hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AB'li müzakereciler deneyimlerini aktardı

    ABli müzakereciler deneyimlerini aktardı
    expand

    Ayşegül Savur / CNN TÜRK

    TOBB ve Çelebi Danışmanlık tarafından İstanbul'da düzenlenen bir toplantıya katılan Macaristan müzakerecisi ve Peter Balazs ve Çek Cumhuriyeti'nin müzakerecisi Pavel Talicka deneyimlerini Türk akademisyenler, işadamları ve basınla paylaştı.

    Avrupalı diplomatlar, Türkiye adına müzakereleri yürütecek kişinin bundan böyle Avrupa'da  'Türkiye' anlamına geleceğini belirterek müzakerecinin ne kadar önemli bir görevi olduğuna dikkat çekti. 
     
    Halen Macaristan'ın Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi olan, ülkesi adına AB ile üyelik müzakerelerini yürüten Peter Balazs  TOBB ve Çelebi Danışmanlık tarafından İstanbul'da düzenlenen toplantıda, AB müzakerecisinin önemini şu sözlerle ifade etti: "Başmüzakereci zaman zaman başbakandan bile önde gelecek"

    Talicka: "Başmüzakereci konusunda acele etmeyin"

    Bu kadar önemli bir göreve getirilecek kişinin hala belirlenmemiş olmasını nasıl karşılıyorsunuz sorusuna, Macaristan nüzakerecisi Balasz, "bizim ülkemizde hiç böyle bir tartışma olmadı, ne kadar çabuk seçerseniz o kadar iyi" derken, Çek Cumhuriyeti adına müzakereleri baştan sona yürüten Dışişleri Bakan Yardımcısı Pavel Talicka farklı bir yaklaşım içinde.

    Talicka'ya göre, doğru insanı bulmak çok önemli.  "Eğer müzakereci bu yüzden hala belirlenememişse hükümetinize zaman verin" diyen Çek müzakereci, sabırlı olunması gerektiğini söyledi.

    Çek müzakereci Talicka'nın toplantıda yaptığı konuşmada, "İstanbul'da değişmesi gereken çok şey var" dedi. 
     
    İstanbul'un çehresinin, geleneklerinin değişmesini kasdetmediğini vurgulayan Talicka, "ulaşım, çevre ve bir yere kadar da sosyal konularda  yeni  düzenlemeler yapılırsa, standardınız yükselir" dedi. 

    Son 11 yılda tatilini yedi kez Türkiye'de yaptığını anlatan Talicka'ya göre İslam Avrupa kamuoyunda sorun yaratmamalı.

    Talicka'nın  Türkiye'ye yönelik son mesajı ise deneyimlerinin aynası gibi. Çek diplomat sözlerini "kendiniz gibi olun ama diğer tarafı da anlamaya çalışın" diyerek bitiriyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow