hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Muş'un Neyi Meşhur? Muş'un En Meşhur Yemekleri Ve Alınabilecek Hediyelikler

    Muşun Neyi Meşhur Muşun En Meşhur Yemekleri Ve Alınabilecek Hediyelikler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Muş; Türkiye'nin doğu kesiminde, Murat Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Ermenistan, İran ve Irak ile komşudur. Çevresindeki doğu mutfaklarından etkilenen Muş mutfağı, turistlere doyumsuz lezzetleri sunmaktadır. Muş aynı zamanda, doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle tanınır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Muş'un Neyi Meşhur?

    Murat Nehri ve tarihi eserleri ile çok sayıda ziyaretçisi olmasa da Muş, turistlerin başını döndüren manzaraları ve dokusu ile dünyada tanınırlığını arttırmaktadır.

    Murat Nehri: Nehir, doğal güzelliği ve özellikle alabalıklarıyla bilinir. Kamp alanları ile turistlere muhteşem manzaralara erişme fırsatı sunar.

    Tarihi eserler: Muş, tarihi 9. yüzyıla kadar uzanan tarihi Muş Kalesi'ne de ev sahipliği yapmaktadır. Kale sayesinde Muş’a panaromik bir bakış atılırken dağ ve ormanın kesiştiği alanlar, tatminkar bir doğal güzelliği gözlerine sermektedir. Şehrin Murat Paşa Camii, Murat Paşa Sarayı ve 3. Murat Köprüsü gibi birçok eseri de tarih meraklıları için ilgi çekicidir.

    Ziyaretçiler Muş’ta doğal gezi alanlarında yürüyüş yapabilir, kamp kurabilir ve balık tutabilir. Ya da alabalıkların eğlenceli danslarını izleyebilir.

    Muş'un En Meşhur Yemekleri ve Alınabilecek Hediyelikler

    Muş, yöresel mutfağı ile damaklardan çıkmayacak bir seyahat vaad ederken gezi dönüşü sevdiklerinize alabileceğiniz hediyeler için pek çok farklı seçenekleri de sunmaktadır. Önce Muş mutfağını tanıyıp ardından hatıra eşyalara yönelim, turistlerin genel eğilimleri arasındadır. Muş zengin bir mutfağa sahiptir. Hayvancılığın da etkisiyle yöresel beslenmede et ana unsurdur.

    Başlıca yöresel yemekler; domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), Muş köftesi (hafta direği), hez dolmasıdır (yöresel ağızda hasut da denilmektedir). Bu yemeklere genellikle geleneksel gözleme ve peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri eşlik eder. Açık hava etkinlikleriyle geçen bir günün ardından acıkanlar için lezzetli ve doyurucu bir öğün oluşturur.

    Çorti, keşkek, cavbelek ve Muş köftesi ise etsiz yemeğe yemek demeyenler için mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. Çünkü bu köfte, özel bir baharat ve ot karışımıyla hazırlanır ve eğer bir Muşlu değilseniz daha önce tatmadığınız lezzeti ile sizi kendinizden geçirmeye hazırdır. Muş’un kuymak ve keledoş gibi yemekleri de turistler için vazgeçilmezdir.

    Kuymak, mısır unu ve peynirle yapılırken keledoş ise kuzu eti, yoğurt ve unla yapılmaktadır. Her iki yemek de hem yerel halk hem de ziyaretçiler arasında popülerdir. Muş'u ziyaret eden herkesin mutlaka lezzetli bir gezi için yöresel mutfağı tanıması gerekmektedir.

    Muş seyahatinizden eve götürebileceğiniz hediyelik eşyalar arıyorsanız, pek çok seçenek mevcut. Satın alınabilecek en popüler ürünlerden bazıları ise şöyledir:

    Kilimler: Türk kilimleri, karmaşık tasarımları ve yüksek kaliteleri nedeniyle en çok tercih edilen hediyelik eşyalardandır. Çeşitli boyutlarda ve renklerde bulabileceğiniz için her eve uygun bir kilim mevcuttur.

    Bakır Eşyalar: Şehir, bakırdan yapılmış hediyelik eşyaları ile tanınır. Hediyelik eşyalar geyik, balık, kuş ve kaplumbağa gibi farklı hayvan figürleri şeklinde üretilmektedir. Hediyelik eşyalar yerel zanaatkârlar tarafından yapılır ve turistler arasında çok popülerdir.

    Seramikler: Muş’tan alınabilecek hediyelik eşyalardandır. Stil ve tasarımları çok yönlü olup seçerken uzun uzun vakit ayırmanız gerekebilir.

    Mücevherler: Yerel takı tasarımları için güzel renklere ulaşabileceğiniz bir sergiye hazır olun! Kolyeler, küpeler ve bilezikler de dahil olmak üzere çok farklı takı ve mücevherleri Muş’ta bulabilirsiniz.

    Deri eşyalar: Cüzdanlar ve çantalar başta olmak üzere farklı pek çok deri tasarımını sevdiklerinize hediye olarak Muş’u gezerken alabilirsiniz.

    Muş gerek doğası ve tarihi gerekse bakır hediyelik eşyaları ile ön plana çıkan turistik bir il olarak gelişimini sürdürürken hem lezzete hem de tarihe doymak isteyen ziyaretçilerini de bekliyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow