hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırşehir'in Neyi Meşhur? Kırşehir'in En Meşhur Yemekleri Ve Alınabilecek Hediyelikler

    Kırşehirin Neyi Meşhur Kırşehirin En Meşhur Yemekleri Ve Alınabilecek Hediyelikler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kırşehir İç Anadolu Bölgesi’nin doğal ve tarihi güzellikleri ile dikkat çeken bölgelerinden biri. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında yöresel yemeklerinin lezzeti ile de meşhur olan Kırşehir’de her damak zevkine hitap edecek yemek çeşitleri de bulunuyor. Adını konumlandığı kırlardan alan şehir her sene yüzlerce turisti ağırlamaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırşehir

    Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde konumlanan şehri Kırşehir’in tarihi Hititler dönemine kadar uzanmaktadır. Günümüze kadar pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Kırşehir tarihi miraslarıyla ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır. Nevşehir ve Kayseri şehirlerine komşu olması nedeniyle de sık sık ziyaret edilen Kırşehir Anadolu kültürü ve misafirperverliğini en iyi yansıtan şehirlerden biridir.

    Kırşehir’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Cacabay Medresesi, Kale Höyük Arkeoloji Müzesi, Ahi Evran Külliyesi, Japon Bahçesi, Neşet Ertaş Kültür Merkezi ve Kırşehir Kent Park bulunmaktadır.

    Kırşehir'in Neyi Meşhur?

    Hititler döneminden günümüze kadar pek çok farklı kültür ve medeniye ev sahipliği yapan Kırşehir kendine özgü yöresel yemekleri ile öne çıkıyor. Kırşehir mutfağında her damak zevkine hitap edecek yemekler bulunuyor. Kırşehir’in en meşhur yemekleri arasında düğün çorbası, dövme ve çullama bulunmaktadır.

    Kırşehir aynı zamanda 13. yüzyılın ünlü teşkilatlarından Ahilik teşkilatının merkezidir. Esnaf birliği olarak da bilinen Ahilik merkezlerinin amacı insanlara yardım etmektir. Ahilik merkezi Kırşehir’de günümüzde de aktif olarak varlığını devam ettirmektedir.

    Kırşehir’in En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler

    Anadolu’nun kendine has tatları ile öne çıkan Kırşehir mutfağı genel olarak bakliyat ve et ağırlıklı bir mutfaktır. Ancak Kırşehir mutfağında Anadolu’nun taze sebze ve meyveleri de sıklıkla kullanılır. Özellikle nişan ve düğün gibi organizasyonlarda yöre halkı bölgenin kültürünü yansıtan yemekleri hazırlar ve tüketirler.

    Şehirde ise hemen hemen tüm restoranlarda Kırşehir’in yöresel yemekleri servis edilmektedir. Kırşehir’in meşhur yemekleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

    Düğün çorbası

    Çullama

    Çömlek paça

    Kırşehir köftesi

    Çömlekte kuru fasulye

    Çir yağlaması

    Lepe sündürme

    Ey yahnisi

    Pancar çırpması

    Pekmezli kete

    Aside tatlısı

    Bunlara ek olarak cevizli sucuk, besmeç, tarhana, kaman cevizi, pestil, dondurulmuş köftür, erişte, üzüm pekmezi, bulgur ve baharat çeşitleri de Kırşehir’den alınan hediyelik lezzetler arasında yer almaktadır. Kırşehir’den alınabilecek hediyelik eşyalar arasında oniks taşından üretilen dekoratif el yapımı ürünler öne çıkıyor.

    Kırşehir’in kültürel geçmişini yansıtan oniks taşı biblo, vazo, satranç takımı gibi pek çok ürünün yapımında kullanılıyor. Bunlara ek olarak seccade ve Kırşehir motifli buzdolabı süsleri de en çok tercih edilen hediyelik eşyalar arasında bulunuyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow