hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Starlink terminalleri ile ilgili şaşırtıcı bir detay ortaya çıktı

    Starlink terminalleri ile ilgili şaşırtıcı bir detay ortaya çıktı
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Starlink uydu internet terminalleri Ukrayna’daki Rus kuvvetleri tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Elon Musk’a ait SpaceX tarafından geliştirilen terminallerin doğu Ukrayna ve Kırım’daki saldırıları koordine etmek için kullanılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca Starlink terminalleri, savaş alanında dronları ve diğer askeri teknoloji türlerini kontrol etmek için kullanılabilir.

    Terminaller, karmaşık bir karaborsa satıcıları ağı aracılığıyla Rus kuvvetlerine ulaşıyor hem de Starlink cihazlarının ülkede yasaklanmış olmasına rağmen. Raporlar ayrıca bazı terminallerin orijinal olarak eBay’den satın alındığını da gösteriyor. Starlink terminallerine yönelik bu karaborsanın işgal altındaki Ukrayna’nın ötesine ve Sudan’a kadar uzandığı iddia ediliyor.

    Şubat ayında Elon Musk, terminallerinin Ukrayna’ya karşı savaşta Rus askerleri tarafından kullanıldığına dair daha önceki raporlara değinmişti. X’te şunları yazdı:

    “Bildiğimiz kadarıyla Rusya’ya doğrudan veya dolaylı olarak hiçbir uydu satılmadı.” Reuters’e göre Kremlin de bu raporları yalanladı.

    Bu açıklamalara rağmen WSJ, “binlerce pizza kutusu büyüklüğündeki cihazın” “bazı Amerikalı düşmanlara ve savaş suçlularıyla suçlananlara” ulaştığını söylüyor. Elon Musk şirketleri üzerinde kontrolü kaybetmiş gibi, hatta  Rusya ve Ukrayna arasında olaylar hız kesmeden devam ederken adını buraya karıştırdı denebilir.  X tarafında ise işler hiç de istediği gibi gitmedi denebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow