hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk yolcu uçağını kaçırma girişimi

    Türk yolcu uçağını kaçırma girişimi
    expand

    Pegasus Havayolları'na ait Kharkov-İstanbul seferini yapan yolcu uçağının pilotu, inişe geçtiği sırada kuleye kaçırılma sinyali verdi. Uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirildi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Hava korsanı yapılan operasyonla etkisiz hale getirildi. Operasyon tamamlandı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kharkov'dan İstanbul'a uçan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağından kaçırılma sinyali alındı.

    Ukrayna'da Kharkov'dan kalkan PGT751 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi uçakta 2F koltuğunda oturan bir Ukraynalı yolcu uçağı Soçi'ye kaçırmak istedi.

    Alkollü olduğu tahmin edilen yolcu, kabin memurları ve pilotlar tarafından sakinleştirildi.

    Uçağın Soçi'ye götürmek isteyen hava korsanına, olumlu yanıt verildi ancak uçak Soçi yerine saat 18.00 sularında İstanbul'a indirildi.

    Türk yolcu uçağını kaçırma girişimi

    Uçak İstanbul'a yaklaşırken, Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan 191. Filo'ya ait F-16 uçakları eşlik etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saat 18.02'de Sabiha Gökçen Havalimanı'na inen uçak, de-icing yapılan güvenli bölgeye çekildi.

    Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada "Pegasus Havayollarına ait Kharkiv- Sabiha Gökçen Uçağı havada iken yapılan bomba tehdidi sebebi ile güvenlik altında Sabiha Gökçene inmiştir" denildi.

    Türk yolcu uçağını kaçırma girişimi

    Uçaktaki korsanın fotoğrafını CHA geçti

    Havalanında kriz merkezi oluşturulurken, korsanla müzakereler başladı ve ilk etapta yolcuların uçaktan tahliye edilmesi çalışmaları başlatıldı.

    Tahliye edilen yolculardan sonra uçak mürettabı ile başbaşa kalan hava korsanına özel harekat timleri saat 22.00'de operasyon düzenledi. Yaşanan kısa süreli boğuşmada korsan hafif yaralı olarak etkisiz hale getirildi.

    Korsan, emniyete götürüldü.

    Bomba tehdidi nedeniyle Sabiha Gökçen Havalimanı'nda kapanan uçuş trafiği, saat 21.00 itibariyle yeniden açıldı.

    Vali önce Tweet atarak duyurdu

    Bu arada İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Twitter'dan "Pegasus yolcu uçağını kaçıran hava korsanıyla yapılan müzakereler sonucu kadın, çocuk ve yaşlıların indirilmesine başlıyoruz.  Tüm yolcuların uçaktan sorunsuz inişi sağlandı. Hava korsanı yapılan operasyonla etkisiz hale getirildi. Operasyon tamamlandı" açıklamasında bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vali Mutlu, daha sonra yolcuların tahliyesi ve korsanın etkisiz hale getirilmesinin ardından Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yaptı.

    Mutlu, saat 18.00 itibariyle Sabiha Gökçen Havaalanı'na, Pegasus Havayolları'na ait Ukrayna-Sabiha Gökçen seferini yapan uçağın, bir hava korsanı tarafından kaçırılmak suretiyle indirildiğini söyledi.

    Hava korsanının, uçağın Soçi'ye indirilmesi yönündeki talepleri üzerine pilot ve mürettebatın, gayet başarılı bir uygulamayla uçağın Soçi yerine İstanbul'a indirilmesini sağladığını aktaran Mutlu, şöyle devam etti: "O andan itibaren havaalanımıza gelişleriyle ilgili bütün hazırlıkları ilgili birimlerimiz, başta emniyet müdürlüğümüz olmak üzere havaalanındaki bütün birimlerimiz süratli bir kriz merkezi oluşturarak takip etmeye başladık. Yoğun istihbari bilgi akışını, bütün kanalları kullanmak suretiyle, uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığı, yanında başka kişiler olup olmadığı, ifade ettiği gibi bir bombayı uçağın bagajına yerleştirip yerleştirmediği, ne tür bagajlarının olduğu, bu bagajların içinde ne tür malzemelerinin olduğuna
    varıncaya kadar çok detaylı, istihbari yönden ağırlıklı bir çalışma yürüttük. Şahısla ilgili de bütün detaylı bilgileri, bütün istihbari birimlerimizin mükemmel çalışmasıyla koordine ettik."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müzakere süreci

    Ne yapacaklarını kararlaştırdıklarını, bu süreçten sonra da hava korsanıyla bir müzakere sürecini başlatarak, zaman içinde yapacakları çalışmaları daha da netleştirip, hazırlıklarını sürdürdüklerini anlatan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bu esnada havaalanı trafiğini bir müddet geçici olarak da olsa trafiğe kapattık. Müzakereler sonucunda oluşturulan güvenle yolcuların önce kadın, çocuk ve yaşlılarını almayı hedeflediğimizi ve buna kendisinin de yanaştığını gördük ve bu niyetle başlatmış olduğumuz boşaltma ameliyesi esnasında diğer yolcuların da aşağıya indirilmesini sağlayarak, içeride korsanın mürettebatımızla baş başa kalmasını temin ettik. Bu arada gene emniyetimizin özel harekat birimleri, uçağın muhtelif yerlerinden kendilerine uygun bir şekilde
    uçağa sızarak, yolcunun boşaltılması esnasında gerekli tertibatlarını aldılar ve yolcuların boşaltılması ameliyesi bittikten sonra uçakta kalan korsana karşı süratli ve etkili bir müdahaleyle hava korsanını etkisiz hale getirdiler. Şu anda hava korsanı, gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimizin gözetimindedir. Bütün mürettebat ve yolcularımız, hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın kurtarılmışlardır. Operasyon tamamlanmıştır."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukraynalı ve 45 yaşında

    Korsanın Ukraynalı ve 45 yaşında olduğunu belirten Vali Mutlu, "Üzerinde bir bomba yok. Sarhoş olup olmadığı yönünde bütün bilgileri aldık. Psikolojisi nedir gibi bütün değerlendirmeleri yaptık. Alkol noktasında bize herhangi bir bulgu ulaşmadı. Alkol almamak ile birlikte farklı kendisini zihinde tutacak şeyler kullanmış olabilir" ifadelerine yer verdi.

    Türk yolcu uçağını kaçırma girişimi

    "Soçi'ye yönlendirmek istiyordu"

    Hava korsanının uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istediğini söyleyen Vali Mutlu, "Uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istiyordu. Oradaki sportif faaliyetlerle ilgili bir mesaj vermek için. Gözaltında adli makamlarımızı gerekli yasal  işlemleri yapacaklar" dedi.

    Vali Mutlu, "Örgütsel bağlantısına ilişkin herhangi bir bulgumuz yok. Elinde bir el çantası vardı. El çantasında bir takım elektronik şeyler vardı. Ukrayna dilinde konuşan müzakerecimiz vardı. Çerkez yurttaşlarımıza yönelik  herhangi bir açıklaması olmadı. Kafkas'larda yaşan Çerkezlerin sorunlarına yönelik herhangi bir ifadesi olmadı" diye konuştu.

    "Silah kullanmadan etkisiz hale getirildi"

    Korsanın silah kullanmadan etkisiz hale getirildiğini belirten Vali Mutlu şöyle konuştu: "Kendiliğinden teslim olmayınca, ikna etmemiz gerekiyordu. Ama silah kullanmadan etkisiz hale getirildi. Boğuşma sırasında çok ağır olmayan bir yarası var. Silah kullanmaya gerek kalmadı. Ukrayna'nın buradaki temsilcileri ile bir görüşme talebi oldu."

    Uçuş ekibinin isimleri belli oldu

    Uçakta görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri de belli oldu. Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Yavuz Çuğun, Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş uçakta görev yapan isimlerdi.

    Pegasus'tan teşekkür

    Pegasus Havayolları, Kharkov-İstanbul seferini yapan uçaktaki yolcuların ve uçuş ekibinin güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edildiğini bildirdi.

    Pegasus'tan yapılan açıklamada, "Yolcular ve uçuş ekibi güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiştir. Uçuş ekibimize, aldıkları güvenlik eğitimlerini uygulayarak olayın etkin şekilde yürütülmesine önemli derecede
    katkıda bulundukları için teşekkür ederiz" denildi. Açıklamada, başta yolcular ve yakınları olmak üzere olaydan etkilenen herkese "geçmiş olsun" dileğinde bulunuldu.

    İçişleri Bakanlığı: "Uçağı kaçırmaya çalışan şahıs yakalanmıştır"

    İçişleri Bakanlığı da, uçağın kaçırılması girişiminde bulunan kişinin ikna edilerek yolcuların tahliye edildiğini ve zanlının yakalandığını duyurdu.

    Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Özel bir havayolu şirketine ait 110 yolcu ve 5 mürettebatı bulunan yolcu uçağına, Kharkov (Ukrayna)-İstanbul seferi esnasında bir Ukrayna vatandaşı
    tarafından bomba tehdidiyle kaçırma girişiminde bulunulmuştur. Uçak emniyetli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na saat 18.05'te indirilmiştir. Uçağı kaçırma teşebbüsünde bulunan şahıs ikna edilerek uçaktaki yolcular tahliye edilmiştir. Uçağı kaçırmaya çalışan şahıs yakalanmıştır."

    YOLCULAR YAŞADIKLARINI ANLATTI

    Kaçırılma girişiminde bulunulan uçağın yolcularından Mesut Koç, yaşadıkları olayı şu sözlerle anlattı:

    "Kharkov'dan İstanbul'a gidiyorduk. 5.30 sıralarında 16 bilet numaralı koltuktaki bir adam ön tarafa gelmeye başladı. Kabin amiriyle görüşmeye başladı. Daha sonra da iş yaklaşık 30 dakika ayakta konuşmaya döndü. Kabin amirleri ve görevli arkadaşlar krizi bayağı iyi yönettiler. Adamı oturttular ve bir şeyler ikram ettiler. Daha sonra sürekli konuşma ve telefonlaşma... Olimpiyatların olduğu yere gitmek istiyormuş. Fakat oraya gidilmedi. Anons yapıldı. Daha sonra Sabiha Gökçen'e indik. 3,5 saat de orada bekledik. Başka bir şey yok."

    Kabin amirlerinin olayı oldukça sakin şekilde karşıladığını ifade eden Koç, "Yolcular da sakindi. Ben zaten 2. sıradaydım, arkasında oturuyordum. Yani her şeyi bire bir gördük ve duyduk. Yanımızda Rusça bilen arkadaşımız vardı. Uçağa otobüsün getirilmesini, yolcuların indirilmesini istediler" dedi.

    Uçaktan tahliyeleri gerçekleştikten sonra polisin müdahale etmiş olabileceğini kaydeden Koç, "Alkollü müydü?" şeklindeki soruyu "Alkollüydü. Belliydi zaten. Baygın gibi duruyordu" diye yanıtladı.

    "Üzerinde bomba olduğunu söyledi mi?" şeklindeki soru üzerine ise Koç, "Söyledi. 'Üzerimde bomba var, bomba patlatacağım' dedi" ifadelerini kullandı.

    Yolculardan öğrenci Kenan Arık ise hava korsanının oldukça sakin bir görüntü çizdiğini kaydederek, pilotların Soçi'ye ineceklerini söylediklerini ifade etti.

    Korsanın nasıl etkisiz hale getirildiğini görmediklerini söyleyen Arık, "Bizi uçağın arka tarafından çıkardılar. Çıktıktan sonra özel tim, uçağın altından ve ön tarafından ilerledi. Bizi de o sırada uçaktan tahliye etmişlerdi. Tek kişiydi" diye konuştu.

    "Bir talepte bulundu mu?" şeklindeki soruyu ise Arık, "Rusya'ya gitmek istiyordu ve 'beni oraya götürün' diyordu. Oydu talebi, başka bir şey yoktu" şeklinde yanıtladı.

    Mehmet Tutar adlı yolcu ise "Soçi'ye indiğimizi düşünüyorduk. Ben orta sıralarda oturuyordum. Uçak iniş yaptığında telefonların açık olduğunu ve görüntü alındığını görünce Soçi'de olmadığımızı anladık. Ardından uçağı kaçıran kişi sakinleştirildi. Sarhoş olduğunu düşünüyorum. Bir problem yaşamadık" diye konuştu.

    OPERASYON ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

    Ulaştırma Bakanlığı'ndan açıklama

    Ulaştırma Bakanlığı ise olayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Karkiv (Ukrayna) - Sabiha Gökçen seferini yapan Pegasus Havayollarına ait ve içerisinde 110 yolcu bulunan uçak, yolculardan birinin bomba tehdidinde bulunması nedeniyle tüm tedbirler alınarak emniyetli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı'na indirilmiştir. Park pozisyonuna alınan uçakta güvenlik ekipleri incelemelerini sürdürmektedir. Sabiha Gökçen Mülki İdare Amiri Başkanlığı'nda bir ekip de konuyu tüm detaylarıyla araştırmaktadır."

    Pegasus açıklama yaptı

    Pegasus Havayolları, yaşanan olay üzerine bir basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada şöyle denildi: "Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing 737-800 tipi TC-CCP tescilli, PC751 sefer sayılı yolcu uçağı, 7 Şubat Cuma günü (bugün) Kharkiv-İstanbul tarifeli uçuşunu gerçekleştirirken, yapılan bomba ihbarı nedeniyle, saat 18.05'te güvenle İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na inmiştir. Emniyet güçleri tarafından çalışmalar sürmektedir."

    Ukrayna: "Alkollü"

    Öte yandan Ukrayna güvenlik birimleri, Kharkov-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait 110 yolculu uçağı kaçırma girişiminde bulunan 1969 doğumlu Ukrayna vatandaşının fazla miktarda alkol kullanmış olabileceğini bildirdi.

    "Silah ve bomba yok"

    Ukrayna Güvenlik Servisi'nden (SBU) basına yapılan açıklamada, Ukrayna vatandaşının "Soçi'ye uçacağız" diyerek pilot kabinine girmeye çalıştığı belirtildi. Açıklamada, sakinleştirilmesinin ardından uçak kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna vatandaşının yanında yapılan aramalarda herhangi bir silah veya bombanın bulunmadığı kaydedildi.

    Bu arada, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Politika Dairesi Başkanı Yevgeniy Perebiynis de İnterfax ajansına yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Türkiye'deki büyükelçiğinin Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve emniyet birimleriyle sürekli irtibatta olduğunu kaydetti. Perebiynis, Ukrayna'nın İstanbul Konsolosunun olayı yerinde incelemek amacıyla havaalanına gittiğini ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow