hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Varoluşçuluk Nedir, Özellikleri Nelerdir? Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) Temsilcileri Kimlerdir?

    Varoluşçuluk Nedir, Özellikleri Nelerdir Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) Temsilcileri Kimlerdir
    expand

    Varoluşçuluk felsefesi 1900'lu yılların sonunda Fransa'da ortaya çıktı. Jean-paul Sartre ve Martin Heidegger'in öncüsü olduğu Egzistansiyalizmin en önemli kavramları özgürlük ve sorumluluktur. Bu felsefe disipline göre, insan yeryüzüne fırlatılmıştır. Tanrının var olup olmadığı bilinemez. Bu nedenle tüm insanlık birbirinden sorumludur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Varoluşçuluk Nedir? 

    Varoluşçuluk felsefesi bireyi merkezine alıp diğer tüm tüm etkenleri ve bireyleri yabancı kabul eden bir disiplindir. Bu felsefi akımda her ne kadar bireysellik ön plana çıksa da, yardımlaşma, fedakarlık ve sorumluluk gibi kavramların üzerinde önemle durulmuştur. 

    Varoluşçuluk Özellikleri Nelerdir? 

    1- Egzistansiyalistlere göre varoluş özden önce gelir. Bu tanımlamada, varoluş yaradılışı ve ruhu simgeler. Ancak Jean Paul Sartre ve Frederich Nietzche gibi teizmin dışında kalan düşünürler, ruh yerine insan doğası ve benlik kavramlarını kullanmışlardır. 

    2- Varoluş felsefesindeki en önemli kavramlardan bir diğeri bulantıdır. İlk kez Sartre'nin kullandığı ve bir kitabına isim olarak verdiği bulantı, insanın dünyadaki yaşamını özetler niteliktedir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3- Egzistansiyalizm, 20. yüzyılın başından itibaren, sinema, şiir ve tiyatro gibi farklı sanat dallarını da dolaylı olarak etkilemiştir. 

    Varoluşçuluk (Egzistansiyalizm) Temsilcileri Kimlerdir?

    1- Soren Kierkegaard: 

    İlk dönem eserlerinde kadın - erkek ilişkilerini ve cinselliği irdeleyen Danimarkalı filozof, 1830'lu yılların başından itibaren Tanrı, insanın dünyadaki yeri ve ruh gibi metafizik kavramlar üzerine yoğunlaşmıştır. ''Absürt'' ve ''ironi'' Kiergaard'ın üzerinde önemle durduğu diğer kavramlardır. 

    En önemli eserleri: Kahkaha Benden Yana, Korku ve Titreme, Evliliğin Estetik Geçerliliği, Ölümcül Hastalık Umutsuzluk 

    2- Jean Paul Sartre: 

    20. yüzyılın en etkili ve üretken yazarlarından biri olmuştur. Fransa'nın Cezayir'e savaş açmasını protesto etmiş ve savaşı durdurmak için imza toplamıştır. Bulantı, Duvar, Akıl Çağı, Sözcükler, Varlık ve Hiçlik, en önemli kitapları arasında yer alır. 

    3- Ludwig Wittgenstein: 

    26 Nisan 1889 tarihinde Avusturya'nın başkenti Viyana'da doğan Ludwig Wittgenstein, varoluşçuluk ve dil felsefesini birleştirmeyi denemiştir. ''Dilimin sınırları dünyamın sınırlarını belirler'' sözü, Wittgenstein'in felsefesini özetler. 

    Avusturyalı filozofa göre insan ancak dilin sınırları içinde düşünür ve sonuca ulaşır. Dünya genelinde en çok okunan kitapları: Felsefi Soruşturmalar, Kesinlik Üstüne, Kültür ve Değer

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4- Albert Camus: 

    Albert Camus 7 Kasım 1913'te Fransa'da doğdu. Varoluş felsefesinin romancısı olarak tanımlanan Camus, mitolojik bir karakter Sisifos üzerinden, insan varoluşunu ve hayatın anlamını çözümlemeye çalışmıştır. 1960 yılında geçirdiği trafik kazası sonrası hayatını kaybeden Fransız filozofun Türkçeye basılan eserleri şunlardır: Düşüş, Yabancı, Veba, Mutlu Ölüm 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow