hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den Türkiye'ye kritik ziyaret! İşte masadaki başlıklar...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nden önemli bir heyeti ağırlıyor. ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmet Komitesi’nden 4 temsilci Ankara'da temaslarda bulunuyor. Heyet yarın Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile bir araya gelecek. Milli Savunma Bakanlığı'ndaki bilgilendirme toplantısında da heyetin ziyareti gündeme geldi. Peki, bu ziyarette hangi kritik konular ele alınacak? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Paşa Alyurt aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDEN 4 KİŞİLİK HEYET ANKARA'DA

    ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Mike Rogers ve beraberindeki üç kongre üyesi Ankara'da. 4 kişilik heyet, Orta Asya turu kapsamında Türkiye'ye de geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Cumhurbaşkanı Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve TBMM Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ile görüşecekler.

    Kritik bir süreçte gerçekleşiyor bu ziyaret. ABD'nin Suriye'den çekilmeyi konuştuğu bir dönemde, Ankara'nın Irak'ta Pençe Kilit bölgesine kilit atma hazırlığı içinde, Irak ile yakın işbirliğinin yollarının arandığı bir ortamda Kongre üyeleri ile bölgesel gelişmeler değerlendirilecek.

    "ABD'NİN PKK'YA DESTEĞİ GÖRÜŞMEDE ELE ALINACAK"

    Terörle mücadele Ankara açısından en hassas ve öncelikli başlık olarak öne çıkıyor. İkili ilişkilerin odağındaki temel konu olan ABD'nin PYD-YPG'ye verdiği desteği sonlandırılması talebi bir kez daha iletilecek. Suriye'den çekilme konusunda henüz bir netlik olmasa da ABD seçimleri ile birlikte değerlendirildiğinde Trump'ın kazanması durumuna yönelik hazırlıklı olunması gereken başlıklardan biri olarak öne çıkıyor. O noktada PYD-YPG ne olacak? Türkiye orada bir teröristan devletciğine izin vermeyeceğini her vesilede vurguladı. ABD'nin özellikle PYD-YPG'ye sağladığı teknolojisi yüksek askeri desteğin büyüklüğü ciddi rahatsızlık nedeni. Kongre üyeleri ile bu başlık ve güvenlik hassasiyetinin de detaylı olarak ele alınması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    DEAŞ'ın Moskova saldırısı dahil, son dönemde yeniden hareketlenmesi ve bunun doğuracağı sonuçlar da yine Türkiye-ABD arasındaki önemli başlıklardan biri. Kongre üyeleri ile yapılacak görüşmelerde DEAŞ başlığı da gündemde olacak.

    F-35 KONUSU VE CAATSA YAPTIRIMLARI DA GÜNDEMDE

    Ve Türkiye'nin F-16 alım süreci.. ABD Kongresi'nin bu konudaki destekleyici tutumunun ardından Mike Rogers başkanlığındaki heyetle sürecin bundan sonraki aşamasının görüşülmesi, F-16'ların en kısa zamanda tedarik edilmesi başta olmak üzere konunun kapsamlı değerlendirilmesi söz konusu. Öte yandan son zamanlarda ABD'li bazı yetkililerin F35 ve CAATSA yaptırımlarına dönük verdiği mesajlar dikkat çekiciydi. Yeniden programa dönüş olmasa da Türkiye'ye F-35 satışının önünün açılabileceği yönündeki bu mesajlara rağmen halen ABD'nin ön şartının S-400'ler olduğu biliniyor. Ankara ise bu konuyu egemenlik hakkı kapsamında değerlendirdiği için S-400 şartını kabul etmiyor ancak yaptırımların kaldırılması gerektiği de vurgulanıyor. 'Eğer Türkiye'ye F-35 satılması söz konusu olursa, bunun formülünü ABD bulmalı' mesajları veriliyor. Görüşmede yaptırımlar konusunda tarafların kendi pozisyonlarını ve bunu ne kadar esnetebileceklerinin mesajını da iletmesi söz konusu olabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow