AiHM'de tarihinin en büyük tazminat cezasına çarptırıldığı (2 milyon 305 avro) Şırnak katliamı davasının zaman aşımına uğramasının sorumlusu bizzat AKP Hükümeti ve Başbakan Erdoğan'dır. 26 Mart 2014 itibarıyla 20. yılını dolduran katliamla ilgili deliller, tüm engelleme ve yalan beyanlara rağmen ortaya çıkarılmış, buna rağmen failler yargılanmamıştır" iddiasında bulundu.

    Bombardıman emrini verenler ile emri icra edenlerin AK Parti tarafından korunduğunu ve hakikatin ortaya çıkmasına engel olunduğunu öne süren Tanrıkulu, insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaması için 6 Mart 2012'de TBMM gündemine getirdikleri kanun değişiklik teklifinin görüşülmesinin AK Parti çoğunluğuyla engellendiğini savundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AİHM'in, Şırnak katliamıyla ilgili Türkiye'yi mahkum ederken, katliam sanıklarının da yargılanmasını talep ettiğini, dosyanın zaman aşımına uğramasıyla AİHM'in bu talebinin de karşılanmadığını belirten Tanrıkulu, şunları kaydetti:

    "AKP ile kol kola yürüyenlere seslenmek istiyorum, AKP sadece Roboski'yi değil, kendisinden önce gerçekleşmiş benzer insanlık suçlarının da gizlenmesine ve mümkünse aklanmasına gayret etmektedir. Şırnak katliamını deliller karartılarak veya yargıya geç intikal ettirilerek hukuki yönden zaman aşımına uğratanlar, Roboski davası konusunda da şimdiden başlamak üzere benzer bir çaba içindedirler."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow