hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Dini Hayat Araştırması sorusunu yanıtladı

    Bakan Dini Hayat Araştırması sorusunu yanıtladı
    expand

    Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de Dini Hayat Araştırması'nın, fişleme ve kişilerin kimlik bilgilerinin kayıt altına alınmasını gerektiren bir çalışmayla uzaktan yakından ilgisinin bulunmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, yazılı soru önergesini yanıtlayan Yılmaz, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ile dini dayat araştırmasının tamamen birbirinden bağımsız amaç ve kriterlere göre hazırlanmış çalışmalar olduğunu, ortak bir zemini bulunmadığını belirtti.

    TÜFE'nin, hane halklarının tüketimine yönelik mal ve hizmet fiyatlarının zaman içindeki değişimini ölçmek amacıyla yapılan bir çalışma olduğunu kaydeden Yılmaz, bunun temel amacının, piyasada tüketime konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişimi ölçerek enflasyon oranını hesaplamak olduğunu kaydetti.

    "Türkiye'de Dini Hayat Araştırması"na değinen Yılmaz, "Bu araştırma ise Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yürütmekte olduğu hizmetlerinde verimliliği artırmak ve kuruluş amacına uygun hizmet üretilebilmek amacıyla, hizmet alanları hakkında doğru ve nesnel bilgileri edinmek, hizmet alanlarının gerçekçi bir resmini çizmek, Türkiye'de dini hayatı bütün çeşitliliği ile inceleyerek gündelik hayatta dinin hangi statü, sembol ve dillerde var olduğunu tespit etmek üzere TÜİK tarafından gerçekleştirilmiş bir çalışmadır" ifadelerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "TÜİK teknik destek sağladı"

    TÜFE için yürütülen çalışmalarda Diyanet İşleri Başkanlığı ile herhangi bir işbirliğinin söz konusu olmadığını belirten Yılmaz, "Ancak, Türkiye'de Dini Hayat Araştırması, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜİK tarafından yapılan bir protokol çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. TÜİK, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan araştırmaya teknik destek sağlamıştır" dedi.

    Cevdet Yılmaz, "Hangi dine mensupsunuz?", "Kendinizi hangi mezhebe ait hissediyorsunuz?", "Alevi misiniz Sünni misiniz?", "Alevilik, Bektaşilik, Kadirilik gibi oluşumlardan birine mensup musunuz?" gibi sorular Aleviler üzerinde bir tür fişleme yapıldığı iddiaları ile örtüşmekte midir? Bu tür sorular toplumda derin bir mezhepsel ayrımcılığa sebep olmayacak mıdır?"sorusuna, şu yanıtı verdi:

    "Bu çalışma, örnekleme yöntemi ile belirlenen 37 bin 624 hane ile anket yapılmak üzere planlanmış olup, fişleme ve kişilerin kimlik bilgilerinin kayıt altına alınmasını gerektiren bir çalışmayla uzaktan yakından ilgisi bulunmamaktadır. Ayrıca bu araştırma, TÜİK'in diğer araştırmalarından farklı olarak gönüllülük esasına göre gerçekleştirilmiş olup, cevaplayıcının adı soyadı kesinlikle alınmamıştır. Gerçekleştirilen anketlerle ilgili her türlü kayıt ve doküman TÜİK'in gizlilik ilkelerine uygun olarak değerlendirilecektir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Söz konusu soru örneklerinin, TÜFE ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını kaydeden Yılmaz, Tüketici Fiyatları Endeksi sepetinde kapsanan mal ve hizmetlerin ağırlıklarının, sürekli yapılan hane halkı bütçe anketleri ile belirlendiğini ifade etti. Ankette hane halklarına, hangi mal ve hizmeti satın aldıkları ve ne kadar harcama yaptıklarının sorulduğunu belirten Yılmaz, bu harcama verileri alınırken Hane halkı Bütçe Anketi verilerine göre 1/1000 oranından daha fazla ağırlık alan tüm mal ve hizmetlerin endeks kapsamına alındığını kaydetti.

    Yapılan harcamaya göre sepette kapsanacak ürünlerin ağırlıklarının hesaplandığını belirten Yılmaz, "Dolayısıyla, sepette kapsanacak mal ve hizmetler ile bunların ağırlıkları bizzat hane halkları tarafından belirlenmektedir. 2013 yılı TÜFE hesaplamalarında 437 ürün, 1083 ürün çeşidi kapsanmakta olup, 27 bin 500 işyeri ve 4 bin 252 konuttan her ay yaklaşık 375 bin 000 fiyat derlenmektedir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Diyanet İşleri Başkanlığı'na özel bir işlem yapılmadı"

    Yılmaz, TÜİK'de diğer kurumlarla çalışmaların örneklerinin mevcut olduğunu, Diyanet İşleri Başkanlığı'na özel bir işlem yapılmadığını vurguladı. Yılmaz, cevabında, "Örneğin 2006 yılında Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile yapılan Aile Yapısı Araştırması, 2012 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü ile yapılan Sosyal Yardım Yararlanıcılarının Belirlenmesine Yönelik Puanlama Formülünün Geliştirilmesi (PUAN) Projesi ve yine 2012 yılında Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte gerçekleştirilen Küresel Yetişkin Tütün Araştırması aynı çerçevede yapılan çalışmalardır" ifadelerine yer verdi.

    TÜİK'in 2013 yılı içinde anket çalışması yürüttüğü 74 araştırması bulunduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu araştırmalardan bazılarının diğer kurumlarla yürütüldüğünü ifade etti.

    Yılmaz, TÜİK'in, Diyanet İşleri Başkanlığı ile "Türkiye'de Dini Hayat Araştırması", Kültür ve Turizm Bakanlığı ile "Çıkış Yapan Ziyaretçilyer Anketi", "Vatandaş Giriş Anketi", Bavul Ticareti Anketi"; Merkez Bankası ile "Tüketici Güven Endeksi" anketlerini hazırladığını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    Cevdet Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı ili yürütülen söz konusu araştırma kapsamındaki soruların, insanlar arasında din, ırk, soy, mezhep ayrımı yapmak için değil, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülen hizmet alanları hakkında doğru ve nesnel bilgilerin edinilmesi amacıyla sorulduğunu belirtti.

    Yılmaz, araştırmanın uygulanmasının TÜİK'in diğer araştırmalarından farklı olarak gönüllülük esasına göre gerçekleştirildiğini, cevaplayıcının adı ve soyadının kesinlikle alınmadığını ifade etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow