hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor
    expand

    Otomobil tarihinde şıklık, zarafet ve teknoloji kavramlarıyla öne çıkan Cenevre Otomobil Fuarı (Cenevre Motor Show) bugün kapılarını açıyor. Yeni modeller ve gözalıcı tasarımlar uzun süre ekonomik kriz yaşayan Avrupa için moral olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa pazarındaki toparlanma üreticilerin yüzünü güldürüyor ancak Türkiye 2014’te kaygı verici düşüş tahminleriyle girdi. Bu yıl 84’üncü kez düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı, yeni modeller ve Türkiye ile ilgili gelişmeleri Hakan Çelik özetliyor. İşte İsviçre’den fotoğraf ve izlenimler...

    Bu yıl 84. kez düzenlenecek olan Cenevre Otomobil Fuarı bugün dünya basınına kapılarını açıyor. Frankfurt ve Paris’le birlikte Avrupa’da otomobil kültürünün zirvesi olarak kabul edilen Cenevre Fuarı, Asya’dan Amerika’da Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar bütün üreticilerin yeni modelleriyle rekabete katılmaları bakımından çok önemli.

    Ekonomik kriz nedeniyle son birkaç yıldır durgunluk içinde olan Avrupalı üreticiler özellikle Çin pazarında etkinlik kazanarak burada elde ettikleri mali kaynakla operasyonlarını sürdürmeye çalışıyor.

    Alman üreticiler Avrupa lüks otomobil pazarının yüzde 80’ini elinde tutuyor. Özellikle Mercedes ve BMW arasında büyük rekabet var. Araçlarda hızla yayılan internet bağlantısı ve ipad’leri andıran büyük ekranlar bu yılın yükselen trendleri arasında. Otomobiller artık ofis ve ev konforunu bir araya getiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rakamlara bakınca, Avrupa’da toparlanma hissediliyor. Otomobil pazarının bu yıl yüzde 2.6 oranında büyümesi bekleniyor. Türkiye’de ise küçülme söz konusu olacak. 2014’te toplam satışların yüzde 20’ler civarında gerileme ihtimali var. Zira bu yıl sonunda yapılması planlanan İstanbul Motor Show da 2015 yılına ertelendi.

    Volvo
    Avrupa’da tasarım yaratıcılığı, yeni motor teknolojileri ve güvenlik alanında çok önemli atılımlar yapan İsveçli Volvo Cenevre Fuarı’nın en çok ses getiren markaları arasında. Volvo, Çinli Geely Group tarafından satın alındıktan sonra daha sağlıklı bir mali yapıya kavuştu ve farklı segmentlerde güçlü ürünler geliştirmeye başladı. Farklı ve çok şık bir tasarıma sahip olan “Concept Estate” markanın fuarda göstereceği modeller arasında yer alıyor. Bu konsept araç Volvo’nun yakın dönemde pazara sunacağı otomobiller hakkında da ipucu veriyor. Volvo büyük SUV sınıfında uzun süredir beklenen yeni XC 90’ı bu yılın sonuna doğru Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtmayı hedefliyor. Satışlar ise 2015’in ilk aylarında başlayacak. 13 yıl önce piyasaya sunulan önceki XC 90 modeli Volvo’nun en çok satan aracı olmayı başarmıştı. Şirket bu yeni modelden yılda 100 bin adet satmayı hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Volvo Car Türkiye Pazarlama ve İletişim Direktörü Ebru Ekşi Akınoğlu, yeni motorlara sahip araçların Türkiye’ye gelişiyle 2014’ü güçlenerek tamamlayacaklarını söyledi. Volvo’nun Cenevre’de tanıtacağı önemli bir yenilik de Apple ile ilgili. İki büyük şirket bütün dünyada yüzmilyonlarca kullanıcısı olan işletim sistemini Volvo modellerinde kullanmak konusunda anlaşmaya vardı. “Apple CarPlay” olarak adlandırılan yeni hizmet, Volvo Cars’ın orta konsoldaki büyük dokunmatik ekranlı göstergesiyle; iPad, iPhone ve iPod kullanıcılarının yakından tanıdığı bütün özellik ve hizmetleri doğrudan araç içindekilere sunacak.

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KIA
    Güney Kore’nin en hızlı büyüyen otomotiv şirketlerinden KIA SUV segmentindeki başarılı temsilcisi Sportage’ı yeniledi. Araç Avrupa ve Türkiye’de satışa sunuldu. Önceki versiyonu ile birçok tasarım ödülüne sahip olan Sportage, yenilenen versiyonu ile dinamik tasarım özelliklerini korumaya devam ediyor. Sportage yenilenen serileri ile yüksek donanım özellikleri sunmaya devam ediyor. Sportage, 1.6L GDI benzinli motor ile seçilebilen 6 ileri manuel ve 6 ileri otomatik şanzıman seçenekleriyle keyifli sürüşler vadediyor. Kia’nın Cenevre’de göstereceği araçlardan biri de çok amaçlı otomobil Soul olacak.

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hyundai

    Güney Koreli üretici Kuzey Amerika pazarında çok ses getiren lüks modeli Genesis’i Avrupa’da da başarıya ulaştırmayı hedefliyor. Alman markalarının açık ara hakimiyetindeki yaşlı kıtada başka üreticilerin de şansı olduğunu göstermesi bakımından bu model önemli. Hyundai Genesis, Mercedes E Serisi ve BMW 5 Serisi’nin rakibi. Hyundai’nin Avrupa pazarındaki payı yüzde 3.4. Hedef 2020 yılına kadar bu payı yüzde 5’e çıkarmak.

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Toyota
    Geçtiğimiz günlerde Fransa’da kullanma şansı bulduğum Toyota Verso Türkiye’de, Sakarya’da üretilen önemli bir otomobil. Toyota bu modelde BMW tarafından geliştirilen 1.6 litrelik dizel motoru da kullanıyor. Toyota bu yıl Rusya ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa pazarında bu yıl 44 bin Verso satmayı hedefliyor. Auris ve Corolla markanın Türkiye ve Avrupa pazarında yüksek pereformans gösterdiği iki araç. Toyota’nın Cenevre’deki yenilikleri arasında Aygo, FCV ve FV2 konsept otomobilleri var.

    Ford
    Küresel otomotiv devi Ford Avrupa ve Türkiye pazarında Focus ve Fiesta ile büyümek istiyor. Bu kapsamda markanın büyük umutlar bağladığı Focus hafif bir makyaj operasyonu geçirdi. Focus markanın diğer modelleri gibi yeni ve saldırgan ön ızgara tasarımına kavuştu. 150 beygir gücündeki 1.5 litrelik benzinli motor ve 1.5 litrelik yeni dizel motor Ford’un önemli kozları arasında. Powershift şanzıman ile yüzde 19 daha düşük yakıt tüketimi vaat eden Ford’un bir başka önemli kozu 1.0 litrelik benzinli motoru. Focus’ta ayrıca yeni bir otonom park etme özelliği sunuluyor.

    Mercedes
    Stuttgartlı üretici, amiral gemisi S Class’ın üzerinden çok geçmeden kompakt boyutlardaki C Class’ı tanıtıyor. Bu fuarın yeniliklerinden biri de S Class Coupe olacak. Mercedes daha önce bu segmentte yer alan modele CL adını veriyordu. C Serisi’nin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli satış adetlerine ulaşması hedefleniyor. C Serisi Nisan- Mayıs döneminden itibaren ülkemizde satışa sunulacak. Otomobilde 1.6 litre benzinli ve dizel motorlar otomatik şarzıman seçeneğiyle satışı çıkacak.

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    BMW
    Bavyeralı BMW Group’un bu yıl fuarda sergileyeceği modeller arasında artık iyice olgunlaşan i3 ve i8 var. BMW ayrıca çok amaçlı otomobili Active Tourer Minivan’ı tanıtacak. Kısa süre önce yenilenen X3 ve X5 de fuarda boy gösterecek. Dört kapılı Mini Clubman da BMW markalar grubunun yenilikler arasında. BMW 4 Serisi Gran Coupe kuşkusuz fuarın en gözalıcı otomobillerinden biri.

     Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Porsche

    Stuttgartlı üretici Porsche büyük SUV segmentinde Cayenne’in başarısının ardından yine premium segmentte daha küçük bir araç olan Macan’ı geliştirdi. Audi Q5 ile aynı platformu paylaşan Macan daha dinamik bir tasarım ve yüksek kalitede malzeme kalitesiyle dikkat çekiyor. Şimdilik 2.0 litrelik dizel motora sahip olmaması vergi açısından dezavantaj ancak yine de Türkiye’de bu aracı satın almak isteyenler uzun bir bekleme listesi oluşturmuş durumda.

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Ferrari
    California T mevcut modelin makyajlanmış ve güçlendirilmiş versiyonu. 3.9 litrelik V8 motor 553 beygir güç üretiyor. Motorun torku yüzde 49 oranında artmış. Otomobil 0’dan 100 kilometreye 3.6 saniye gibi inanılmaz bir zamanda çıkıyor. Araç bu yüksek performansına rağmen yüzde 15 daha az yakıt tüketiyor.

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Audi
    Alman üretici özellikle gençler tarafından çok beğenilen TT modelinin üçüncü neslini ve A3 modelinin Cabrio versiyonlarını tanıtacak. Yenilenme hazırlıkları süren A4 ve Q7 bu fuarda gösterilmiyor.

    Renault
    Avrupa pazarında küçük otomobiller çok önemli. Artık küresel bir üretici haline gelen Renault fuarda arkadan itişli yeni Twingo’yu tanıtacak. Renault bu aracı Mercedes’le ortak kullanmayı planlıyor. Böylece yeni Twingo bir anlamda Smart’ın yerini almış olacak. Renault çok satan modeli Megane’a da gençlik operasyonu uyguladı. Özellikle ön görünümüyle daha çevik ve iddialı görünen yeni Megane fuarın yenilikleri arasında. Renault ayrıca yüksek performanslı Clio’nun yanı sıra 1.6 litrelik çok iddialı yeni Twin Turbo dizel motorunu tanıtacak. Bursa’daki en köklü üreticilerden biri olan Renault’nun üst düzey Fransız yöneticilerinin bugün Cenevre’de yapacakları basın toplantısında Türkiye’ye duydukları güveni pekiştirecek açıklamalar yapması bekleniyor.

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Dacia
    Son yıllarda bütün ürünlerini yenileyen Dacia kısa süre önce Logan MCV modelini tanıttı. Renault teknolojisi ve güvencesiyle üretim yapan Dacia uygun fiyat seçenekleriyle Avrupa’da çok ciddi pazar payı elde ediyor. Dacia’nın yeni Duster modeli de kısa süre önce Türkiye’de satışa sunuldu.

    Mazda 3
    Hiroşimalı Japon üretici Mazda’nın geliştirdiği 3 Serisi marka tarihinde yaratılan en güzel otomobillerden biri durumunda. Geçtiğimiz günlerde bu aracı Mazda Türkiye Genel Müdürü Nurkan Yurdakul ile Münih’te kullanmıştım. Mazda3, Cenevre Fuarı’nın en güzel otomobilleri arasında. Skyactive teknolojisi kullanılan Mazda’nın orta boy SUV aracı CX- 5 sınıfının en iyi modelleri arasında. Mazda6 da büyük otomobiller kategorisinde Japonya’da üretilen en gözalıcı modellerden biri.

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Skoda
    Alman Volkswagen Group bünyesindeki Çek üretici Skoda Cenevre’de yeni Coupe modelini tanıtıyor. Marka bu sayede sadece tasarruflu ve ucuz otomobiller kategorisinde değil sportif segmentte de iddialı olduğunu göstermek istiyor. Türkiye için özel olarak üretilen dizel motorlu Yeti modeli kısa süre önce satışa sunulmuştu. Çek üretici Octavia ve Superb ile büyük araç sınıfında da iddialı olduğunu göstermek istiyor.

    Citroen
    Yenilikçi teknolojileri ve kült tasarımlarıyla tarihte önemli bir yeri bulunan Citroen markası C4 Cactus modelini sergiliyor. Zengin renk seçenekleri ve eğlenceli sürüş sistemleriyle genç kullanıcısı kitlesini hedefleyen C4 Cactus otomobil ve cross over arası bir araç. Dünya pazarlarındaki rakiplerinden biri Nissan Juke.

    Peugeot
    Fransız üreticinin yeni 308 modeli fuarın gözalıcı araçları arasında. Peugeot 308 rakiplerini geride bırakarak “Yılın Otomobili” seçilmeyi başardı. EuroNCAP çarpışma testinden de tam puan alan 308 Avrupa ve Türkiye pazarında geniş kitlelerin ilgisini çekmeye aday. Peugeot’nun daha önce 307, 405 ve 504 modelleri “Yılın Otomobili” ünvanını almaya hak kazanmıştı. 

    Türkiye durdu, Avrupa koşuyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow