hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    NASA, simüle edilmiş Mars misyonu için gönüllü arıyor

    NASA, simüle edilmiş Mars misyonu için gönüllü arıyor
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    2025 baharında başlayacak görev süresince seçilen dört mürettebat, Houston’da 1.700 metrekarelik 3D baskılı bir yaşam alanında barındırılacak. NASA, şu andan itibaren 2 Nisan’a kadar CHAPEA web sitesi üzerinden başvuruları kabul ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu ücretli bir iş ancak NASA, katılımcılara ne kadar ödeneceğini kamuya açıklamadı. NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ndeki Mars Dune Alpha yaşam alanı, çevrenin zorlu ve kaynakların sınırlı olacağı kızıl gezegendeki yaşamın nasıl olabileceğini simüle etmek için tasarlandı.

    Şu anda 378 günlük görevin yarısından fazlasını tamamlamış olan ilk CHAPEA misyonunun bir parçası olarak orada yaşayan ve çalışan bir mürettebat var. Gönüllüler, kaldıkları süre boyunca diğer görevlerin yanı sıra yaşam ortamının bakımını yapacak ve mahsul yetiştirecek. Yaşam alanında ayrıca simüle edilmiş uzay yürüyüşleri için 1.200 metrekarelik bir kum havuzu bulunmakta.

    Başvuru sahiplerinin değerlendirmeye alınabilmesi için 30-55 yaş arası ABD vatandaşı olması, iyi düzeyde İngilizce konuşması ve STEM alanında yüksek lisans derecesine sahip olması, ayrıca en az iki yıllık mesleki deneyime sahip olması, en az bin saat uçak pilotluğu yapmış olması veya iki yıllık mesleki deneyime sahip olması gerekli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belirli mesleki deneyim türleri, yüksek lisans derecesi olmayan başvuru sahiplerinin de hak kazanmasına olanak tanıyabilir. CHAPEA 2, ilki 25 Haziran 2023’te başlayan, NASA’nın program için planladığı üç görevden ikincisi.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow