hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mineral İçeren Besinler Nelerdir? Minerali En Yüksek Gıdalar...

    Mineral İçeren Besinler Nelerdir Minerali En Yüksek Gıdalar...
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Mineral, vücudun aldığı besinlerin yakım işlemi tamamlandıktan sonra vücutta kalan organik olmayan maddelere verilen isim olarak bilinir. Bu mineraller vücut içerisinde kül olarak kalmakta ve besinlerin doğal yapılarında yer almaktadır. Vücut tarafından kendi kendine mineralin üretimi yapılmamaktadır. Geriye kalan küller incelendiği zaman ortaya yaklaşık 40 tane mineral çıkar. Bunlardan ise yaklaşık olarak 17 tanesi insan için önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mineraller insan vücuduna besinler yardımı ile alınır. Alınmadığı zaman vücutta aksamalar meydana gelir ve vücut fonksiyonunu tam olarak gösteremez. Minerallerin emilimi bağırsakta olmaktadır. Gerekli çözünmeler meydana geldiğinde ise idrar ile birlikte insan vücudundan dışarı atılmaktadır. Mineraller insan vücudunda yaklaşık %4 kadar bir alanı kapsar.

    Mineral İçeren Besinler Nelerdir?

    İnsan vücudunda oldukça zengin bulunan ve değeri yüksek olan mineraller bazı besinler tarafından alınmaktadır. Bakliyat, süt, peynir, brokoli, yeşil sebze, yeşillikler, et, yumurta, kabuklu deniz mahsulleri, patates, peynir, yoğurt, lahana ve pazı gibi ürünlerde yoğun bir şekilde bulunmaktadır. Maden suyu ve günlük hayat içinde kullanılan sudan mineral vücut içerisine alınmaktadır. İnsan vücudunun sistemli ve düzenli çalışması için mineraller olmazsa olmazdır.

    Mineralleri En Yüksek Gıdalar…

    İnsan vücudu sistematik çalışan, bazı vitamin ve minerallere gerek duyan bir sistem ile çalışmaktadır. Mineral insan vücudu için oldukça önemlidir ve insan vücudunu düzene sokar. Minerallerin en çok bulunduğu bazı besinler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    1- Süt ürünleri bu grup içerisinde yer alır. Peynir, yoğurt, süt ve tereyağı gibi ürünler mineral bakımından zengin olan besinlerdir.
    2- Kırmızı et, mineral bakımından en yoğun olan ürünlerden biridir. Demir minerali yoğun bir miktarda bulunur ve vücuttaki kansızlığı önler.
    3- Fındık, çinko mineralini içermesi ile beraber damar sağlığını korumaktadır.
    4- Limon, her yaş için önemli olan ve minerali bol bulunduran besinlerden biridir.
    5- Üzüm suyu, içerisinde krom barındırmaktadır. Bağırsak sağlığına oldukça olumlu etkiler sağlar.,
    6- Tuz, iyot barındıran ve guatr hastalığı ile savaşan bir besindir.
    7- Balık ve deniz mahsulleri, fosfor açısından zengindir. Beynin sağlıklı ve düzenli çalışabilmesi için tüketimi oldukça önemlidir.
    8- Soğan, doğal bir antibiyotik olmasının yanı sıra mineral açısından da güçlüdür. İltihabı temizler ve vücudun temizlenmesine yardımcı olur.
    9- Çekirdek, içerisinde selenyum barındırır. Tuzsuz çekirdek tüketmek mineral açısından çok önemli olan bir besindir.
    10- Muz, potasyum mineralini bol miktarda bulunduran bir besindir.

    Minerallerin Genel Özellikleri Nelerdir?

    İnsan vücudu sistemli ve düzenli çalışır. Vücudun sistemli işleyişi, düzenli şekilde işlev göstermesi alınan vitamin ve minerallere bağlı olarak gelişmektedir. Mineraller vücutta oldukça önemli etkiye sahip ve pek çok organ üzerinde etkisi büyüktür. Kas ve sinir sistemi, metabolizma, gelişme ve büyüme için gerekli olan mineraller, vücuda alınması gereken ve vücutta önemli bir rol oynar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow