hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukraynalı askerler CNN TÜRK'e konuştu

    KAYNAKCNN TÜRK

    Rusya-Ukrayna savaşında en sembolik kentlerden biri Mariupol'du. Uzun süre boyunca kuşatma altında kalan kent, Rusya'nın kontrolüne geçti. Biri esir düşen, diğeri ise yaralı halde kurtulan Ukraynalı iki asker, hikayelerini CNN TÜRK'e anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Biri cephede Rusya ile çarpışıp yaralandı. Herkes öldü zannederken aylarca saklandı. Diğeri askeri doktorken esir düştü. Oscar ödüllü Mariupol'da 20 Gün belgeselinin gösterimi için Ankara'ya gelen Ukraynalı iki asker hikayelerini CNN TÜRK'e anlattı.

    Askeri Doktor Asan Isenadjiev ve Çavuş Igor Çevpan. 21 Şubat 2022'de Rusya, Ukrayna'ya saldırdığında ikisi de Mariupol'de görev yapıyordu.

    Ukraynalı askerler CNN TÜRKe konuştu

    Igor Çevpan saldırıların başladığı ilk zamanları, “Mart ayında görev sırasında arabama Rus füze parçası düştü ve yaralandım. Silah arkadaşlarım beni tahliye edip bir sivil hastaneye bıraktı. Ruslar şehre girdiğinde saldırdıkları ilk yerlerden biri hastaneler olduğu için kaldığım hastanedeki askerleri kurşuna dizdiler” sözleriyle anlattı.

    Çavuş Igor, o saldırıdan kurtulmayı başardı. Ağır yaralıydı. O'na siviller sahip çıktı. Rus askerleri tarafından yakalanmamak için kimliğini gizledi. Bu nedenle de öldüğü düşünüldü. Tüm bunlar yaşanırken eşi hamileydi.

    “Hamile eşim öldüğüme inanmak istemiyor ama bütün resmi yetkililer "umudunu kes" dediği için mutsuzluğa kapılıyor. İlk onu aradığımda ağlama krizine girdi. Sanırım mutluluktandı.”

    Igor Çevpan'ın Rusya kontrolündeki Mariupol'den çıkıp Ukrayna topraklarına geçmesi 9 ayını aldı. Tedavi olup yeniden cepheye döndü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukraynalı askerler CNN TÜRKe konuştu

    Asan Isenadjiev ise askeri doktor olarak Ukrayna ordusunda hizmet veriyordu. Mariupol kentini savunan son Ukraynalı güçlerle birlikte çelik fabrikasına sığındı. Oradan çıktığında Rusya'ya 227 gün esir düştü.

    “Azov taburu askerleri dış dünyadan kopuk sürekli açık ışık altında tutuldular, gece gündüz algımız bile yoktu herhangi bir insanla temas konuşma söz konusu değildi.”

    Doktor Asan, çelik fabrikasında kuşatma altındayken çektiği bir video ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj göndermişti. O'na bir kez daha seslendi.

    Ukraynalı askerler CNN TÜRKe konuştu

    “Hem Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hem tüm Türkiye Cumhuriyeti halkı ve sivil dünyaya Ukrayna'ya yardım etmeleri, bu savaşı durdurmaları ve savaş esirlerinin takas edilmesi konusunda yardımcı olmalarını rica ediyorum.”

    Çevpan da “Türk halkının Ukrayna halkına olan desteği sadece sözde değil davranışlarla da hissediliyor. Kara günümüzde de yanımızda oluyorsunuz. Bu konuda ne kadar minnettarlığımızı ifade etsek az olur” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow