hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yusuf Halaçoğlu: Osmanlıca diye bir dil yok

    Yusuf Halaçoğlu: Osmanlıca diye bir dil yok
    expand

    MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 'Osmanlıca' diye bir dil olmadığını, bunun adına 'Osmanlı dönemi Türkçesi' denilebileceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Alanya Belediye Başkanı MHP'li Adem Murat Yücel'i makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yaptığı dönemde Alanya Kalesi'nde bazı kazı çalışmaları yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Halaçoğlu, Alanya'nın sadece bir turizm kenti olmadığını, aynı zamanda çok eski bir yerleşim merkezi olduğunu belirtti. Başkan Yücel ise Prof. Dr. Halaçoğlu'na Alanya ipek kozasından yapılmış bir tablo, Alanya gravürü ve Osmanlı döneminde yapılmış bir Alanya haritası hediye etti.

    'OSMANLI DÖNEMİ TÜRKÇESİ'

    Haritayı inceleyen Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Osmanlıca diye bir dil olmadığını, bunun adına 'Osmanlı dönemi Türkçesi' denilebileceğini söyledi. Şu anda Latin alfabesiyle Türkçe yazıldığını aktaran Prof. Dr. Halaçoğlu, "Aslında değişen bir şey yok. Sadece Osmanlı dilinde Türkçenin içerisine fazlaca Arapça ve Farsça girmiştir" dedi. Osmanlılar tarafından bu dillerden çok fazla kelimeler kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Halaçoğlu, "Bugün bunu okuyup anlamak kolay değil. İsteyenin istediği kadar öğrenmesine karşı değilim. Ona herhangi bir engel yok. Zaten üniversitelerde öğretiliyor. Tek problem lise öğrencilerine bu ne kadar yararlı olacak, ne işlerine yarayacak?" diye konuştu. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BUNLARLA UĞRAŞMAYALIM

    Osmanlı döneminde 500- 600 yıl Arap harfleriyle yazı yazıldığını, ancak okuma yazmanın zor olduğu görülerek Abdülhamit döneminde Latin alfabesine dönüş çabaları gösterildiğini aktaran Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, şöyle dedi:"Telgraf Latin alfabesiyle yapılmış ama Fransız aksanıyla yazılmış. Osmanlılar Latin harfleriyle Türkçe yazmışlar, denemişler ama geçememişler. Atatürk bunu kolaylaştırmak için bir anda 'Latin alfabesine geçiyoruz' demiş. Bunun sebebi de Osmanlı döneminde 600 senelik bir imparatorlukta okuma yazma oranı yüzde 10'u bulmuyordu. Anadolu'da daha da düşüktü. Yüzde 5'lerin altındaydı. Nüfus kayıtlarına baktığınızda da bunu görüyorsunuz, yazıyor. Ben diyorum ki bunlarla uğraşmayalım. Gençlerimizi güncel bilgilerle dolduralım."

    Yılbaşı tatili uzadı 2015 yılbaşı tatili kaç gün olacak?

    İstifa eden AKP Kadın Kolları Başkanı'ndan iddialar

    Meteoroloji uyardı:"Kar yağışı bu gece daha da artacak"

    Altınordu - Fenerbahçe maçı ertelendi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow