hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fıstık Ezmesi Besin Değeri: Fıstık Ezmesi Kaç Kalori?

    Fıstık Ezmesi Besin Değeri: Fıstık Ezmesi Kaç Kalori
    expand

    Baklagil ailesinden gelen yer fıstığı, Arachis hypogaea veya yer fıstığı olarak da bilinir. Çeşitli nedenlerle yetiştirilirler ve özellikle protein olmak üzere muazzam beslenme seviyelerine ulaşırlar. Protein bakımından zengin gıdalara olan talebin artması, sürülebilir fıstık ezmesi veya yer fıstığı ezmelerinin daha fazla üretimine ve bulunabilirliğine yol açmıştır. Fıstık ezmesi, beslenme gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olur ve oldukça lezzetlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fıstık Ezmesi Nedir?

    Fıstık ezmesi, yer fıstığının kuru kavrulduktan sonra yapılan kremsi ve öğütülmüş halidir. Fıstık ezmesinin yaklaşık %90'ı yer fıstığından oluşurken geri kalan %10'luk kısım, lezzeti ve pürüzsüzlüğü iyileştirmek için bitkisel yağ, tuzlar, dekstroz ve mısır şurubu içerir.

    Çökmüş ve besin yüklü fıstık ezmesi dünya çapında tüketilmektedir. Ayrıca düşük kalorisi ve yüksek protein tutması nedeniyle süt yerine geçer. İnsanlar onu sandviçler, salatalar, bisküviler ve diğer birçok yiyecekle birlikte yerler.

    Fıstık Ezmesi Besin Değeri: Fıstık Ezmesi Kaç Kalori?

    Fıstık ezmesi kalori açısından yoğundur. Bununla birlikte, kalorilerin çoğu doymamış yağların bir parçasıdır. Tek bir porsiyon fıstık ezmesi, günlük lif ihtiyacının yaklaşık %7'sini karşılar.

    Fıstık ezmesindeki karbonhidratlar, vücudun metabolizma için ihtiyaç duyduğu karmaşık maddelerdir. Fosfor içerir, sağlıklı sinir iletimini destekler ve enerji depolama ve kullanımını yönetir. Kas kasılmasına yardımcı olur ve kemikleri sağlıklı tutar.

    1 yemek kaşığı (16,5 gr) fıstık ezmesi;

    Kalori 95 kalori

    Protein 3,5 gr

    Karbonhidratlar 4 gr

    Yağlar 8 gr

    Lif 1 gr

    Fıstık Ezmesinin Faydaları

    Fıstık ezmesi iştahın askıya alınmasında büyük rol oynar. Aynı zamanda metabolizmayı geliştirir. Fıstık ezmesindeki kalorinin yaklaşık %20'si, tokluk hissini destekleyen protein içeriğinden gelir. Ayrıca öğün aralarında yemek yeme isteğini azaltarak kilo vermeye yardımcı olur.

    Kilo verme çabaları sırasında esas olan kaslardaki kuvvettir. Kas kaybetmek, metabolizma hızını anında azaltabilir. Protein açısından zengin fıstık ezmesi tüketimi kilo vermeye yardımcı olur ve metabolizmanın etkilenmemesini sağlamak için kas kütlesini korur.

    Araştırmalara göre yer fıstığında bulunan bir antioksidan olan Resveratrol, kalp ve damar iltihabını azaltıyor, kan basıncını düşürüyor, dolaşımı artırıyor ve kan damarlarını rahatlatıyor. Ayrıca arterlerin sertleşmesinden ve koroner arter hastalıklarından sorumlu olan LDL oksidasyonunu azaltır.

    Fitness meraklıları ve vücut geliştiriciler, kalori ve doymamış yağ alımını artırmak için diyetlerine fıstık ezmesini dahil eder. Birçok beslenme uzmanı, kas kütlesini artırmak için vücut ağırlığının kilogramı başına 1.2-1.7 gram protein tüketilmesini önerir. Bu nedenle, fıstık ezmesi aynı zamanda esansiyel amino asitleri içeren bir protein kaynağı haline gelir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow