hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukubat Nedir? İslam Hukukunda Ukubat Ne Anlama Gelir?

    Ukubat Nedir İslam Hukukunda Ukubat Ne Anlama Gelir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Şeriata göre kabul gören suç ve fiillerin karşılığında verilen cezalara ukubat adı verilir. Şeriat cezalarının bütünü ukubat olarak ifade edilir. Peki, ukubat ile ilgili bilinmesi gereken detaylar neler? İşte ukubat cezası hakkında tüm detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Ukubat Nedir? 

     Ukubat İslam hukukunda yer alan bir terimdir ve şeriat hükümleri içinde bulunan bir kanun olarak öne çıkar. Cezaların üzerinden gerçekleştirilen bir durumdur ve içerisinde birçok farklı cezayı barındırır. Şeriata göre kabul edilen suçlar karşılığında verilen cezalara ukubat denir. Verilen cezalar bütünü şeklinde ifade edilen ukubat şeriatın ceza kanunu olarak da tanımlanabilir.

     İşlenen suçun ve cezanın büyüklüğüne ya da şiddetine göre farklı ceza kanunları uygulanabilir. Şeriat hükümlerinin geçerli olduğu ülkelerde bu cezalar hala uygulanmaya devam edilse de bazı cezalar İslamiyet bünyesinde kabul edilmez. Bazıları tarafından kabul edilen fakat bazıları tarafından kabul edilmeyen bu cezalar İslam hukukunda görüş ayrılıklarının yaşanmasına neden olur. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İslam Hukukunda Ukubat Ne Anlama Gelir?

     İslam hukuku üzerinden bakıldığı zaman ukubat şeriat ceza kanunu anlamına gelmektedir. Özellikle de şeriat hükümlerinin geçerli sayıldığı tüm ülkelerde yapılan cezalara karşılık olarak ukubat devreye girmektedir. Bu nedenle verilecek olan ceza yapılan cezaya bağlı olarak da değişiklik gösterebilir.

     Cezalara değnek cezasından başlanır ve bu ceza kademe kademe artırılarak ceza bütünlerini oluşturur. El ve kol kesmeyle birlikte kullanılan ceza türleri de bu cezalar arasında yer alır. Günah ve cürüm işleyen kişiler için de bu durum azap olarak görülür. Günümüzde de bu cezalar hala kullanılmaya devam edilmektedir.

     Şeriat kanunları ile beraber bu kanun bağlamında cezalar şerait cezası olarak belirtilir. Bu cezalardan bazıları İslamiyet bünyesinde bazı kişiler tarafından kabul edilmezken bazıları tarafından kabul edilir. Kişilerin işledikleri cezalara karşılık olarak daha ciddi şeriat kanunları da uygulanabilir. 

     Ukubat Kelimesinin Anlamı Nedir?

     Şeriatta sıkça duyulan kelimelerden biri olan ukubat şeriat kanununa göre işlenen tüm suçlara karşılık olarak verilen cezalardır. Günümüzde de şerait ile yönetilmeye devam edilen ülkelerde bu cezalara karşılık verilen cezalar ukubat olarak ifade edilir. İslam hukukunda şeriat kapsamında verilen hüküm ve cezalara ukubat denir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Şeriat hükümlerine göre işlenen suçun boyutuna ve şiddetine göre cezalarda da değişiklik olur. Cezalar ilk olarak değnek cezası ile başlar ve bu ceza en hafif ceza olarak kabul edilir. Ardından işlenen suçlara göre cezalar artar ve el kesme, kol kesme ya da taşla infaz gibi devam eder.

     Ukubat Cezaları Nelerdir?

     Ukubat cezaları içinde en hafifi değnek cezası olarak bilinmektedir. Şeriat hukukuna göre suçun derecesi arttıkça cezanın şiddeti de artar. En hafif ceza olarak değnek cezası verilirken en ağır cezalar arasında el ya da kol kesme, taşla infaz edilme ve idam vardır.

     Günümüzde hala şeriat ile yönetilen ülkelerde ukubat devam ederken bazı kişiler tarafından bu İslamiyet kapsamında kabul edilir bazı kişiler tarafından kabul edilmez.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow