hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dogma Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? Dogma Örnekleri...

    Dogma Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek Dogma Örnekleri...
    expand

    Tartışılması ve değiştirilmesi mümkün olmayan kurallara dogma denir. Yunanca kökenli bir sözcük olan dogma, dinde inanç anlamında kullanılır. Felsefede ise otorite tarafından belirlenen ve herkesin uymak zorunda olduğu öğretiler dogma olarak nitelendirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dogma Nedir?

    Hakim ideolojinin ya da dini sistemlerin belirlediği öğretilere dogma denir. Bir şeyin öğreti olarak kabul edilmesi için bilimsel ya da ahlaki olma zorunluluğu yoktur. Günümüzde ''hurafe'' olarak nitelendirilen birçok şey, geçmiş çağlarda yaygın ideoloji ve öğreti olarak benimsenmiştir. 

    Dogma TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

    Dogma kelimesi, dini ve felsefi terminolojide farklı anlamlara sahiptir. Dinde dogma, imanın esaslarını oluşturan itikat demektir. Örneğin cennet ve cehennem inancı bir dogmadır. Ahiret, düşünceye değil inanca dayanır. Metafiziksel bağlamda dogma olarak nitelendirilen şeyi kanıtlanmasına gerek yoktur. 

    Dogma kelimesi felsefede ise çoğunluk tarafından kabul edilen yaygın görüş anlamında kullanılır. Nas ve inak kelimeleri dogma ile eş anlamlıdır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dogma Örnekleri

    1- Teslis İnancı 

    Hristiyanlığın yayıldığı dönemde ortaya çıkan ve Luka'nın İnciline göre belirlenen teslis inancı, dini bir dogmadır. Bu dogmaya göre Tanrı, üç farklı surette ortaya çıkar. Bunlardan ilki her şeyi yaratan Baba'dır. Oğul Hz. İsa, Kutsal Ruh ise Cebrail'dir. Tarih boyunca hem Müslümanlar hem de çeşitli mezhepler teslis inancına karşı çıksa da, Katolikler bu inancı benimsemişlerdir. Bu inanç dogma olduğu için tartışılamaz. 

    2- Engizisyon Dogması 

    Orta Çağ'da kurulan ve yaklaşık 300 yıl boyunca varlığını sürdüren kilise mahkemelerine Engizisyon denir. Engizisyonun öne sürdüğü birçok dogma mevcuttur. Bunlardan en bilineni ateşe atılan mahkumlara dair. Kilise mahkemelerine göre ateşe atılan kişi masumsa yanmaz. Sadece günahkar kullar ve cadılar ateşten etkilenir. 

    Bilimdışı olan bu görüş yüzyıllarca boyunca dogma olarak geçerliliğini korumuştur. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow