hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fıstık Besin Değeri: Fıstık Kaç Kalori?

    Fıstık Besin Değeri: Fıstık Kaç Kalori
    expand

    Fıstık, bir paketinde 567 kalori olan bir besindir. 1 avuç fıstıkta ise 170 kalori bulunmaktadır. Fıstık besin değeri ve kalori bakımından zengin kuruyemişler arasında bulunmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fıstık Besin Değeri

    100 gram fıstıkta 16,13 g karbonhidrat, 25,8 g protein, 49,24 g yağ ve 8,5 g lif bulunmaktadır. Ayrıca 189 mg sodyum ve 705 mg potasyum da 100 gram fıstıkta bulunmaktadır.

    Fıstık Kaç Kalori?

    1 avuç fıstık ortalama 170 kalori içermektedir. 1 paket fıstık ise ortalama olarak 567 kaloriye denk gelir. 100 gram fıstığın %18'i karbonhidrat, %28'i protein ve %54'ü de yağ içermektedir. Fıstık sağlıklı bir besindir fakat günlük olarak tüketilen fıstık miktarının bir avucu geçmemesi önerilir.

    Fıstığın Faydaları Nelerdir?

    Fıstık, yalnızca atıştırmak amacı ile değil ayrıca yağ, protein ve çeşitli bileşenleri ile sağlıklı beslenme için de önemlidir. Özellikle de kalp sağlığını destekleyici tekli doymamış yağ bakımından zengin bir kaynak olduğu söylenebilir. Tekli doymamış yağların kalp sağlığını koruduğuna dair birçok araştırma bulunur.

    Fıstık ayrıca protein, folat, niasin, fosfor, manganez ve B1 vitamini kaynağı olarak da bilinir. Fıstık yalnızca zeytinyağında olan sağlıklı yağlardan biri olarak da bilinen oleik asidi de içermektedir. En yüksek antioksidan içeren meyvelerle eşit derece kuruyemişlerden biri olarak da kabul edilir.

    Buna ek olarak pancar, havuç ya da elmaya kıyasla çok daha zengin antioksidan içerdiği de söylenebilir. Koroner kalp hastalıklarından korumaya yardımcı olan fıstık ölüm riskinin de azalmasını sağlar. Haftada en az iki kere fıstık yemek erkeklerde %27, kadınlarda ise %58 oranında kolon kanserinin riskini azaltmaktadır.

    Fıstık Nasıl Yetiştirilir?

    Diğer baklagillerden farklı olarak fıstık meyvesi toprağın üzerinde değil altında ortaya çıkar. Bitkinin damarlı kahverengi kabuklu olan meyvesi iki ya da üç fıstık çekirdeği vermektedir. Fıstığın yetiştirilmesi için en uygun olan iklim subtropik, tropik ve ılıman iklim koşulları olarak karşımıza çıkar.

    Bitkinin güneş ihtiyacı çok fazla olduğundan dolayı yetişme döneminde ortalama olarak 20 derece ısıya ihtiyaç duyar. Fıstık tohumlarının verimli çimlenmesi için toprak sıcaklığının en az 12 derece olması gerekmektedir. Hafif, kumlu ve gevşek topraklarda fıstıktan iyi bir verim alınır.

    Sert ve geçirgenliği daha az, ağır olan topraklarda fıstık üretimi pek mümkün olmaz. Tohumun türüne göre fıstık hasadının süresi 20 ile 160 gün arasındadır. Türkiye'de genelde Nisan ayında fıstık ekimine başlanır ve yapraklar sararmaya başladığında hasat zamanı gelmiş olur. Daha sonra bitkinin gövdesi topraktan sökülür ve meyveleri hasat edilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow