hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kronik baş, boyun ve migren ağrısının sebebi çene eklemleriniz olabilir

    Kronik baş, boyun ve migren ağrısının sebebi çene eklemleriniz olabilir
    expand

    “Migrenim tuttu, sırtım kasıldı, başım çatlıyor” gibi ifadeleri günlük hayatımızda sıklıkla duyarız. Sebebi belli olmayan ve adı konulamayan kronik ağrılara çoğu zaman migren veya fibromiyalji tanısı verilir. Oysa tüm bu ağrıların sebebinin kaynağı çene ekleminiz olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vücudumuzun fiziksel dengesini, iskelet sisteminin ve birbiriyle bağlantılı kasların sağladığına dikkat çeken Diş Hekimi Gülcan Usal çene ekleminin de önemli rolü olduğu bu dengede ağızdaki eksik bir dişin bile zaman içinde baş, boyun veya sırt bölgesinde kronik ağrılara sebep olabileceğini belirtti.

    Baş, boyun ve sırt ağrıları için genelde hep bölgesel ve lokal sebepler aranır. Sebebi bulunamadığında ise ağırlıklı olarak migren veya fibromiyalji teşhisi konur. Bu tür rahatsızlıklar genelde multifaktöriyel, yani birden fazla sebebin bir arada olduğu hastalık türü olarak tanımlanır. Bazen hormonel bazen de psikolojik nedenler kaynak gösterilir ve sonuç olarak bu tür kronik ağrılar bireylerin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Baş, boyun, sırt bölgelerine net teşhisi konulamayan bu tür ağrılarda genellikle atlanan bir konu vardır o da çene eklemine bakmak. Oysa bazen ağızdaki tek bir dişin eksikliği, yapılmış olan bir dolgunun veya kaplamanın yüksekliği/alçaklığı bile bu kronik ağrıların altında yatan gerçek sebep olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ağız içindeki bir dişin yanlış durması bile kasları etkiliyor

    Basit bir anlatımla vücudumuzun bütününde iskelet sistemimiz ve kaslarımız var. Her kas grift şekilde bir kemikten diğerine bağlanır. Bütün bu kaslar sinir sistemiyle birbirleri ile haberleşir. Nasıl ki bir arabanın aksı var ve 4 lastiği eşit şekilde yere değdiği zaman araç stabil duruyorsa insanlarda da iskelet sistemini, kemikleri, kas sistemini bir mekanik olarak düşünebiliriz. Çene ekleminin bağlı olduğu alt çene kemiği de tek parça bir kemiktir. Ağız içinde çenede bir dişin yanlış durması, çocukluk çağında ortodonti tedavisi görmeme veya yetişkinlikte yapılmış yanlış bir dolgu bile alt çene kemiğinde kayma yapabilir. Vücudun neresinde olursa olsun bir kemiğin doğru durmaması, kısa ya da uzun olması o bölgedeki kas grubunun uzayarak kasılmasına veya kısalmasına sebebiyet verebilir.

    Baş, boyun ve sırttaki kronik ağrılar çene kaynaklı olabilir

    Kasların ve vücudun dengesini bir örnekle açıklayabiliriz. Sağ kolumuzla bir ağırlık taşıdığımızda vücut dik kalabilmek için sol tarafımıza güç verir, dişler ve çene için de aynı durum geçerlidir. Dişlerimizden, çene eklemimizden veya çeneyle kafatası arası diskten kaynaklı bir sorun olduğunda tüm vücudumuz oradaki sorunu kompanse etmek için normalden fazla çaba sarf etmek zorunda kalır. O çaba lokal olarak sadece o kas grubunda kalmaz ve baş boyun kaslarımızı da harekete dahil eder. Yutkunurken, konuşurken, yemek yerken veya ağzımızı açıp kapatırken bunun sürekli ve yıllarca tekrarlandığını düşünün. Zamanla vücudun kendi dengesindeki bu adaptasyonunda travma, stres veya farklı sebeplerle düşüş olabilir. Bu durumda baş, boyun ve sırt bölgesinde tekrarlayan ve sürekli hale gelen ağrılar oluşabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kronik ağrılarınız varsa dişlerinizi ve çenenizi kontrol ettirin

    Dişlerdeki ve çenedeki sorunlara gece diş sıkma alışkanlığı da eklenince bahsettiğimiz kas gruplarında ciddi kuvvetler ortaya çıkar ve sabah yorgun uyanırız. Diş sıkma (bruksizm) bir parafonksiyondur ve çene eklemi rahatsızlığının bazen sebebi bazen ise sonucu olarak görülebilir. Gün içinde küçücük bir yorgunluk durumu bile sürekli aktif olan kas grupları için bir anlamda bardağı taşıran son damla olabilir. Bu da beraberinde “migrenim tuttu, sırtım tutuldu, boynum ağrıyor” gibi şikayetleri getirir. İstediğiniz kadar ağrı kesici kullanın veya masaja gidin sorunun temelindeki mekanik problemi çözmeden bu ağrılardan tamamen kurtulmak mümkün olmaz. Doğru tedavi yaklaşımı her zaman detaylı bir muayene sonrası belirlenmelidir. Sorunun hangi bölgeden kaynaklandığını ve hangi sebeplerin dahil olduğunu bulduktan sonra detaylıca inceleme yapılmalı, diş ve çene tedavilerine ek olarak fizik tedavi, osteopati, ortopedi, KBB, Nöroloji, psikoloji vs. gibi gerekli görülen branşlarla birlikte çalışılmalıdır. En doğru sonuca tedaviyi bir bütün olarak, multidisipliner olarak ele almakla varılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vücudun her yerinde geçerli olan bir kural vardır; çok çalışan kas ağrı yapar. Çene için de durum farklı değildir. Çeneyi doğru pozisyona getirmek, dişlerin temasını doğru ayarlamak, simetrik ve düzgün bir ortopedik stabilite sağlamak bu bölgedeki kas grubunu normal çalışma düzeyine döndürecek ve buna bağlı oluşan migren, boyun, sırt ağrılarını sona erdirecektir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow