hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cizre ve Silopi'deki sokağa çıkma yasağı için AİHM'e başvuru

    Cizre ve Silopideki sokağa çıkma yasağı için AİHMe başvuru
    expand
    KAYNAKFelat Bozarslan/DHA

    Cizre ve Silopi'de 14 Aralık'tan bu yana uygulanan sokağa çıkma yasağı için Şırnak Barosu avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şırnak Barosu'na bağlı Cizre ve Silopi ilçelerinde yaşayan 43 avukat adına meslektaşları Savaş Danış, İdris Danış, Ali Bayram, Gürgün Kadınhan ve Fırat Soysal, dün AİHM'e sokağa çıkma yasaklarına ilişkin tedbir talepli başvuru yaptı. Cizre ve Silopi'de 24 günden bu yana sokağa çıkma yasağının devam etmesinden dolayı hazırlanan dilekçe faks yolu ile AİHM'e gönderildi. Başvuruda, sokağa çıkma yasağının başladığı 14 Aralık'tan bu yana yaşanan sivil kayıplar ve yaşam hakkı ihlallerine dikkat çeken avukatlar, başvurunun hemen ele alınmasını istedi.

    HDP'den AİHM'e başvuru

    Sokağa çıkma yasağının sona erdirilmesi istenen başvuruda operasyonların durdurulması veya uluslararası standartlara uygun yürütülmesi yönünde geçici tedbir talebinde bulunuldu. Son 5 aydır güvenlik güçlerinin her tür ağır silahı sivillerin bulunduğu alanlarda yapılan operasyonlarda kullandığı kaydedilen dilekçede, yaşananların Cizre ve Silopi'de kent savaşı çıkmasına ve birçok sivilin çatışma arasında kalarak ölümüne neden olduğu kaydedildi.

    Anayasa Mahkemesi'nin yaklaşımı olumsuz

    Sokağa çıkma yasağının başladığı 14 Aralık tarihinden bu yana Cizre'de 4'ü kadın, 1'i çocuk ve 1'i anne karnında ölen çocuk olmak üzere 18 sivilin hayatını kaybettiği belirtilen dilekçede, 3'ü kadın ve 6'sı çocuk olmak üzere 15 sivilin de yaralandığı vurgulandı. Silopi ve Cizre'de yaşanan sivil ölüm ve yaralanmaları ayrıntılı şekilde açıklayan avukatlar, ölenler arasında 89 günlük bebek Miray İnce, dedesi Ramazan İnce ve ensesinden vurularak öldürülen 5 yaşındaki Hüseyin Selçuk'un olduğunu belirtti. Silopi'de öldürülen 57 yaşındaki Taybet İnan ve eşi Yusuf İnan'ın cenazelerinin 7 gün boyunca sokakta kaldığı vurgulanan dilekçede, "Sokağa çıkma yasakları, sivil yurttaşların yasak sürerken aşırı güç kullanılan operasyonlarda yaşamını yitirmeleri ve diğer ihlaller üzerine yapılan tedbir talepli başvurular Anayasa Mahkemesi'nce reddedilmiştir. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi açıkça ihlal edilmesine rağmen Anayasa Mahkemesi başvuruları reddetmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin ihlalin yoğun olarak sürdüğü süreçte yaklaşımı olumsuz görüldüğünden istenilen sonucun alınmayacağı açıktır" denildi.

    Cenazeler buzdolabında bekletiliyor

    Başvuru görüşmesi yapıldığı sırada bile müvekkillerinin yoğun çatışma ortamında bulunduklarını belirten avukatlar, pencereye çıkmanın bile yasaklandığı, buna dair zırhlı araçlardan anons yapıldığının söyledi. Avukatlar,  yapılan görüşmelerde müvekkillerinin evlerinden çıkarıldığı ve intikalleri esnasında güvenliklerinin sağlanmadığını kaydetti. Başvuru dilekçesinde Cizre ve Silopi'de bazı ailelerin güvenlik amacıyla aynı evlerde yaşamaya başladığı, yurttaşların sığındığı bazı evlerde 30, 70 ve kimi yerde yüz kişinin bir arada yaşadığı iddia edildi. Bu evlerin ağır saldırılara maruz kaldığı, kimi evlerden ise uzun süre haber alınamadığı kaydedilen başvuruda, toplu sığınılan çoğu yerde ciddi su ve gıda sıkıntısının baş gösterdiği ifade edildi. Şehirde ulaşılamayan çok sayıda insan bulunduğu belirten avukatlar, ciddi şekilde kırım tehlikesinin mevcut olduğunu kaydetti. Hayatını kaybetmiş çok sayıda insan cenazesinin evlerde açıkta veya buzdolabında bekletildiği; 9 cenazenin gömülmesine izin verilmediği ileri sürüldü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow