hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu proje teknoloji dünyasının gidişatını değiştirebilir

    Bu proje teknoloji dünyasının gidişatını değiştirebilir
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Microsoft ve OpenAI, yapay zeka için 100 milyar dolarlık bir süper bilgisayar geliştiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Microsoft ile OpenAI arasındaki ortaklık daha da büyüyor. ChatGPT’nin arkasındaki şirket olan OpenAI’a zamanında yaptığı yatırım sayesinde bir anda teknoloji dünyasında zirveye yükselen Microsoft, şimdi OpenAI ile birlikte devasa bir ortaklığa daha imza atmaya hazırlanıyor.

    The Information’ın konuya yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre Microsoft ve OpenAI, son derece güçlü yeni bir yapay zeka geliştirmek için teknolojinin sınırlarını zorlayacak bir süper bilgisayar geliştirmeye hazırlanıyor. Bu süper bilgisayarın geliştirilmesi için yapılacak yatırım ise 100 milyar dolar olacak. Microsoft gibi dev bir şirket için bile çılgınca görünen bu rakamın gözden çıkarılmış olması, projenin ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor.

    Böyle bir yatırımı haklı çıkarması için bu projenin, teknoloji tarihinin gidişatını değiştirecek kadar büyük bir etki yaratması gerekir ki bu da her şeyden önce korkutucu aslında. Bugün, mevcut teknolojilerle yapay zekanın geldiği nokta ortada. Şimdi elimizdeki tüm bilgisayarlardan çok daha güçlü bir süper bilgisayarın yapay zeka için kullanılacak olması, ürkütücü ihtimaller ortaya çıkarıyor. Artık iyiye yaklaştığımızı hissettiğimiz o bilinç sahibi yapay zeka, yani AGI, belki de bu süper bilgisayar aracılığıyla ortaya çıkacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Stargate adı altında geliştirilen bu süper bilgisayarın, 2028’te tamamlanması ve devreye girmesi bekleniyor. OpenAI ya da Microsoft bu haberi doğrulamamış olsa da yalanlamaktan da kaçındı. Microsoft tarafından yapılan açıklamada, yapay zeka geliştirmek ve işletmek için sürekli yeni teknolojiler geliştirmeye devam ediyoruz denmekle yetinildi. Bu da bu haberin büyük ihtimalle doğru olduğu anlamına geliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow