hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anayasa teklifinde 2. tur görüşmeleri sürüyor

    Anayasa teklifinde 2. tur görüşmeleri sürüyor
    expand

    Anayasa değişiklik teklifinin 8. maddesi 2. tur oylamada Meclis'te kabul edildi. Oylamada 339 evet, 138 ret oyu çıktı. teklifin 9'uncu maddesi de 341 oyla kabul edildi. 10. madde oylamasında ise 340 kabul oyu kullanıldı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 8'inci maddesi 339 oyla kabul edildi. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 483 milletvekili katıldı. Oylamada 339 kabul, 138 ret oyu kullanıldı; 3 oy geçersiz, 2 boş oy, 1 oy çekimser çıktı.

    Maddeye göre, Anayasanın, "cumhurbaşkanının görev ve yetkilerine"ilişkin maddede değişiklik yapılıyor ve cumhurbaşkanına "devlet başkanı" sıfatı getiriliyor. Devletin başı olan cumhurbaşkanına, yürütme yetkisi de veriliyor. Cumhurbaşkanı, "devlet başkanı" sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni veTürk milletinin birliğini temsil edecek, anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlayacak. Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü TBMM'de açılış konuşmasını yapacak. Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verecek. Cumhurbaşkanı, kanunları yayımlayacak ve kanunları tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderecek. Kanunların, TBMM İçtüzüğü'nün tümünün veya belirli hükümlerinin anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesiyle Anayasa Mahkemesinde iptal davası açacak.-

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanacak, temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler, düzenleme alanı dışında bırakılacak. Kanunda açıkça düzenlenen konularda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Kanunlarda, kararname konusu ile aynı konuda farklı hüküm bulunması halinde kanun uygulanacak. TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelecek. 

     9. madde 341 oyla kabul edildi

    TBMM Genel Kurulu'nda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesi 341 oyla kabul edildi. 9. maddeyle, Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşüp ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek.

    ​Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclis'teki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak 15 kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılacak. Komisyon, soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde Meclis Başkanlığı'na sunacak. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10. madde 340 oyla kabul edildi

    TBMM Genel Kurulunda, ikinci tur görüşmeleri yapılan anayasa değişikliği teklifinin 10'uncu maddesi 340 oyla kabul edildi. Genel Kuruldaki gizli oylamaya 481 milletvekili katıldı. Oylamada 340 kabul, 136 ret oyu kullanıldı; 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı.

    Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek. Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde 45 gün içinde cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Yenisi seçilene kadar cumhurbaşkanı yardımcısı, cumhurbaşkanlığına vekalet edecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak.Genel seçime bir yıl ve daha az kalmışsa, TBMM seçimi de cumhurbaşkanıseçimiyle yenilenecek.Genel seçime bir yıldan fazla kalmışsa, seçilen cumhurbaşkanı, TBMMseçim tarihine kadar görevine devam edecek. Kalan süreyi tamamlayan cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmayacak. TBMM Genel Seçimlerinin olacağı tarihteher iki seçim birlikte yapılacak.Cumhurbaşkanının hastalık ve yurt dışına çıkma gibi nedenlerle geçiciolarak görevinden ayrılması hallerinde, cumhurbaşkanı yardımcısı yerine vekaletedecek ve cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanacak.Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilmeyeterliliğine sahip olanlar arasından cumhurbaşkanı tarafından atanacak vegörevden alınacak. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, TBMM'de ant içecek.Milletvekilleri, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsaüyelikleri sona erecek. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanınakarşı sorumlu olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    11. madde 342 oyla kabul edildi

    TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, 11'inci yapılan oylama sonucu 342 oyla kabul edildi

    Teklifin 11'inci maddesine göre, TBMM, üye tam sayısının 5'te 3çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMMgenel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerinyenilenmesine karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilecek.Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin vecumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclisin ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek. Bu şekilde seçilen Meclis ve cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow