hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maide Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Maide Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)

    Maide Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Maide Duası Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)
    expand

    120 ayetten oluşan ve Kuran-ı Kerim azimmüşşanda 5. sure olan Maide Suresi Hudeybiye Antlaşması sonrası Hicretin 6 veya 7. yılında vahyolunmuştur. Maide adı ise 112. ayette geçmektedir. İsminin konusu ile bağlantısı yoktur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hudeybiye Antlaşması sonrası meydana gelen sorunların ele alındığı sure Ali İmran ve Nisa Suresinin şartlarından farklı bir ortamda oluşmuştur. Hudeybiye Antlaşması yapıldığı zaman İslam Devleti güçlenmişti. Doğuda Necid, Batıda Kızıl Deniz, kuzeyde Suriye ve Güneyde Mekke sınırlarına ulaşmıştı. 200 mil içerisindeki bütün Arap kabileleri boyun eğmişti ve Yahudi tehlikesi ortadan kalkmıştı. Yahudiler İslam Devletine vergi verir duruma gelmişti.

    Maide Suresi Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı

    Nisa Suresi’nin devamı niteliğinde yeni talimat ve yönergeler Müslümanların eğitimi konusunda ön plana çıkmaktadır. Hakim güç olan İslam Devleti muhtemel sapmalara karşı uyarılmaktadır. Yahudilerin ve Hıristiyanların hallerinden ders çıkarılması ve onların düştüğü hataya düşülmemesi konusunda uyarılmaktadır.

    Maide Duası Faziletleri ve Faydaları (Tefsir ve Diyanet Meali Dinle)

    Suresinn 1. ayeti ile 10. ayetleri yükümlülüklerin yerine getirilmesi, ilahi hukukun namaz, cinsiyet, yiyecek, adalet ve benzeri konularda düzenlemeleri ihtiva etmektedir. 11. ayeti kerime ile 26. ayeti kerimeler yanılgılar karşısında uyarılma ve doğru yolun yani Sırat-ı Müstakimin izlenmesi konusunda uyarılmaktadır. Ahidlerini bozarak yolunu bozan ehli kitabın düştüğü hatalara düşülmemesi konusunda uyarılmaktadır.

    27. ayet ile 32. ayet arasında kalan ayetler Hz. Adem aleyhisselam’ın iki çocuğunu konu almaktadır. Habil ile Kabil’in hikayesinde şeytana uyan Kabil’in düştüğü hata konusunda uyarılmaktadır. Yahudilerin tıpkı Kabil’in Habil’i öldürdüğü gibi Müslümanları öldürmeye çalıştığı vurgulanmaktadır.

    33. ayet ile 40. ayet arasındaki ayetler İslam Devlet’inde karışıklık çıkaranlar için ceza hukukudur.
    41. ve 50. ayet arasında kalan ayetler Yahudilerin tuzaklarına karşı tedbir alınmasını tavsiye etmektedir. Ayrıca hüküm hakkının Allah’a ait olduğu, Yahudilerin menfaatleri icabı hükümleri bozdukları anlatılmaktadır.

    51. ayet ile 69. ayet arasındaki ayetlerde ise Mü’minlerin ahlaki çöküntü yaşamamaları için Yahudileri dost edinmemeleri tavsiye edilmektedir. Mü’minlerin ehli kitaba ve müşriklere karşı dikkatli olması gerektiği vurgulanmaktadır.

    70-86. ayetler ise ehli kitabın sapıklıkları, tevhid akidesi ile ilgili yanlışları, katı kalpli özellikleri anlatılmaktadır.

    87 ve 108. ayeti kerimede ise meşru ve gayri meşru düzenlemeler konu alınmaktadır. Son bölümde yani 109 ile 120. ayet arasında İsa aleyhisselam ile Allah-u Teala arasındaki konuşmaya yer verilmiştir ve o gün Hristiyanlar akideleri konusunda İsa Aleyhisselam'la yüzleştirilecektir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow
    o-clock

    SON DAKİKA