hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya'nın En Derin Çukuru Hangisidir? Dünya'nın En Derin Çukurunun Özellikleri Nelerdir?

    Dünyanın En Derin Çukuru Hangisidir Dünyanın En Derin Çukurunun Özellikleri Nelerdir
    expand

    Pek çok farklı doğa olayı dünyada derin çukurların oluşmasına doğrudan veya dolaylı bir şekilde neden olur. Bazı çukurların oluşumunun temel sebebi yer kabuklarında meydana gelen aşınmayken bazıları da şiddetli depremler ve volkanik patlamalar nedeniyle meydana gelir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya'nın En Derin Çukuru Hangisidir?

    Mariana Çukuru dünya üzerinde bilinen en derin nokta olması ile dikkat çeker. Büyük okyanusta yer alan Guam Adasının güney batısında, Endonezya ile Japonya arasında bulunu. Mariana çukuru bu iki ülkeye eşit uzaklıkta bir bölgededir.

    Gerçekleştirilen son ölçümlere göre Mariana çukurunun en derin noktası 10.994 metredir. Uzunluğu ise 2542 kilometre olan çukurun genişliği yaklaşık 69 kilometre kadardır. Okyanusal nitelikte iki plakanın çarpışması ile beraber derin çukurların oluşması durumları söz konusu olabilir.

    Mariana Çukuru, Mariana plakası ile Pasifik plakasının çarpışması ile meydana gelmiştir. Mariana çukuru bu iki plakanın sınırında yer alır. Su içerisine atılan 1 kilogram kütleli metalin tabana ulaşması bir saat kadar sürer. Fakat suyun yoğunluğu ile metalin öz kütlesi de hesap edildiği zaman kütlenin tabana ulaşma sürelerinde artış ya da azalış durumları söz konusu olabilir.

    Dünya'nın En Derin Çukurunun Özellikleri Nelerdir?

    Mariana Çukurunda yaşam belirtileri de bulunur. Gerçekleştirilen araştırmalar aşırı basınçlı ve soğuk ortamlarda yaşayan balık, yengeç ve birtakım mikroorganizmaları ortaya çıkarmıştır. Bu bölgede yaşamın temel kaynağı 300 dereceye varan volkanik püskürmeler ile buradan çıkan sülfürü metabolizma edebilme özelliği bulunan bakterilerdir. Oldukça derinde yaşayan balık türlerinin hayatları yüzlerce yıl olabilmektedir. Bu bölgede yaşayan canlıların oldukça eski prehistoik dönemlerden geldiği düşünülür.

    Dünya'nın En Derin Noktası Mariana Çukuru

    1951 yılında Challenger II gemisi ile Büyük Okyanus'ta araştırma gerçekleştiren bilim insanları Mariana ile Larron takım adalarının doğu kısmında denize saldıkları sondanın 10863 metre derine indiğini görmüşlerdir. Bu şekilde dünyanın en derin çukurunu bulduklarını anladılar.

    Tarihler 23 Ocak 1960 yılını gösterdiğinde Trieste isimli batiskaf 10916 metre derinliğe kadar inmeyi başarmıştır. Batiskaf içinde bulunan bilim insanları Jacques Piccard ile Teğmen Donald Walsh Mariana çukuru içerisine inebilen ilk insanlar olmuşlardır.

    İki bilim insanının bulmuş oldukları bu nokta 8850 metre olan Everest dağını bile kolay bir şekilde yutabilecek kadar derindir. İlk zamanlarda 11521 metre derinliğe inildiği hesaplanmıştır. Fakat 1995 yılında gerçekleştirilen ölçümlerde derinliğin 10916 olduğu anlaşılmıştır.

    Çukurun en derin noktasına iniş yaklaşık olarak 3 saat 15 dakika kadar sürmüştür. Burada 20 dakika geçirildikten sonra yüzeye çıkılması ile dalış ve yüzeye çıkış 5 saat gibi bir sürede tamamlanmıştır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow