hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2017 yılı Apple'a yaradı

    2017 yılı Applea yaradı
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    2017 akıllı telefonlar açısından önemli bir dönüm noktası oldu. Bu sene genel olarak akıllı telefon üreticileri, tasarım anlayışlarını değiştirdiler. Yeni tasarım anlayışında, kalın, sevimsiz çerçevelerin yerini, ekranlar dolduruyordu. Bu modaya ayak uyduran firmalardan birisi de Apple oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apple’ın uçtan uca OLED ekranla kaplı akıllı telefonu iPhone X bilindiği üzere Kasım ayında satışa sunuldu. Fakat telefon daha tanıtılmadan neredeyse 1 sene öncesinde telefon ile ilgili bazı söylentiler ortada dolaşmaya başlamıştı.

    Henüz 2017’ye yeni girdiğimiz dönemlerde Apple’ın iPhone’un 10. yılına özel bir model tasarlayacağı ve bu modelin ön panelinin uçtan uca OLED ekranla kaplı olacağı iddia ediliyordu. Üstelik Apple’ın bu ekranlar için Samsung ile temas halinde olduğu belirtiliyordu. Sonuç olarak tüm bu iddialar doğru çıktı. Belki de Apple bu kararıyla 2017’ye yön veren firma oldu.

    apple 3

    Apple yeni modayı belirledi

    Cupertino merkezli şirket, yeni nesil iPhone modeli için Samsung’un kapısını çaldı. Samsung, iPhone X için yüklü miktarda OLED ekran siparişi almıştı. Sonuç olarak Samsung’da Apple’ın gerisinde kalmamak için Infinity Display teknolojisine geçiş yapmış olabilir. Bunu net olarak bilmiyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat diğer üreticilerin Apple’ın uçtan uca OLED ekranlı iPhone fikrinden etkilendikleri de inkar edilemez bir gerçek. Hatta şu aralar 2018’de çıkacak olan bazı telefonlarda iPhone X’te bulunan FaceID benzeri teknolojilerin kullanılacağı da belirtiliyor. Elbette bunlar şimdilik söylentiden ibaret.

    Sonuç olarak, Apple’ın iPhone X modeli ile pazardaki bazı dengeleri kökünden değiştirdiğini söylemek mümkün. Zaten bu durum satış rakamlarına da yansımış durumda. Ülkemizde her ne kadar iPhone X yok satıyor olmasa da ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde hala 1 haftaya varan bekleme süreleri mevcut.

    apple 1

    1 trilyon dolarlık şirket

    iPhone X satışlarının oldukça yüksek seyredeceği zaten ön görülen bir gerçekti. Zira bir çok Apple analisti de bu konuya değinmiş ve iPhone X’in ciddi stok sıkıntıları çekebileceğini belirtmişti. Sonuç olarak iPhone X 3 Kasım’da satışa sunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    iPhone X’in satışa sunulmasıyla birlikte Apple hisseleri rekor üstüne rekor kırdı. Hatta bir ara Apple’ın şirket değerinin 1 trilyon dolara ulaşabileceğinden bahsediliyordu ki bu ütopik başarı gerçekleşmedi.

    Herşeye rağmen Apple 2017’yi 900 milyar dolara yaklaşan değeri ile rekor üstüne rekor kırarak kapattı. iPhone X satışları adeta patlama yaptı. Şirket tarihinde ilk defa bir iPhone’un ortalama fiyatı 700 doların üzerine çıktı.

    Sadece iPhone X bile Apple’ın 2017’yi zirvede bitirmesi için yeterli bir sebepti. Fakat Apple kendisi zirveye tırmanırken, kendisi ile tersleşen firmaları da yerin dibine sokmaktan kaçınmadı.

    apple 4

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Apple, Qualcomm’u nakavt etti

    2017’de en çok konuşulan olaylardan birisi de Apple ve Qualcomm arasındaki sürtüşmeydi. Qualcomm zaten malum, antitröst yasalarını sonuna kadar çiğneyen bir şirket. Hali hazırda bu şirketin pek çok ülkede aleyhine açılmış davalar devam etmekte.

    Qualcomm, Apple’ın da kendi patentlerini ihlal ettiğini gerekçe göstererek tazminat talebinde bulunmuştu. Bununla da kalmayan şirket, Çin’deki bazı iPhone modellerinin satıştan kaldırılmasını talep etmişti.

    Qualcomm’un bu hamlesi Apple’ı çok kızdırdı. Cupertino merkezli şirket, çıkardığı tek bir söylenti ile Qualcomm hisselerinin bir anda düşüşe geçmesini sağladı. Normalde ürettiği iPhone modellerinde Qualcomm modemlerini kullanan Apple’ın, önümüzdeki yıl Intel ve MediaTek ile anlaşacağı iddia edildi.

    Sadece bu iddialar bile Qualcomm’u milyonlarca dolar zarara uğratmaya yetti. Aslında burada Apple, Qualcomm’a kiminle dans ettiğini hatırlattı. Sonuç olarak Apple zirveye doğru yelken açarken, Qualcomm ise tam zıttı yöne doğru kürek çekmeye devam etti.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow