hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan'dan Japonya'da PKK mesajı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Japonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önce Waseda Üniversitesi'nden fahri doktorasını aldı, ardından Japon işadamları için düzenlenen seminerde konuştu. Erdoğan'ın gündeminde terör vardı. Tokyo metrosuna sarin gazlı saldırıyı hatırlattı, terörde ayrım yok mesajı verdi. Erdoğan, PKK için "Sınırlı bölgede ve giderek zayıflayan etkiye sahiptir. İnşallah yakında bu sorunu tamamen çözmüş olacağız" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Teröristler, gerçekleştirdikleri eylemler ve kullandıkları şiddet yöntemleri nedeniyle bu sıfatı taşımaktadırlar. Bu bakımdan DAİŞ neyse PKK'da odur, Tokyo'da metro istasyonlarına sarin gazı ile saldıranlar da odur. Aralarında hiçbir fark yoktur" dedi.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya'ya yaptığı resmi ziyaretinin ikinci gününde ülkenin saygın üniversiteleri arasında yer alan Waseda Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri doktora unvanı takdim törenine katıldı. Rektör Kaoru Kamata, törende yaptığı konuşmada Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde su ve alt yapı projeleri ile şehrin en büyük sorunlarına çözüm bulduğunu, belediye bütçesini iyi yöneterek 4 milyar dolarlık yatırım hamlesi gerçekleştirdiğini, buna karşılık da belediye borcunu 2 milyar dolar azalttığını söyledi. Başbakanlığı döneminde de Japonya ile uluslararası toplumda nadir görülen dostluk ilişkileri sürdürdüğünü ifade eden Kamata, "Bundan sonra iki ülke kendi avantajlarından yararlanarak, birbirlerine saygı göstererek dostluk ilişkilerini daha da güçlendirerek dünya barışı ve insan mutlululuğunu gerçekleştirmenin oldukça önemli olduğunu düşünmektedir. Waseda Üniversitesi akademik değişimin güçlendirilmesi yoluyla araştırma ve özgürlük alanlarında iki ülkenin işbirliğini daha da geliştirmeyi planlıyor. Şu ana kadar Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Büyükelçiliği gibi ilgili kuruluşların muazzam destekleri ile birçok öğrenci, öğretmen ve araştırmacı birbirleriyle defaatle temas kurmayı sürdürmüştür" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kamata'nın fahri doktora takdiminin ardından kürsüye gelen Erdoğan, Waseda Üniversitesi yönetimine teşekkür etti. Unvanı Türk Japon dostluğunun yeni bir nişanesi olarak gördüğünü belirten Erdoğan, "Japonya'nın en köklü prestjli eğitim kurumlarından biri olan Waseda Üniversitesi'nin ülkenin her alanında gelişmesi kalkınması ve bugünkü düzeyine ulaşmasında sağladığı önemli katkıları biliyorum. Mezunları arasında birçok başbakan, bakan, parlamenter ile kamu ve özel sektörün üst düzey yöneticisi bulunan Waseda Üniversitesi'ne bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyorum" dedi.

    Erdoğan, Türk-Japon ilişkilerinin tarihi derinliğe sahip olduğuna işaret ederek, 125 yıl önce Abdülhamit döneminde Japonya İmparatoruna dostluk bağıyla gönderdiğini belirttiği ve dönüşte batarak 532 denizcinin öldüğü Ertuğrul Fırkateyninin seferine değindi. Japon halkı ve devletinin o denizcilerin hatıralarını bugüne kadar yaşatmalarından duyulan memnuniyete değinen Erdoğan, Japonya'yı bölgesel ve küresel vizyonu kapsamında bir ortak olarak gördüklerini ifade etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ve Japonya arasında yakın bir işbirliği ve dayanışma bulunduğunu ifade eden Erdoğan, 2020 Olimpiyatlarını düzenleme hakkını Tokyo'nun kazanmasının ardından Japonya Başbakanını tebrik eden ilk kişi olduğunu hatırlattı. Erdoğan, Japonya Başbakanı ile Kasım'da Türkiye'de yapılacak G-20 kapsamında da görüşeceğini belirterek, "Japonya'yla ekonomik ve ticari ilişkilerimizi mükemmel düzeydeki siyasi ilişkilerimizle yaraşır bir seviyeye getirmek istiyoruz" dedi.

    "Türkiye AB ile müzakerelere devam ediyor"

    Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ticaretin arzu ettikleri seviyelerin çok altında bulunduğunu söyleyen Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

    "2014 yılı itibariyle iki ülke arasındaki ticaret hacmi 3,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu rakam iki ülkenin gerçek potansiyellerinin oldukça altındadır. Ülkenize geçen yıl yaptığım ziyaretim esnasında stratejik ortaklığımızı temel yapı taşlarına veyahut da temel yapı taşlarından birini oluşturacak ekonomik ortaklık anlaşması için önemli bir adım atmıştık. Bu anlaşmaların resmi müzakereleri geçen yıl başlatıldı. Eylül ayında da üçüncü tur yapıldı. Görüşmelerin bir an once tamamlanarak bu anlaşmanın hayata geçirilmesini temenni ediyorum. Bugün dünyada ekonomik iş birlikleri piyasa açılımları, serbest ticaret düzenlemeleri milletlerin karşılıklı refahlarının artmasında çok önemli yapı taşlarının oluşturuyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerine değinen Erdoğan, Japonya'nın da AB dahil ticari açılımlar yaptığını ifade ederek, Türkiye-Japonya arasında serbest ticaret rejimi inşa edilmesi arzusunu dile getirdi. Daha sonra sözü iki ülke arasındaki doğrudan yatırımlara getiren Erdoğan, 2015 Haziran ayı itibariyle Türkiye'deki Japon doğrudan yatırımlarının 1,7 milyar dolara ulaştığına değindi. Erdoğan, Japonya'nın yurt dışına 2013'te yaklaşık 136 milyar dolar, 2014'te de 114 milyar dolar yatırım yaptığını, Türkiye'nin bundan 2013'te 439 milyon dolar, 2014'te de daha da düşerek 212 milyon dolar pay aldığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Japonya ile iş birliğimizi devam ettirmek istiyoruz"

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı doğrudan yatırımların artırılması için birlikte çalışılması gerektiğini dile getirdi. Hızla gelişen Türkiye için altyapı yatırımlarının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Erdoğan, Marmaray Projesi'nde olduğu gibi altyapı yatırımları alanında Japonya ile iş birliğini devam ettirmek istediklerini ifade etti. Türkiye'nin, dünyanın en uzun asma köprüsü olması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü, üç katlı büyük İstanbul Tüneli ve Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı gibi pek çok yeni projeleri olduğuna bildiren Erdoğan, bu tür altyapı projelerinin finansmanı için Japonya ile ortak çalışmalar yürütmek istediklerini kaydetti. İstanbul'dan en fazla üç saatlik uçuşla ulaşılabilecek bir bölgede çok geniş ticaret ve yatırım imkanlarının bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Türkiye'nin bu bölgelere yakınlığı ve sağlayabileceği lojistik imkanlar ile Japonya'nın teknik ve mali potansiyelini bir araya getirerek çok güzel sonuçlar elde edebiliriz. Böyle bir dinamiği geliştirebildiğimiz takdirde her iki ülke açısından bir kazan kazan durumu ortaya çıkacaktır" dedi.

    Kuruluş çalışmaları süren Türkiye Japonya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi projesine önem verdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık bin dönümlük bir araziyi bu üniversite için ayırdıklarını dile getirdi. Japon yükseköğretim camiasının da gelecek nesillerin birbirini daha iyi tanımasını sağlayacak bu önemli projeye sahip çıkacağını ve destekleyeceğini ümit ettiğini ifade eden Erdoğan, "Ekonomik iş birliğimizin amiral gemisi konumundaki bu iki önemli projenin aksamadan gerçekleşmesini hep birlikte temin etmeliyiz" dedi.

    Türkiye'nin bölgesindeki Suriye savaşı, Irak'ta yaşananlar, Ukrayna krizi ve Yunanistan'daki ekonomik krize değinen Erdoğan, Filistin, Lİbya, Mısır ve Yemen'de yaşananları da andı ve Türkiye'nin gerek bölgesinde gerekse de tüm yer kürede barışa ve huzura yönelik perspektifini korumaya gayret ettiğini söyledi.

    "Terörizm bir insanlık suçudur ve tüm dünyaya yönelik bir küresel tehdittir"

    Daha sonra sözü terör saldırılarına getiren Erdoğan, bunlar karşısında kararlılıkla mücadele edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

    "Burada bir kez daha ifade ediyorum, terörizm bir insanlık suçudur ve tüm dünyaya yönelik bir küresel tehdittir. Terör, hiçbir dini, etnik, kültürel, coğrafi aidiyetle bağdaştırılamaz. Bu yöndeki çabalar teröre destek vermek anlamına gelir. Terörün her türüyle mücadelede aktif çaba harcayan bir ülke olarak uluslararası toplumun terörle mücadelede hiçbir ayırım yapmaması gerektiğini özellikle savunuyoruz. Birleşmiş Milletler ve Terörle Mücadele Küresel Forumu dahil olmak üzere uluslararası düzeyde terörle mücadele eden tüm kurumların bu ilkeli tutumu benimsemeleri gerekiyor. Teröristler gerçekleştirdikleri eylemler ve kullandıkları şiddet yöntemleri nedeniyle bu sıfatı taşımaktadırlar. Bu bakımdan DAİŞ neyse PKK'da odur, Tokyo'da metro istasyonlarına sarin gazı ile saldıranlar da odur. Aralarında hiçbir fark yoktur. Türkiye teröre karşı kararlı bir mücadele yürütüyor. Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Benim teröristim iyi seninki kötü böyle bir anlayış olamaz, teröristlerin hepsi kötüdür. Bu mücadelede dostlarımızın bizimle dayanışma ve iş birliği içinde olmasını bekliyoruz."

    Erdoğan, 2011'de başlayan savaş nedeniyle 5 milyonu ülke dışında, 12 milyon insanın yerinden edildiği Suriye krizine değinerek, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara kucak açtığını da hatırlattı. 2,2 milyon Suriyelinin, 300 bin de Iraklının Türkiye'de yaşadığını, şu ana kadar 7,8 milyar dolar harcama yapıldığını söyledi. "Bu tablo sürdürülebilir değil" diyen Erdoğan, Japonya ziyareti öncesinde Brüksel'de yaptığı temasları aktardı ve AB yetkililerine uyarıda bulunduğunu söyledi. Erdoğan, "Uluslararası toplumdan bu konudaki yük paylaşımı için ivedilikle adım atmasını bekliyoruz" diye konuştu.

    Törene Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihat Vardan ve diğer ilgililer katıldı.

    Türk işadamlarıyla buluştu

    Erdoğan daha sonra Türk işadamları ile bir araya geldi. Erdoğan'ın Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından organize edilen iş forumunda iş adamlarıyla basına kapalı gerçekleşen görüşmesi, yaklaşık yarım saat sürdü.

    Japonya İmparatoruyla görüştü

    Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Japonya İmparatoru Akihito ile bir araya geldi. Erdoğan'ı Japonya İmparatorluk Sarayı'nda kabul eden İmparator Akihito ile görüşme basına kapalı gerçekleşti ve yaklaşık 30 dakika sürdü. Erdoğan'a görüşme sırasında eşi Emine Erdoğan da eşlik ederken, imparatoru Akihito'ya ise imparatoriçe eşlik etti. 
    Erdoğan, Başbakan Şinzo Abe tarafından resmi törenle karşılanacak. Heyetler arası ve ikili görüşmenin ardından Erdoğan ve Abe ortak basın toplantısı düzenleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abe'nin vereceği çalışma yemeğine katıldıktan sonra yurda dönecek. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow