hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yasin Börü'nün öldürüldüğü 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili 34 kişiye 9 kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

    Yasin Börünün öldürüldüğü 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili 34 kişiye 9 kez ağırlaştırılmış müebbet istemi
    expand

    Kobani protestoları sırasında Diyarbakır'da Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un uğradığı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin iddianame kabul edildi. 26'sı tutuklu 34 sanık için "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçlamasıyla dörder kez, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlamasıyla da beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diyarbakır'da 7 Ekim 2014'teki Kobane'ye destek eylemleri sırasında dört kişinin öldürülmesiyle ilgili Savcı Hakan Özdemir'in hazırladığı iddianame bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. 

    60 sayfalık iddianamede, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un uğradığı saldırı sonucu öldürülmesi, Yusuf Er'in de yaralanmasına ilişkin 26'sı tutuklu 34 sanık için dörder kez Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 82/1-B maddesi uyarınca "Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" ve birer kez de TCK 302. Maddesindeki "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. Sanıklar ayrıca, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2 maddesi uyarınca "örgüt propagandası" ile TCK'nın 116/1 maddesindeki "konuta rızasız girme" ve TCK'nın 119. maddesindeki "Eğitim ve öğretimin engellenmesiyle" de suçlanıyor. 

    Faruk D.'nin mağdur olarak Yusuf E'nin de mağdur müşteki olarak gösterildiği iddianamede ölenlerin yakınlarına da müşteki olarak yer verildi. Hakkında iddianame hazırlanan biri kadın 34 kişinin isimleri ise şöyle: H.O., A.B.,  A.G. H.U., M.K., A.T., S.Ç., H.O., Y.D (kadın), U.D., A.T., A.P., Ü.D., A.T., H.A., C.Y., R.B., B.D., R.Ö., M.Ş.Y., A.K., M.A., E.F., M.Ç., R.S., A.A.Y., B.A., C.T., A.T., İ.Ö., A.T., A.K., E.A., E.B. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İddianamede deliller şöyle sıralanıyor: Örgüt çağrıları, olay tutanağı, mağdur, müşteki, bilgi sahibi beyanları, ekspertiz raporları, olay yeri inceleme raporları, dijital veri inceleme raporları, mağdur doktor raporu, bilirkişi raporu, HTS dökümleri, iletişim tespit tutanakları, teşhis tutanakları, gizli tanık beyanları, otopsi tutanakları, adli emanet makbuzları, görüntü CD'leri, şüpheli savunmaları. 

    Kobani olaylarından sorumlu tutulup tutuklanmıştı, serbest bırakıldı

    Delil Fırat Haber Ajansı'nın haberleri

    "Örgüt çağrıları" olarak nitelenen deliller ise, Fırat Haber Ajansı'nda haberleştirilen siyasi parti mensuplarının toplantı ve gösteri yürüyüşü çağrıları oldu. 

    PKK'nın son dönem yapılanmasının anlatıldığı iddianamede, Suriye'deki PYD ve YPG'ye de yer verildi. "PKK/KCK terör örgütünün Suriye uzantısı" olarak anılan bu örgütlerin IŞİD ile Kobani'deki çatışmasına yer verildi. İddianamede, savcının IŞİD ile ilgili "terör örgütü" takısını kullanmaması dikkat çekti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ateşli ve delici silahlarla yaralayarak 3. kattan aşağı..."

    İddianamede yer alan olay tutanağında, 7 Ekim 2014'teki olaylar şöyle gerçekleşti: 

    "Saat 18:40 sıralarında Cengizler Caddesinde Öz Tuğrul Apartmanı önünde Hüda- Par'lı gruplar ile PKK/KCK Terör örgütüne müzahir şahıslar arasında silahlı kavga olması neticesinde Bağlar İlçesi Cengizler Caddesi üzerinde bulunan yoğurt pazarı civarında üç kişinin hayatını kaybettiği yönünde bilgiler elde edildiği, fakat olay yerine ekipler ve ambulans sevk edilmesine rağmen olay yerinin çok kalabalık olduğu ve ekiplerimize yönelik silahlı, molotoflu ve ev yapımı patlayıcıyla saldırılar olduğundan olay yerine ilk etapta gidilemediği, daha sonra gerekli güvenlik tedbirleri alındıktan sonra olay yerine gidildiği…"

    "Saat 21:17 sıralarında Cengizler 567. Sokak girişine ekipler sevk edildiği, Şeyh Şamil Mahallesi Cengizler Caddesi Özturan 3 Apartmanı önünde iki erkek şahıs cesedinin bulunduğunun tespit edildiği, olay yerine uzman ekipler çağrılarak gerekli incelemelerin başlatıldığı, daha sonra cenaze aracı çağrılarak cesetlerin otopsi için hastaneye gönderildiği…""Eylemler esnasında; Yusuf Er, Ahmet Dadak, Hasan Gökguz, Riyat Güneş ve Yasin Börü'ye saldırı gerçekleştirildiği, saldırı eylemini gerçekleştiren şüpheliler, IŞİD'çi olduklarını iddia ederek bu beş kişiye sopa, taş ve kesici aletlerle, PKK/KCK terör örgütü lehine sloganlar atarak ve bazılarının kimliklerini gizlemek amacıyla yüzlerini kapatarak saldırıda bulundukları, bunun üzerine bu şahısların olay yerinden kaçarak Şeyh Şamil Mah. Cengizler Caddesi 562 sokak Özturan-3 Bağlar Diyarbakır sayılı adreste bulunan (5) numaralı daireye sığındıkları…"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Eylemci grubun Er, Dakak, Gökguz, Güneş ve Börü'nün (5) numaralı dairede olduğunu anlaşılması ve kapının tüm zorlamalara rağmen açılmaması üzerine grup içerisinden bir şahısın dördüncü kattaki dairenin balkonundan perde/ çarşaf sarkıtmak suretiyle (3) kattaki daireye mutfaktan girdiği ve daire içerisinde bulunanlara silahla ateş etmeye başladığı… Bu sırada ikamet sahibi Hasan Okçu'nun evin anahtarını silahlı bu şahsa verdiği, içeriye balkondan giren silahlı  şahsın kapıyı açarak grubun diğer üyelerini de evin içerisine aldığı, eylemci grubun ikamete sığınan şahısları linç ederek ve ateşli ve delici silahlarla yaralayarak üçünü camdan aşağı attıkları, bir kişiyi de sürükleyerek binadan dışarı çıkardıkları, aşağı atılan ve can çekişen maktullere yönelik sopa, taş ve tekme ile saldırıya örgüt lehine slogan atılmaya burada da grub üyeleri tarafından  devam edildiği…"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yasin Börü'nün ailesi 5N1K'da konuştu

    Yasin Börü'nün ölüm nedeni

    Yasin Börü'nün otopsi tutanağına göre, vücudunda 15 adet kesici delici alet yarası tespit edildi ayrıca vücuduna bir adet ateşli silah mermi çekirdeğinin isabet ettiği belirlendi. Börü'nün ölüm sebebi, kafa travmasına bağlı beyin kanaması ile kesici delici alet yaralanmasına bağlı gelişen iç kanamalar olarak tespit edildi. 

    Otopsi tutanaklarına göre, Ahmet Dadak'ın vücudunda toplam 22 adet kesici delici alet yarası ve ateşli silaha ait mermi çekirdeği tespit edildi. 

    Hasan Gökguz'un otopsi tutanağına göre, vücudunda toplam 20 adet kesici delici alet yarası tespit edildi. Gökguz'un ölümü beyin kanaması ve kesici delici alet yaralanmasına bağlı gelişen iç organ yaralanması ve iç kanama sonucu meydana geldi. Riyat Güneş'in otopsi tutanağına göre de vücudunda çok sayıda kesici ezici ve kesici delici alet yaralanmasının tespit edildi.

    Abdülkadir Selvi: "Erdoğan'ın istediği olmayacak!"

    Mehmet Metiner'den Kabataş itirafı

    "Abdullah Gül yeni parti kuruyor"

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow