hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TBMM 104 yaşında! Milli mücadele tarihinde dönüm noktası oldu

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucu Lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, 104 yıl önce bugün açıldı. Bu açılış, kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi oldu. Bu tarihten tam 1 yıl sonra yani 1921'de milli bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan, 1927'de Atatürk'ün himayesinde ilk kez çocuk bayramı olarak kutlandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin milli mücadele tarihinde bir dönüm noktası olan Türkiye Büyük Millet Meclisi, 104'üncü yaşını kutluyor.

    MİLLİ MÜCADELE TARİHİNDE DÖNÜM NOKTASI OLDU

    Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'ndan mağlup çıkmasının ardından Mondros Mütarekesi'ne rağmen ülkenin işgal edilmeye başlanması üzerine Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı. Amasya Genelgesi ile Erzurum ve Sivas kongrelerinde alınan kararlar, ulusun egemenliğini yine ulusun sağlayacağını ortaya koydu.

    Mustafa Kemal, 19 Mart 1920'de yayımladığı genelgeyle Ankara'da olağanüstü yetkili bir Meclis'in toplanacağını duyurdu. Genelgede, bütün sivil ve askeri makamların ve bütün ulusun emir alacağı en yüksek katın Meclis olacağını kaydedildi.

    23 Nisan 1920'de Hacıbayram Camisi'nde cuma namazı kılınıp, kurbanlar kesildikten sonra ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi, İttihat ve Terakki Kulübü olarak yapılan binada açıldı. Cumhuriyete giden yolda büyük adımlar atılmasını sağlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 104 yıl önce 23 Nisan'da açılması, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurtuluş mücadelesinin en önemli safhalarından birisi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1927'DE İLK KEZ ÇOCUK BAYRAMI OLARAK KUTLANDI

    Bu tarihten tam 1 yıl sonra Yani 1921'de milli bayram olarak kutlanmasına karar verilen 23 Nisan, 1927'de Atatürk'ün himayesinde ilk kez çocuk bayramı olarak kutlandı. 20 Nisan 1983'te yapılan değişiklikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın adı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak değiştirildi.

    DÜNYADA ÇOCUKLARA ARMAĞAN İLK BAYRAM

    1979'da ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan bu milli bayramda, dünyanın birçok ülkesinden çocuklar Türkiye'ye gelmeye başladı. Türkiye, dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke olmayı sürdürüyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow